Als je start met het nummer 1 – omdat Dries Devenyns, die nu bij Quick-Step Floors rijdt, de Tour vorig jaar won – dan kan het bijna niet anders of Philippe Gilbert is een groot kandidaat-eindwinnaar. À la De Panne, zie ik niet in dat hij zich in de eerste 2 ritten laat verrassen, integendeel. Misschien gooit hij ook weer een bommetje – als hij zijn voorjaarsconditie terugvindt – en krijgen we geen voorspelde massaspurten. Vrijdag in de tijdrit gaat ie niet veel tijd verliezen en dan is zaterdag uiteraard zijn dag met de finale van Luik-Bastenaken-Luik als apotheose.

Philippe Gilbert
Philippe Gilbert. Foto: Davy De Blieck

Wie dat ook moet aankunnen, is natuurlijk Tiesj Benoot; de Lotto-Soudalrenner kan een opsteker wel gebruiken. In dit Belgische peloton mag en kan hij niet veel tijd verliezen voor zaterdag. En dan meeknallen met onder meer Gilbert. Hij wordt nog eens uitgespeeld als kopman en zou zich nu wel nog eens mogen tonen.

Wat de tijdrit betreft : Tony Martin, 3-voudig ex-winnaar, is hier, maar of 13,4 km lang genoeg is om met voorsprong naar Ans te trekken is een andere vraag. De slotfase van La Doyenne is normaal gezien te lastig voor hem. Ook mee onthouden dat Matthias Brändle een goed figuur kan slaan tegen de klok, net als Sylvain Chavanel. Het zou mij ook niet verwonderen mochten de veldrijders in die tijdrit van zich doen spreken. Akkoord, ze zijn er nog maar net aan begonnen, met hun eerste wedstrijdkilometers, maar Wout van Aert gaat hier ook van zich doen spreken. Van Aert kan natuurlijk nog teren op die proloogzege van vorig jaar in Beveren, nu is de afstand dubbel zo lang – afwachten dus – en zaterdag wordt een mooie test. Van der Poel is zo te zien al redelijk gerodeerd op z’n mountainbike, dus die laat zich evenmin wegdrummen, zelfs niet in een massaspurt zoals we al eerder mochten zien. Jammer dat hij na 2 etappes de koers zal verlaten om in Duitsland een Wereldbekermanche mountainbike mee te grissen.

Wout van Aert
Wout van Aert vorig jaar tijdens zijn magistrale TT in Beveren. Foto: Davy De Blieck

Een heel interessante ploeg om volgen wordt natuurlijk Team Belgium: met Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Jan Bakelants en Maarten Wynants. Daar kun je mee naar de oorlog, hé. Al zullen ze wel moeten overeenkomen. Nu goed, Bakelants zal Naesen wel steunen – hij is nog in opbouw – maar de andere ‘ploegmaats’ rijden voor andere ploegen. Hoe dan ook, in dit peloton en op zo’n parcours praten zij zeker hun woordje mee.

Ik ben ook heel erg benieuwd naar de prestaties van Timothy Dupont. Van Aert zal wel wat druk wegpakken bij Veranda’s Willems, maar Dupont zou nu toch stilaan wel boven water mogen komen. Meespurten op zijn minst, een goeie tijdrit rijden, in beeld komen, de finale kleuren,…. Kortom, de naam Dupont moet vallen de komende dagen.

En wat de spurten betreft, dit zijn de te kloppen mannen: Jens Debusschere, Jürgen Roelandts, Edward Theuns – vorig jaar winnaar in Knokke, Baptiste Planckaert, Tom Van Asbroeck, Adam Blythe, Bert Van Lerberghe, Bryan Coquard, Michael Van Staeyen, Danilo Napolitano, Kenny Dehaes, Roy Jans, Timothy Stevens en Joeri Stallaert.

En om af te ronden zijn dit de jokers: Niki Terpstra, Jelle Vanendert, Laurens De Vreese, Lasse-Norman Hansen, Frederik Backaert en Guillaume Van Keirsbulck.