Bij BMC trekken ze de stekker uit hun succesvolle opleidingsteam, maar waar de ene er mee ophoudt, komt er een andere met een nieuw project. Alberto Contador rijdt met de Vuelta zijn laatste koers op topniveau en zal nadien samen met zijn foundation mee zijn schouders zetten onder het gloednieuwe opleidingsteam van Trek-Segafredo.

Alberto Contador
Foto: Trek-Segafredo/ Kramon.

Het nieuwe team zal op continentaal niveau opereren en zal worden gesponsord door het Amerikaanse kledingbedrijf Polartec en het Italiaanse Kometa uit de voedingssector. Deze 2 sponsors hebben een verbintenis ondertekend voor liefst 3 seizoenen, wat het project enige stabiliteit garandeert. Contador zal het team leiden samen met zijn vriend en gewezen profwielrenner Ivan Basso, die sportief manager wordt, en zijn eigen broer Fran, die het administratieve luik op zich zal nemen.

Sportful, kledingpartner van Trek-Segafredo.

De Contador Foundation heeft de voorbije 5 jaar al wat ervaring opgebouwd inzake het managen en begeleiden van jongerenteams, want er was Contador’s eigen wielerschool, junior- en U23-ploeg. Trek-Segafredo zal de opgebouwde kennis gebruiken om in een eerste professionele fase nog een stap te zetten in het trainen van ontluikende talenten. Het nieuwe opleidingsteam zal beloftevolle renners uit zowel de Contador Foundation als andere Europese en wereldscholen de gelegenheid bieden om professioneel te trainen onder de koepel van Trek-Segafredo.

Alberto Contador
Foto: Trek-Segafredo/ Kramon.

Noodzaak

De operationele basis van het team zal zich in Pinto (Madrid) bevinden, in het hoofdkantoor van de Alberto Contador Foundation, en zal gebruik maken van Trek-fietsen en de technische ondersteuning onder het merk Trek Factory Racing. In Bormio, aan de voet van de Stelvio, zal het team in verschillende periodes van het seizoen trainingskampen organiseren. “Alberto en ikzelf koesteren deze droom al heel lang”, vertelt Ivan Basso. “We hebben samen ontelbare ervaringen gedeeld, als wielrenners en als vrienden. We wilden samen iets nieuws creëren en ik ben blij en trots om een gans jaar de verantwoordelijkheid te dragen om onze jonge talenten beter te maken.”

Alberto Contador: “Wat Ivan en ik in dit project heeft verenigd, is de droom om het wielrennen iets terug te geven. De koers heeft ons zoveel gegeven. We zijn ervan overtuigd dat we door het samenbundelen van onze krachten veel meer kunnen doen om jonge renners te helpen op een professioneel niveau. De Alberto Contador Foundation, onder leiding van mijn broer Fran, zal een zeer belangrijke stap zetten door een continentaal team toe te voegen aan de bestaande school en het junior- en U23-team, die de jonge renners blijven vormen met de waarden die eigen zijn aan de koers: teamwork, solidariteit, doorzettingsvermogen en opoffering.”

“Voor Trek-Segafredo is investeren in de jeugd niet alleen een noodzaak, maar ook een ethische kwestie voor de toekomst van de wielrennerij”, vindt Trek-manager Luca Guercilena. “We hebben dit seizoen heel goed gewerkt met Alberto als renner en hebben veel vertrouwen in zijn stichting en het werk dat ze met de jongeren verrichten. Als professioneel team is het ons doel de beste fietstalenten te vinden en te ontwikkelen, en met de Alberto Contador Foundation hebben we de beste manier gevonden om dat te doen”, klinkt het.