Het is een koersje van ocharme 6 dagen, waarvan meestal nog eens 2 ritten tegen de tijd worden gereden. Hij is een 36-jarige renner met ocharme 9 overwinningen op 3 en een half jaar tijd. Toch won Michael Albasini de afgelopen 4 jaar maar liefst 7 van de 20 etappes in de Ronde van Romandië. Hoe een koers op iemands lijf kan geschreven zijn…

Michael Albasini
Foto: Orica-Scott

Wat Albasini in de Ronde van Romandië realiseert, tart alle verbeelding. In het westen van Zwitserland is hij plots superman. Hij toont ze allemaal zijn achterwiel. Dat terwijl hij op die 3 en een half jaar tijd amper 2 koersen buiten Romandië won. Dit jaar was hij immers de beste in een gelijkaardige etappe in de Ronde van het Baskenland en in 2014 zegevierde hij in de Tre Valli Varesine, de Ronde van de Drie Valleien, in de regio Lombardije.

Hoe komt zoiets? Albasini is de beste klimmer onder de sprinters en de beste sprinter onder de klimmers. Hij heeft het speciale talent waar jongens als Ulissi, Pantano en Alaphillipe ook mee rond rijden, maar in Romandië kent hij de wegen, weet hij waar hij moet zitten en is hij de referentie voor de rest van het peloton. Als een renner ergens wint, onthoudt hij dat en komt hij terug om hetzelfde te doen. Michael Albasini is Mister Romandië. Enkel Cipollini (12) en Zwitsers Koblet en Kübler (elk 8) wonnen meer etappes, maar zij wonnen overal.

Wie de erelijst van Albasini nakijkt, ziet veel uitschieters in de Ardennenklassiekers, maar ook de Zwitserse vlagjes vallen op. Albasini won vroeger onder meer ook nog de GP Gippingen en 3 ritten in de Ronde van Zwitserland. De Ronde van Oostenrijk lukt ook nog, maar hoe verder van het vaderland, hoe moeilijker winnen wordt. Het is een apart verhaal, maar mijn respect heeft hij.

Tot morgen, Mister Romandië!