Over kasseien, hemel en hel, de koers en het leven, zoals auteur Filip Osselaer het zo mooi omschrijft. Dát is de Muur van Geraardsbergen. De grootste helden en gevallen engelen schrijven er hun eigen heroïsche verhaal. Van klimmen en lijden op de kasseien. Maar Dé Muur is veel meer dan dat.

Waarom is die Muur zo aantrekkelijk? Waarom willen mensen hier zijn? Voor de ligging alleen al. Je komt de stad binnengereden, en daar begint het al. Dat zicht, die hunkering om door het centrum naar boven te rijden, eerst al de Oude Steenweg, of de Vesten. En dan de Muur op, gewoon vanuit de stad. Dat maakt het zo uniek.

Een boek dat op zoek gaat naar de verhalen, maar ook de geormorfologische geschiedenis – en zo een mythe de wereld moet uithelpen. Maar geen nood, desondanks blijft de Muur wat ze is. De berg die Lucien Van Impe naar de overwinning in de Tour de France hielp. Want: de Kleine van Mere leerde klimmen in de Kloosterstraat. Met dank aan het ingenieuze plan van vader Jef, en aan de helden die in zijn Café Van Impe Sport tegen de muur prijkten.

De historie van de Muur werd mede gekleurd door helden. Van Impe leerde er, maar veel vroeger al koerste Roger Decock (90!), de oudst levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen, er als een bezetene naar boven. Ondanks zijn gezegende leeftijd gooit hij de zinderende verhalen naar uw hoofd. Roger dus, en andere heden van weleer. Likkebaarden!

En natuurlijk mag al het anekdotische van ‘t Hemelrijck en de Kapel – 2 begrippen letterlijk vastgekleefd aan – of beter: op – de Muur – niet ontbreken.

De ‘Muur van Geraardsbergen’ is een prachtige uitgave van Borgerhoff & Lamberigts. Niet te missen!