Half mei behaalde Lawrence Naesen in Puivelde Koerse zijn eerste overwinning als prof. Dat zijn conditie goed is, bewijst hij dit voorjaar al door zich nadrukkelijk in de kijker te rijden. Nu wil de goedlachse neoprof zich tonen in de Baloise Belgium Tour. Dat velen hem zien als ‘de broer van’ deert hem niet. Vol ambitie zoekt hij zijn eigen pad als wielerprof. “Binnen een paar jaar draaien we rollen om en is Oliver ‘de broer van'”, lacht de jongste.

Proficiat met je overwinning in je 1e profkoers, Lawrence! Hoe kijk je terug op die zege?

Lawrence Naesen: “Net voor halfweg wedstrijd kon ik mee glippen met de goede ontsnapping. We reden met een grote groep weg en het draaide goed rond. Op 3 ronden van het einde ontsnapte ik dan met 4 andere renners. We bleven vooruit tot aan de meet. In de sprint voelde ik mij zegezeker en zette ik van vrij ver aan. Zo won ik dus mijn 1e profkoers. Een fantastisch gevoel, want winnen blijft een verslavend gevoel geven.”

Je broer Oliver stond ook aan de start. Speciaal om als samen te rijden?

Lawrence Naesen: “Bij de start zeiden we tegen elkaar dat er een Naesen zou winnen. Dat het ons dan lukt, maakt het extra speciaal.”

Jullie trainen vaak ook samen met jullie trainingsgroepje ‘De Parelvissers’, waar ook Greg Van Avermaet en Preben Van Hecke deel van uitmaken. Drijven jullie elkaar naar een hoger niveau?

Lawrence Naesen: “We motiveren elkaar. We trekken ons op aan de prestaties van de andere. Als neoprof moet ik nog veel leren. Dan is het natuurlijk een absolute meerwaarde dat je kan trainen met renners als Greg, Oliver en Preben. Ik steel met mijn ogen en luister goed. Op training maken we vaak plezier, maar wanneer die mannen iets belangrijks zeggen, sla ik dat op.”

En werden de trainingspartners de dag erna traditiegetrouw getrakteerd op koffie?

Lawrence Naesen: “Tijdens het voorjaar heb ik op training amper mijn portefeuille moeten bovenhalen. Door Greg zijn super voorjaar was het bijna iedere week aan hem om te trakteren. Vorige donderdag was het dan ook eens mijn beurt. Ik heb iedereen met plezier getrakteerd op een koffie en een lekker mattentaartje. Hopelijk mag ik er nog veel geven. Het zou een teken zijn dat ik goed bezig ben.”

Je overwinning is een bekroning op een geslaagde eerste seizoenshelft als neoprof. Hoe evalueer je zelf je prestaties?

Lawrence Naesen: “Ik ben zeker tevreden. Ik kon iedere wedstrijd mijn ding doen. In Dwars door Vlaanderen zat ik mee in de vroege vlucht. In de Driedaagse De Panne-Koksijde mocht ik zelfs een dag de trui van het Rushesklassement dragen. Ik kon ook proeven van het Vlaamse voorjaar. Deze wedstrijden moeten me zeker en vast liggen. Nu mis ik nog wat ervaring, maar in de toekomst moet ik daar zeker kunnen meespelen.”

Links Oliver, rechts Lawrence

Dinsdag start je in de Baloise Belgium Tour. Wat zijn de verwachtingen?

Lawrence Naesen: “De Baloise Belgium Tour is de ideale wedstrijd om mezelf in de kijker te rijden. In de 1e rit trekken we de kaart van onze sprinter Roy Jans. Daarna mag iedereen zijn kans wagen. Ik wil eens mee glippen in een vroege ontsnapping. Zo wil ik aan de grote ploegen tonen wat ik waard ben. Ik voel me goed in mijn vel bij WB-Veranclassic-Aqua Protect. Tussen de ploegmatats onderling is er een goede sfeer en we rijden een mooi programma. Momenteel heb ik nog een contract voor volgend seizoen en ik blijf de ploeg trouw. Ik wil nu gewoon stap per stap groeien en vooral geen stappen overslaan. Het is mijn ambitie om later door te groeien naar een grote ploeg. Samen in de ploeg met Oliver? Daar zeg ik geen ‘nee’ tegen.”

Momenteel zien velen je nog als de broer van Oliver. Hoe ga je daarmee om?

Lawrence Naesen: “Het is gewoon typisch dat de mensen zo redeneren. Ik maak mij daar niet druk om. De mensen in mijn omgeving schatten mijn prestaties naar waarde. Momenteel ben ik bezig om mijn eigen naam te maken. Ik ben ambitieus en wil een goeie wielerprof worden. Binnen een aantal jaren zullen ze tegen Oliver wel praten als ‘de broer van Lawrence’.” (lacht)

Fotomateriaal: Kurt Rasschaert.