Je kon hem al bewonderen in Desselgem Koerse, de Grote Prijs van Wallonië, het Kampioenschap van Vlaanderen, de Tour de l’Eurometropole en Binche-Chimay-Binche. Alvaro Hodeg heeft er zo zijn stageperiode bij QuickStep Floors opzitten en dat heeft hem bij de ploeg van Patrick Lefevere een 2-jarige verbintenis opgeleverd. Het 1e profcontract voor de pas 21 geworden Colombiaan. En zo doet Hodeg ons denken aan zijn landgenoot en sprintmaatje Fernando Gaviria, ook nog steeds maar 23 en een wereldtalent van formaat.

Foto: QuickStep Floors/ Tim De Waele

5 mooie wedstrijden heeft Alvaro Hodeg mogen rijden als stagiaire bij QuickStep Floors, voldoende voor Patrick Lefevere om hem prompt een 2-jarige overeenkomst voor te schotelen. Een contract dat de 21-jarige Colombiaan dan ook met beide handjes ondertekende. “Het was fantastisch om met jongens als Fernando Gaviria en Marcel Kittel te mogen koersen”, blikt hij terug op zijn Vlaamse vuurdoop. “Ik heb vooral geleerd hoe ik moet koersen, wanneer ik in de frontlinie moet zitten en wanneer ik even tijd kan nemen om in de buik van het peloton uit te rusten. Ook over hoe de bevoorrading hier in zijn werk gaat en hoe ik de kopmannen bidons moet aanleveren. Op dit niveau is elk detail belangrijk.”

“Ik vond de koersen trouwens zeer leuk, met de wind en de koude”, verrast Hodeg een beetje. Geen broeierige temperaturen dus voor deze Zuid-Amerikaan? “Eigenlijk niet. Dit klimaat hier is perfect voor mij. Ik kom uit Medellín, daar is het wel warmer dan hier, maar ook niet echt zó warm. Deze Vlaamse temperaturen bevallen me wel. Als het nog kouder wordt, zal ik misschien anders reageren, maar voorlopig heb ik niet te klagen”, lacht hij.

Gaviria en Hodeg voor aanvang van de GP de Wallonie. Foto: QuickStep Floors/ Tim De Waele.

Sprinten en TT’s

Colombianen zijn vaak berggeiten, maar net als zijn maatje Fernando Gaviria is Hodeg vooral een sprinter. “Sprinten is zeker mijn grootste kwaliteit” bevestigt hij. “Langs de andere kant ben ik behoorlijk snel tegen de klok, ook daar steken mijn prestaties er bovenuit. De klassiekers hebben ook hun charmes, daarom hoop ik snel eens Parijs-Roubaix te rijden. Ook de Ronde van Vlaanderen is natuurlijk prachtig. Het zou heel mooi zijn als ik van 1 van die 2 zou mogen proeven in 2018 of 2019.”

Een gesprek met de ploegleiding over zijn programma voor 2018 moet er nog komen, maar Hodeg lijkt toch al een beetje de weg te kennen die hij in zijn debuutseizoen als profrenner zal inslaan. “De kans is groot dat ik grotendeels de wedstrijden zal rijden waarin Gaviria aan de start komt”, verklapt Hodeg. “Fernando is voor mij de beste sprinter ter wereld en hij is ook een goede vriend. We reden voor dezelfde amateurploeg in Colombia en wonen in Medellín op amper 20 km van elkaar. In de koers voel ik me ook meer op mijn gemak door zijn aanwezigheid. Ik heb al veel van hem geleerd in de koers en hij helpt me ook om me in het Europese leven te integreren, al heb ik daar eigenlijk weinig moeite mee. In ieder geval is zijn ervaring een meerwaarde voor mij. “

Foto: Alvaro Hodeg.

België of Monaco?

Patrick Lefevere volgde Alvaro Hodeg heel het seizoen op de voet en geraakte overtuigd van zijn kunnen door zijn etappezege in de Ronde van de Toekomst. “Dat was zeker het hoogtepunt van mijn seizoen”, zegt Hodeg daarover. “Het was een belangrijke overwinning, want het was mijn laatste kans op de slotdag. In de 5 etappes voordien was ik 2 keer 2e en eindigde ik de 3 andere keren ook in de top 10. Die zege heeft een wezenlijk verschil gemaakt.” Ook de winst van het sprintklassement in de Giro d’Italia U23 was knap. “Maar in de Giro had ik veel pech, met onder meer een valpartij. Dat had dus beter gekund.”

Het is nog niet zeker dat Alvaro Hodeg zich ook dicht bij de thuisbasis van zijn werkgever in Wevelgem zal vestigen. “Momenteel zit ik op hotel in Brussel”, besluit hij. “Mogelijk zoek ik hier voor 2018 een huisje om te huren, maar ik moet het nog eens bekijken. Het kan ook zijn dat ik mee ga met Fernando naar Monaco.”