Na de klassiekers is het zo stilaan tijd voor de grote rondes. Bij Team Sky zijn ze alvast druk bezig met de voorbereidingen op de 1e in het rijtje: de Giro. En alhoewel de Tour de France de belangrijkste koers van het jaar blijft, starten ze ook in Sardinië met 1 doel voor ogen: winnen!

Voor Gabriel Rasch, ploegleider bij Team Sky, zijn de ambities alvast duidelijk. Enkel als op 28 mei een Sky-renner in de roze trui door de straten van Milaan rijdt, zal hun Giro geslaagd zijn. Al beseft hij tegelijk ook dat dit alles behalve een gemakkelijke opdracht wordt. De concurrentie is enorm in de 100e editie van de Ronde van Italië én Sky gaat van start zonder zijn beste troef, Chris Froome, die ook dit jaar weer alles op de Tour zet.

Thomas en Landa mikken op roze trui

“We starten nog steeds met een heel sterke ploeg, dat staat vast”, opent Rasch. “Zowel Geraint Thomas en Mikel Landa mogen hoog mikken in het eindklassement. Ze zullen dan ook beiden aan de Giro beginnen als kopman, een soort van gedeeld leiderschap zeg maar. Het zijn bovendien verschillende types. Thomas is de betere tijdrijder. Hij hoeft niet zo nodig aan te vallen in de bergen, hij kan gewoon volgen en proberen om in de tijdritten het verschil te maken. Dat het parcours dit jaar een lange tijdrit bevat, speelt in zijn voordeel. En hij heeft getoond dat hij in uitstekende vorm is door de Tour of the Alps te winnen.”

“Landa is dan weer de beste klimmer van de 2. Hij moet bergop proberen tijd te pakken op de concurrentie, al heeft hij dit jaar ook wel aan zijn tijdrit gewerkt. Ze starten daarom op gelijke voet. In eerste instantie kunnen ze elkaar helpen, zonder hun eigen kansen op te offeren. Het koersverloop zal dan de verdere tactiek moeten bepalen. Als er ene pech heeft en veel tijd verliest of een slechte dag kent, dan zal die zich moeten opofferen voor de andere. De Giro duurt 3 weken, dus er kan altijd iets gebeuren. Het is beter om met 2 kopmannen te starten dan alles op 1 man te zetten. De rest van de ploeg ligt nog niet helemaal vast, maar ze zullen zeker goed omringd worden. Michal Golas en Salvatore Puccio moeten hen in elk geval lang genoeg kunnen bijstaan. En ook Diego Rosa is sterk bergop en is heel gemotiveerd om in eigen land te koersen.”

Castelli is officiële kledingpartner van Team Sky

Moordende slotweek en zware concurrentie

Op papier oogt de tactiek in ieder geval mooi, al zal het in de praktijk behoorlijk wat moeite kosten om de eindzege binnen te halen, zo beseft ook Rasch. “De Giro is een heel zware wedstrijd. Het is niet zo dat je eerst 10 vlakke ritten hebt. Nee, je moet in vorm zijn van bij de start. Rit 4 met aankomst bovenop de Etna wordt al een eerste belangrijke afspraak voor de klassementsrenners. Al ligt het zwaartepunt dit jaar vooral in de laatste week. Die is fucking zwaar. Dit kan wel in ons voordeel spelen. Landa is meestal heel goed in de laatste week en kan daar nog het verschil maken. Voor Thomas zal het iets moeilijker worden om fit en gezond te blijven. Bovendien is ook de concurrentie niet min in deze editie. Je hebt natuurlijk Nibali en Quintana, maar ik verwacht ook iets van de Nederlandse renners: Kruijswijk en Mollema. Al zie ik Tom Dumoulin wel als de grootste Nederlandse bedreiging, volgens mij zal hij echt heel dicht eindigen.”

Geen Froome

De Giro winnen wordt dus geen gemakkelijke opdracht, maar het is wel een belangrijke koers voor Team Sky. Ze jagen nu al een aantal jaren op de roze trui en steken behoorlijk wat werk in de voorbereiding. Die ziet er ook grotendeels hetzelfde uit als de Tour-voorbereiding, maar wel met andere renners. Voor alle renners aan de start, en ook voor de staf, is dit de belangrijkste koers van het jaar. Al staat de Tour nog steeds iets hoger aangeschreven. En daarom proberen ze ook dit jaar zonder de Brit de Giro te winnen.

“We moeten onze klassementsrenners wat scheiden en Froome heeft bewezen dat hij onze beste man is. Dus is het logisch dat hij focust op de Tour. Volgens mij is de combinatie wel haalbaar. Moeilijk, maar haalbaar. Starten in beide koersen blijft een beetje gokken. Je weet nooit hoe je de Giro verteerd. Het is ook niet iets dat je doet in het begin van je carrière. Je hebt al wat ervaring nodig en je moet je lichaam goed kennen. De balans tussen trainen en rusten is heel belangrijk bij de combinatie Giro-Tour. Maar het is goed mogelijk dat Froome zich in de toekomst wel aan die uitdaging waagt. Hij kan zeker nog 3, misschien 4 jaar, meespelen op het hoogste niveau. Hij denkt zeker na over die combinatie, maar dit jaar rijdt hij na de Tour nog de Vuelta. Hij heeft nog wat rekeningen open staan in de Vuelta. Pas na dit seizoen zal hij de combinatie evalueren en kan worden nagedacht over een mogelijke deelname aan de Giro.”

Fotomateriaal: Team Sky.