Bryan Coquard was erg gewild op de transfermarkt deze zomer. Kan ook niet anders als je kijkt welk palmares de Fransman ondertussen bijeen heeft gespurt: al meer dan 30 overwinningen! Vooral in kleinere, Franse rittenkoersen, maar zoveel topsprinters rijden er nu ook weer niet rond in het internationale peloton. Je hebt Cavendish, Kittel, Greipel, Sagan en daarachter een pak jonge, aanstormende talenten. En daar mogen we de nog altijd maar 25-jarige Coquard ook bij rekenen.

Foto: Direct Energie.

Het was een opvallend bericht eind juni. Direct Energie had in zijn Tourselectie geen plaats voor Bryan Coquard. “Niet in vorm”, volgens manager Jean-René Bernaudau. Maar de echte reden was overduidelijk. Coquard had enkele maanden eerder al aangegeven de ploeg te zullen verlaten. Op zijn 25e was het tijd voor een stapje hogerop. De renner hoopte nog op een eerlijke kans bij zijn huidige ploeg, maar dat was tevergeefs. In plaats van zijn marktwaarde nog wat op te drijven in de grootste koers van het jaar, moest hij van thuis uit op zoek naar een nieuwe werkgever.

Patrick Lefevere was lange tijd 1 van de gegadigden om het Franse raspaardje binnen te halen: jong én snel! Ideaal om Kittel te vervangen en uit te spelen naast dat andere rappe toptalent bij QuickStep Floors, Fernando Gaviria. Maar de deal ging uiteindelijk niet door. Bryan Coquard koos voor de nieuwe ploeg van zijn landgenoot en ex-prof (onder meer bij QuickStep) Jérôme Pineau: het procontinentale Vital Concept. “Het project sprak me enorm aan”, steekt Coquard van wal. “Ik krijg een volledige ploeg in steun. Ze hebben echt een team rond mij gebouwd. Ik voel enorm veel vertrouwen en wil dan ook graag iets teruggeven in de plaats. Het is mijn droom om een rit te winnen in de Tour de France en ik hoop dat het me volgend jaar al lukt. Het zou een mooie binnenkomer zijn voor mijn nieuwe ploeg.”

Foto: ASO.

Meer dan sprinter

Het grote doel is er meteen al uit: de Tour de France. Vorige jaar kwam de sprinter al eens dicht bij een ritzege. In de 4e etappe werd hij slechts met een banddikte geklopt door Marcel Kittel. Coquard zat biddend op de grond, maar de finishfoto bekroonde de Duitser als winnaar. Diepe ontgoocheling volgde…. Maar de Fransman kan meer dan enkel sprinten. Vooral in 2016 reed hij een heel knap voorjaar. 2e in Dwars door Vlaanderen, 4e in de Brabantse Pijl, 4e in de Amstel Gold Race, enkele kleinere zeges tussendoor… Dit jaar is het wat minder, maar ondertussen mocht hij toch ook al 5 keer juichen. Het is dus geen wonder dat managers stonden aan te schuiven om hem binnen te halen. “Ik heb inderdaad gesproken met meerdere ploegen”, Coquard. “Onder andere QuickStep Floors toonde concrete interesse. Maar daar rijdt natuurlijk ene Gaviria rond, en die wil per se de Tour rijden. Terecht overigens, met zijn talent. Maar als Fransman is dit ook voor mij het hoogtepunt van het jaar. Het was een mooi voorstel, maar die koers wil ik voor geen geld ter wereld (opnieuw) missen.

Top zijn op WK

Iets wat hij dit jaar dus wel moest doen en daar had hij het toch lange tijd moeilijk mee. “Mijn niet-selectie was moeilijk te verteren. Tijdens de Tour ben ik naar Italië vertrokken en heb ik wat op de piste getraind. Dat komt altijd wel van pas in de sprint én ik bewaar mooie herinneringen aan de piste.” Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen werd Coquard 2e in het omnium. “Dat is het hoogtepunt in mijn baancarrière.” De piste wordt puur voorbereiding voor het WK in Bergen. “De selectie is nog niet gemaakt, maar ik zal zorgen dat ik in topvorm ben en zo mijn plaatsje kan afdwingen. Ik acht me zeker niet kansloos op dat parcours.”

Interview: Yves Brokken. Tekst: Beau Vandevyvere.