Elena Pirrone reed vrijdag iedereen naar huis in de wegrit voor meisjes junioren op het WK in Bergen, Noorwegen. De 18-jarige Italiaanse, die volgend jaar al prof wordt bij Astana, deed dat eerder die week ook al in de tijdrit. En in augustus kroonde de Bolzanina zich in Denemarken al tot Europees kampioene tegen de klok. Toen was ze op de weg nog nergens, maar nu mocht ze dus het hoogste schavotje op. Kennismaking met een fenomeen in wording?

Foto: Trinadh Rakesh Dumpa.

En toen het nog 25 kilometer te gaan was, kreeg Elena Pirrone de kriebels. Er moest nog 1/3 wedstrijd worden gereden, maar ze ging er al vandoor. Een solo van jewelste die ze knap afrondde op Festplassen. Op het podium kreeg ze de Deense Norsgaard rechts en haar landgenote Letizia Paternoster links naast zich.

“Toen ik mijn aanval had ingezet, had ik nog schrik om het niet te kunnen afmaken”, zei ze meteen na afloop voor de verzamelde pers. “Ik dacht eigenlijk dat ik te vroeg was gegaan, maar de benen voelden zo goed…. Dan is het soms moeilijk je te bedwingen. Het lastige was dat ik de wind vol op kop had, maar dat bleek dus geen nadeel. Fantastisch om voor zoveel wielerfans te kunnen winnen, zeker omdat ik hier alleen in Bergen was gearriveerd. Al die steun deed bijzonder veel deugd.”

CASTELLI, kledingpartner van de Italiaanse wielerfederatie

Pirrone had het ook over de kracht van de Squadra, want met Paternoster was er dus nog een meisje op het podium geraakt. “Onze sterkte is dat we een hecht team vormen en dat we tactisch voor elkaar rijden. Wij zijn vriendinnen, geen vijandschap of concurrentie tussen ons. Wij rijden in de 1e plaats voor Italië, om onze kleuren te eren. De persoonlijke winst komt pas op de 2e plaats.”

De groei van Pirrone is knap: op het Italiaans kampioenschap tijdrijden van 2016 was ze nog 3e – ook op dat van de weg, op het WK TT in Qatar 10e, op het IK van dit jaar ook nog 3e. Sindsdien lijkt ze alleen nog maar te kunnen winnen in de tijdrit. En ook op de weg lukt het dus steeds beter. Pirrone is een toptalent, en dat hebben ze bij Astana snel gezien. Na haar WK-titel in de individuele tijdrit van maandag 18 september kondigde ze trots aan een professionele verbintenis te hebben getekend met de Kazachse vrouwenformatie.

Pirrone – die destijds door niemand minder dan Manuel Quinziato geïnspireerd werd om te gaan fietsen – is echter niet de 1e de beste wereldkampioene. “Al die gouden medailles zijn best mooi, maar mijn droom is toch vooral om af te studeren in Rechten.”

Fotomateriaal: Per Erik Berger.