Het heeft niet mogen zijn, geen Belgische wereldkampioen in de wegrit voor beloften, hier in Noorwegen. Bjorg Lambrecht probeerde op Salmon Hill wel 4 keer om het peloton uit elkaar te schudden, maar uiteindelijk moest hij als beste Belg vrede nemen met een 15e plaats. Hoe dan ook is het een waanzinnig seizoen geweest voor het 20-jarige toptalent uit Knesselare. Dat profcontract bij Lotto Soudal is méér dan verdiend!

“Het parcours was in het begin niet superlastig, maar we mochten ook niet overmoedig worden”, maakt Lambrecht zijn analyse. “Zeker op 4 ronden van het einde moesten we de boel in gang steken, anders zou het wel eens een massaspurt kunnen worden. De Noorse spurter Halvorsen (de wereldkampioen van 2016, red) was echt goed en bleef er lang bij, dus daar moesten we voor opletten. Ik ben vol aangegaan en kon aansluiten bij de achtervolgende groep op de koplopers. Uiteindelijk heb ik 4 keer vol geklommen op Salmon Hill en dat heeft de koers toch wel hard gemaakt. Ik had echter wat weinig medewerking van andere renners om terug te komen.”

Een Belg wil meer

“In de laatste ronde ging ik nog eens en die Fransman die won (Benoit Cosnefroy, red) ging over mij in de afdaling en die vloog als een gek naar beneden. Ik kan wel behoorlijk goed dalen, maar zo geschift ben ik niet. Hij heeft een paar dagen geleden ook een profkoers gewonnen (de Grand Prix d’Isbergues – Pas de Calais, red), ik wist dan al dat het voorbij was voor mij. Ik had goed getraind om de koers hard te maken, want ik weet uit ervaring dat ik het zo moet doen. Anders komt de rest te fris bij mij in de finale. Ik was zeker bij de beteren bergop, want telkens ik achter me keek, was de rest toch serieus aan het afzien. Jammer dat de klim zo ver van de meet lag. 15e is niet slecht, maar een Belg wil toch altijd wat meer.”

Volgend jaar wordt het wel klimmen geblazen op het WK in Innsbruck. “Dat wordt inderdaad superzwaar, maar misschien kan ik dan al bij de profs starten, dat zou mooi zijn”, aldus een ambitieuze Lambrecht. “We zullen zien of dat erin zit. Het is natuurlijk leuk om te winnen bij de beloften, maar je kan nooit met die trui rijden, dus dat is jammer. Dan liever al ervaring opdoen bij de profs en te werken voor een kopman.”

Te nonchalant

Hou u even vast: winst in Luik-Bastenaken-Luik, winst in de Vredeskoers, 2e plaats in de internationaal hoog aangeschreven rittenkoers Ronde de l’Isard, 2e plaats in de internationaal hoog aangeschreven rittenkoers Tour de Savoie Mont Blanc, 2e plaats in de internationaal hoog aangeschreven rittenkoers Giro Ciclistico della Valle d’Aosta, 2e plaats in de internationaal zéér hoog aangeschreven rittenkoers Tour de l’Avenir. En 9e in de profkoers GP de Wallonie. Ziehier het seizoen van Bjorg Lambrecht. Het zal maar best zijn dat hij snel prof wordt.

“Die 2e plaatsen, dat komt doordat ik nog te vaak te nonchalant ben, dat ik te vaak te ver zit. Dat is natuurlijk een werkpunt. Mijn concurrenten beginnen dat te weten, maar uiteraard mag ik niet klagen over mijn seizoen. Het zijn wel veel 2e plaatsen, maar met Luik, de Vredeskoers, een rit in die Vredeskoers en ook de koninginnenrit in de Ronde de l’Isard is het mooi geweest. Het is jammer dat ik geen grote rittenkoers winnend kon afsluiten, dat is waar, maar ik heb toch een paar nevenklassementen kunnen winnen. Ik kan met een tevreden gevoel mijn eindejaar in, voor die resultaten had ik vooraf immers getekend.”

Straks dus prof bij Marc Sergeant. “Het profcontract is binnen en dat is nog het belangrijkste van allemaal. Ik hoop volgend jaar een goed seizoen te rijden bij de profs en vooral mijn inhoud nog wat te vergroten. De verwachtingen ken ik nog niet, want mijn koersprogramma moet nog besproken worden. Het is moeilijk om zelf te stellen dat ik al voor eigen rekening zal mogen rijden, maar ik hoop toch wel ergens mijn kans te mogen gaan. Met Benoot en Wellens hebben we 2 toppers die al heel wat bewezen hebben. Zij verdienen het kopmanschap, ik zal geduld moeten hebben.”

Fotomateriaal: Audrey Duval en Vredeskoers.