2017 was een fraai jaar voor de Belgische tijdrijders, met als uitschieter 2 top 10-plaatsen op het EK. Victor Campenaerts pakte in Frankrijk zelfs een zilveren medaille en werd Belgisch kampioen in de discipline tegen de klok. Bovendien heeft hij nog heel wat groeimarge én kan hij de komende maanden rekenen op zowat het beste materiaal dat er op de markt is. “Mijn nieuwe tijdritpak is nog 2 Watt aerodynamischer”, stelt hij trots.

Je werd in 2017 Europees vicekampioen tijdrijden in Plumelec. Heeft die medaille voor jou meer waarde dan de titel van Belgisch kampioen?

Victor Campenaerts: “Ik hecht heel veel belang aan beide resultaten, maar als ik 1’tje zou moeten laten vallen, dan zou het uiteindelijk toch die 2e plaats zijn op het EK. Met een Belgische trui mag je een heel seizoen fietsen en dat geeft toch veel erkenning. Langs de andere kant, als bijvoorbeeld Tony Martin en Tom Dumoulin aan de start hadden gestaan op het EK, en ik 1 van hen of zelfs beide had kunnen kloppen, dan zou ik voorrang geven aan de Europese medaille.”

Zie je dat zilver als een logisch gevolg na je EK-titel van 2013 bij de beloften?

Victor Campenaerts: “Ik was op beide dagen in topvorm, maar verder stopt elke vergelijking. Je moet weten dat het profniveau van een heel andere categorie is dan de beloften. Sommige jongens zijn heel goed bij de beloften, maar bij de profs deemsteren ze helemaal weg. Om een voorbeeld te geven, ik werd op het WK bij de beloften van 2013 voorbijgesneld door Damien Howson, maar bij de profs heeft die kerel mijn tijden nooit gehaald. Dat wil toch iets zeggen.”

Je bent nog altijd maar 25. Hoeveel progressiemarge heb je nu nog als tijdrijder?

Victor Campenaerts: “Ik ben laat begonnen met koersen (pas als laatstejaars bij de beloften, red). Er zit dus best nog veel rek op. 2 jaar geleden bij Topsport Vlaanderen-Baloise reed ik 2e in de Boucles de la Mayenne en 4e in de Ster ZLM Toer, maar vorig jaar waren mijn tijden echt nog een heel pak sneller. Ik hoop in 2017 weer een stap te zetten. Ik ga geen wereldkampioen worden, maar ik heb veel potentieel en nog geen zicht op waar mijn limieten precies liggen.”

Jullie fiets bij Team LottoNL-Jumbo is dit seizoen gespekt met Shimano-onderdelen: wielen, pedalen, trapstel, remmen. Wat vind je ervan?

Victor Campenaerts: “Ik ben er echt heel blij mee, want Shimano is op alle gebieden top. De wielen zijn heel goed en het schakelsysteem werkt altijd. Vroeger vond ik het mechanisch schakelen al heel goed; elektronisch hoefde niet echt voor mij. Maar het voordeel is dat ik nu tijdens een tijdrit kan schakelen terwijl ik op de pedalen loop, en dus niet enkel vanuit een aerodynamische positie.”

Hoe zit het met de PRO-wielen voor de TT-fiets?

Victor Campenaerts: “Die zijn relatief breed, waardoor de band op je wiel niet breder is dan je wiel zelf. Daardoor heb je aanzienlijk minder luchtweerstand en zijn de wielen stijver. Er zijn nog merken die dat op de markt hebben gebracht, maar die PRO-wielen van Shimano zijn top. Ik denk dat we wat dat betreft op het maximum haalbare zitten.”

Ook de nieuwe kit is voor het eerst van Shimano, inclusief schoenen.

Victor Campenaerts: “De schoenen waren vorig jaar al redelijk goed, maar het nieuwe model – de S-PHYRE – is nog meer gepersonaliseerd en past dus nog beter. De renners hebben daarvoor intens samengewerkt met Shimano. De kledinglijn is dan weer heel uitgebreid. We hebben een gewoon koerstruitje, een extra aerodynamisch shirt, een extra ademend truitje, een body, een body met extra windstopper, een trui met lange mouwen en daar een extra warm exemplaar van,…. Vorig jaar hebben onder meer Paul Martens en Koen Bouwman daar testen mee gedaan zodat alles op onze maat is gemaakt en dus heel goed aansluit. Ook het tijdritpak ben ik al gaan testen. Het is nu nog sneller, met name 2 Watt. Dat lijkt weinig, maar elk detail is belangrijk. Ik ben een tevreden renner.”

De ploeg investeert hard in tijdrijden, wat jouw specialiteit is. Scheelt dat met die nieuwe onderdelen?

Victor Campenaerts: “Aan mijn TT-fiets is niets veranderd, maar ik kan wel stellen dat die Shimano-onderdelen het beste zijn wat op de markt verkrijgbaar is. Door de elektronische schakeling zijn ook de kabels netjes weggewerkt; zo zit de batterij in de zadelpen. Kortom, het is af.”

Wat is het grote doel voor 2017? 

Victor Campenaerts: “Ik heb drie doelen. 1/ Opnieuw Belgisch kampioen tijdrijden worden, 2/ Top 3 rijden in een tijdrit in de WorldTour en 3/ de Giro winnen met Steven Kruijswijk. En dat mag in die volgorde. Als die 3 lukken, is mijn seizoen uiteraard geslaagd. Maar als er geen enkele lukt en ik in de Giro een etappe win – om maar een voorbeeld te geven, dan is het voor mij ook niet slecht.”

 

Shimano S-PHYRE kleding

Je wil op de fiets geen kracht verliezen door minder aerodynamica, frictie of oververhitting. Shimano heeft S-PHYRE ontwikkeld om deze verliezen te beperken, met dank aan nieuwe technologieën. S-PHYRE kleding bestaat uit: racing skin suits, shirts met korte mouwen, bib shorts, handschoenen en sokken. Op BIKEGEAR.CC lees je alles over de nieuwe S-PHYRE kleding.

Wil jij net als Victor Campenaerts, Jurgen Van den Broeck en Steven Kruijswijk in de Team LottoNL-Jumbo outfit rijden? In de BIKEGEAR webshop kun je terecht voor het shirt, bib short en accessoires. Als je de outfit in januari bestelt, krijg je er een gratis koerspet bij.

Fotomateriaal: Archief Campenaerts – Team LottoNL-Jumbo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*