De Belgische titel in het tijdrijden kwam vorige week niet helemaal als ene verrassing voor Senne Leysen, de zoon van Lotto-ploegleider en ex-prof Bart. Het is een 1e stap op weg naar zijn ambitieuze doel: op het einde van het seizoen een volwaardige profploeg overtuigen van zijn kwaliteiten. Mogelijks komt er dus meer dan 15 jaar na datum opnieuw een Leysen in het profpeloton.

Senne LeysenSenne, een Belgische titel tegen de klok die binnen de verwachtingen lag? 

Senne Leysen: “Tijdrijden is altijd wel belangrijk geweest voor mij. In het hedendaagse wielrennen worden (kleinere) rittenwedstrijden vaak beslist door een tijdrit. Ik probeer me daar dan ook in te tonen. Een titel had ik niet verwacht, maar ik had wel gedacht dat ik kon meedoen voor een podiumplaats.”

Is het ook van Brent Van Moer en Steff Cras dat je het meeste tegenstand had verwacht?

Senne Leysen: “Brent en Steff zijn jongens die zeker hun plan kunnen trekken in een tijdrit. Door de afwezigheid van Nathan Van Hooydonck had ik de grootste concurrentie verwacht van Jasper Philipsen en Guillaume Seye. Jasper reed echter net als ik bij de laatsten en ook hij kreeg dus af te rekenen met regen, in tegenstelling tot de renners die voor ons al waren gestart.”

Wat betekent deze titel voor jou?

Senne Leysen: “In juni 2016 behaalde ik mijn bachelordiploma Rechtspraktijk. Sindsdien kan ik me volledig focussen op mijn wielercarrière. Het doet dus zeker deugd om deze titel te kunnen pakken in het 1e seizoen waarin ik me 100% op de koers kan focussen.”

Senne LeysenJouw vader Bart is ook prof geweest en won onder meer de E3 Harelbeke en de Schaal Sels. Welke kwaliteiten heb je van hem geërfd?

Senne Leysen: “Ik ben net als mijn vader stevig gebouwd. Daardoor ben ik een hardrijder die houdt van het tijdrijden en ook wedstrijden als Parijs-Roubaix. Al die kwaliteiten heb ik van hem meegekregen.”

Praten jullie thuis vaak over de koers? 

Senne Leysen: “We praten thuis wel regelmatig over het wielrennen. Door zijn beroep van ploegleider kan ik ook tactisch nog veel van hem opsteken. Mijn beide ouders zorgen ervoor dat ik me enkel moet focussen op het koersen en trainen zelf. Mijn vader verzorgt mijn materiaal en mijn moeder zorgt dat al mijn kledij proper wordt gewassen en dat ik gezond kan eten. Ik train ook regelmatig achter de brommer bij mijn vader.”

Welke wedstrijden staan de komende maanden op je programma en waar wil je pieken?

Senne Leysen: “Ik zou, zoals ik al zei, graag nog goed presteren in Parijs-Roubaix. In de tweede seizoenshelft hoop ik mee te kunnen doen op het EK en het WK.”

Je bent 3e jaars belofte. Denk je al aan een profbestaan?

Senne Leysen: “Ik zou het zeker zien zitten om de stap te zetten naar het profpeloton. Dit is toch altijd een grote droom geweest.”

Wat zegt het jou om in de voetsporen van je vader te treden als prof bij de Lotto-ploeg?

Senne Leysen: ” Ik zou het heel fijn vinden om een profcarrière bij de Lotto-ploeg te kunnen uitbouwen, vooral omdat dat een vertrouwde omgeving zou zijn. Ik besef wel dat het niet vanzelfsprekend is. Een ander profteam mag ook wel, hoor. We zien wel wat de toekomst brengt. Maar als de kans zich voordoet, zou ik aan het einde van dit seizoen wel al graag de stap zetten naar de profs.”

Fotomateriaal: Joeri De Coninck.