De wereldkampioenschappen wielrennen naderen met rasse schreden. Voor de wedstrijd bij de dames elite kan van het Belgische legioen enkel Jolien D’hoore dromen van een wereldtitel in het Noorse Bergen. Bij de Nederlanders liggen de kaarten helemaal anders. Daar weten ze wellicht niet welke troeven ze moeten uitspelen, zo veel hebben ze er.

Van der Breggen in het wiel van Van Vleuten in de Giro Rosa. Foto Paul Hinninck.

De letters van Bergen passen perfect in de naam van Anna van der Breggen. De statistieken van de 27-jarige geboren Zwolse ogen indrukwekkend en ze lijkt nog jaar na jaar beter te worden. In 2015 werd ze Nederlands kampioene tijdrijden en schreef ze een 1e keer de Giro Rosa op haar palmares. In 2016 werd Van der  Breggen Olympisch kampioene in Rio de Janeiro en een maand later in het Franse Plumelec toonde ze zich ook de beste van Europa. Dit jaar won ze al de Ronde van Californië en de Giro Rosa. Ze won het eindklassement van de Women’s World Tour en toonde zich ook ongenadig in het voorjaar met zeges in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Van der Breggen is een klasbak van de zuiverste soort. Het is een kwestie van tijd eer ze de regenboogtrui binnenrijft.

Een andere naam die de Nederlandse lijst topt, is die van Annemiek van Vleuten. De 35-jarige Utrechtse is in topvorm. Ze is niet alleen regerend Nederlandse kampioene tijdrijden (al voor de 3e keer), ze won dit jaar de Cadel Evans Great Ocean Road Race en rittenkoersen als Durango-Durango Emakumeen Saria en de Boels Ladies Tour. Haar winst in de vernieuwde La Course speelt echter nog meer in haar kaart. Van Vleuten was vorig jaar trouwens solo op weg naar Olympisch goud toen ze een ware horrorcrash maakte in een afdaling. Maar zoals gezegd: Van Vleuten is back. En het parcours is op haar maat.

Marianne Vos
Marianne Vos in haar nieuwe Europese trui. Foto Paul Hinninck.

En dan is er uiteraard ook nog Marianne Vos (30), kersvers Europees kampioene in Herning. Vos heeft een palmares om van te duizelen en is misschien wel de enige renster die altijd en overal kan winnen. Die winning spirit leek wat afgebot na een moeilijke periode, maar in Denemarken toonde ze nog altijd over heel wat troeven te beschikken. De 3-voudige wereldkampioene op de weg toont aan in vorm te zijn door na haar Europees succes ook de Ronde van Noorwegen en een etappe in de Lotto Belgium Tour te winnen. En bovenal ben je met Vos natuurlijk nooit klaar.

 

Chantal Blaak
Chantal Blaak op de Izoard, tijdens La Course. Foto: Paul Hinninck.

Nog een naam als een klok in de Nederlandse selectie is die van Ellen van Dijk. De 30-jarige Utrechtse zal echter vooral in de tijdrit alles op alles zetten. Vorig jaar in Doha liet ze zich op het WK nog verrassen door de Amerikaanse Amber Neben, maar met haar Europese TT-titel op zak mag ze met vertrouwen naar Bergen. Op de weg zal ze zich vervolgens wel te pletter werken voor haar kopvrouwen. Die mogen ook rekenen op de steun van Lucinda Brand (primus in de Omloop), Chantal Blaak (op zoek naar haar beste vorm na een behoorlijk sterk 2016), Janneke Ensing (die dit jaar het bergklassement won in de Tour Down Under) en ex-baanrenster en sprintster Amy Pieters.

Natuurlijk zijn de Nederlanders favoriet om een wereldkampioene af te leveren! Al zullen ze wel rekening moeten houden met dames als Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini, Katarzyna Niewiadoma, Megan Guarnier, Coryn Rivera en nog enkele andere prominenten.Jolien D’hoore?