Het UCI-vrouwenteam Lares-Waowdeals zag voorbije maand wel wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong vertrekken naar de door Christel Herremans nieuw opgerichte ploeg Experza-Footlogix, maar er kwam ook al ook versterking. Zo heeft ook Kim De Baat, de in Rotterdam geboren Nederlandse die zich in 2015 liet naturaliseren tot Belgische, een overeenkomst getekend. Ze neemt zo na 3 seizoenen afscheid van het Lensworld-team.

Kim De Baat
Foto: Julien De Bock.

Voor Kim De Baat waren het 3 zeer erg verscheiden seizoenen onder de vleugels van Heidi Van de Vijver. “Vooral in mijn 1e seizoen behaalde ik een goed niveau”, vertelt de intussen 26-jarige ex-renster van Boels-Dolmans en Parkhotel Valkenburg. Het was een goede basis om op verder te bouwen, maar het seizoen erna viel deels in duigen. De Baat moest een blindedarmoperatie ondergaan. “De periode van de operatie zelf was niet erg lastig”, blikt ze terug. “Het was december, ik was supergemotiveerd voor het aankomende seizoen.”

Kim De Baat
Foto: Paul Hinninck.

“Na de operatie aan mijn blinde darm en alle bijkomende hinder in het voorjaar ben ik te snel hervat”, denkt ze. “Plots zei mijn lichaam: ‘zoek het maar uit, ik doe niet meer mee’. Ik kende een terugval en bleef daarom ver beneden mijn gebruikelijke level. Een heel seizoen lang heb ik achter de feiten aan gekoerst. Sportief sowieso een verloren jaar, maar mentaal ben ik er wel sterker uit gekomen. Ik heb al aardig wat tegenslagen gehad, maar ik blijf stellen dat de aanhouder uiteindelijk altijd wint. Natuurlijk heb ik ook wel eens momenten gehad waarin ik me afvroeg waar ik mee bezig was, maar de liefde voor de sport overheerst nog steeds!”

Kim De Baat
Foto: Paul Hinninck.

Focus!

Het seizoen 2017 liep weer beter. “Er kwam wel een griepje op mijn pad en ik ging in het voorjaar ook eens tegen de grond, maar desondanks heb ik een beter en vanaf mei ook een constant seizoen gereden”, vindt de renster. Maar omdat het altijd beter kan, besloot De Baat, die tegenwoordig in Oudenaarde woont, toch om van lucht te veranderen. Ze tekende een overeenkomst voor 1 seizoen bij Lares-Waowdeals. “Hoe dankbaar ik Heidi (ploegleidster Van De Vijver, red) ook ben, het was voor mij echt tijd om andere oorden op te zoeken.”

Ze hoopt zo nog een stap vooruit te zetten. “Om dat te bewerkstelligen, moet er wat wedstrijden betreft een juist pad worden uitgestippeld voor mij”, zegt ze. “En, niet onbelangrijk, de sfeer in de ploeg moet goed zijn. Iedereen moet zijn kans krijgen in de verschillende wedstrijden. Ik kan algemeen nog sterker worden en ik wil specifieker focussen op mijn sterke punten. Die mogelijkheid krijg ik bij Lares-Waowdeals. Ik ken mijn planning ook al lang op voorhand, wat uiteindelijk ook voor een betere indeling én duidelijke piekperiodes zal zorgen”, meent ze. “Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan, maar ik kijk er zeker naar uit. Ik zie dit voor mij als een stap vooruit, een verbetering, anders had ik niet voor Lares gekozen.”

Fotomateriaal: Paul Hinninck.