Alfdan De Decker (21) kroonde zich op 30 april 2017 tot kampioen van de provincie Antwerpen. De 3e jaars belofte maakte deze winter de overstap naar de formatie van Lotto Soudal U23. Daar wil De Decker zich verder ontwikkelen als sprinter en verder groeien als renner. “Ik heb nog altijd de ambitie om prof te worden.”

Proficiat met je zege op het PK in Boechout. Hoe is die wedstrijd verlopen?

Alfdan De Decker: “In de eerste ronde lag de wedstrijd al in een beslissende plooi. Samen met nog een aantal renners ging ik onmiddellijk in de aanval. Onze voorsprong steeg zo snel dat het peloton zelfs uit de wedstrijd werd genomen. In de laatste kilometers ontsnapte ik met Jarno Mondelaers. Ik wist dat ik hem aankon en klopte hem vrij gemakkelijk in de sprint.”

Hoe belangrijk is deze overwinning voor je?

Alfdan: “Bij de beloften is een provinciale titel niet meer zo belangrijk als bij de jeugd. Toch ben ik blij met mijn overwinning. Normaal ging ik zelf eerst niet starten. Ik ging normaal de Ronde van Bretagne rijden, die in dezelfde periode als het PK verreden werd. Anderhalve week voor deze wedstrijd viel ik zwaar in de Tour de Loir et Cher op mijn rug. Ik moest rusten en werd dus niet geselecteerd voor de Ronde van Bretagne. Ik raakte net op tijd klaar voor het PK. En met succes.”

De koers werd op 500m van je woonplaats verreden. Maakt het dat extra speciaal?

Alfdan: “Tijdens de wedstrijd reed ik voortdurend in een haag van aanmoedigingen. Dat ik deze wedstrijd dan juist win, maakt het inderdaad extra speciaal. ‘s Avonds was er een etentje bij mij thuis voor de aanwezige supporters. Door mijn overwinning is er iets meer drank gevloeid dan voorzien. Zelf hield ik het rustig, want het seizoen is nog lang.”

Deze winter maakte je de overstap naar de beloftenploeg van Lotto Soudal. Merk je het niveauverschil met je vorige ploeg?

Alfdan: “Vorig jaar contacteerde Lotto mij na mijn overwinning in de Omloop van de Grensstreek. Ik voelde mij goed bij mijn vorige ploeg Homes Solutions, maar ik wist dat ik deze kans moest grijpen. Vroeger was ik de renner die de resultaten moest behalen. Bij Lotto hebben we meerdere ijzers in het vuur. Onze kern is breed en zeer sterk. Iedereen mag zijn kans gaan, maar we zijn ook niet vies om te knechten voor elkaar. Ik trainde deze winter dan ook hard om er onmiddellijk te staan dit seizoen.”

Toch kende je een wisselvallig eerste seizoenshelft…

Alfdan: “Het is voorlopig een seizoen van ups en downs. Ik had al veel pech en zo is het moeilijk om goede resultaten te rijden. De laatste tijd merk ik wel verbetering.”

Je staat gekend om je paar snelle benen. Train je specifiek op je sprint?

Alfdan: “Ik ben vooral een sprinter, maar ik verwaarloos ook de andere aspecten van het wielrennen niet. Ik wil vooral een compleet renner zijn met een super sprint in de benen. Samen met mijn trainer Koen Scheerlinckx train ik dus wel in het bijzonder op mijn sprint. Ik doe vaak krachttrainingen en specifieke sprinttrainingen. Zo maak ik steeds progressie.”

Jullie ploeg staat erom gekend renners klaar te stomen voor het profbestaan. Heb je zelf nog profambities?

Alfdan: “Dit jaar is het nog wat koffiedik kijken of ik het niveau zal aankunnen, maar ik koester nog steeds de ambitie om prof te worden. Volgend jaar zal een belangrijk jaar worden. Als ik dan goede resultaten behaal in enkele grote wedstrijden moet het lukken om de overstap te maken. Dat zou een droom zijn die in vervulling gaat. Als het niet zou lukken, heb ik mij niks te verwijten. Ik heb er alles aan gedaan. Jarenlang heb ik mijn hobby met passie kunnen uitoefenen. Ik heb veel mooie momenten beleefd en laat ons eerlijk zijn, wielrennen is gewoon een fantastische sport.”

Fotomateriaal: Sophie Richez.