Wielerjournalist Merijn Casteleyn heeft het voorbije half jaar met 50 ex-collega’s van Tom Boonen teruggeblikt op de imposante persoonlijkheid die de Bom van Balen was als wielrenner en als mens. Boonen, zonder meer de beste Belgische coureur van de laatste 15 jaar, kreeg dan weer de kans om zijn eigen gedacht te zeggen over die 50 voormalige vrienden en rivalen. Dat leverde vermakelijke dialogen op tussen echte wereldtoppers. En hier bij WielerVerhaal kan u liefst 5 exemplaren winnen.

Om te beginnen: Tom Boonen heeft de voorbije maanden meer gedaan dan autoracen. 2 voormiddagen per week maakt hij immers nog vrij om te gaan fietsen. En: binnenkort maakt hij zelfs een comeback in het peloton. Boonen is naar eigen zeggen in vergevorderde onderhandelingen met zijn voormalige werkgever QuickStep Floors om een bepaalde functie in de koers te vervullen. Daar hoort u dan ook snel meer van!

Fantastische momenten

De anekdotes en belevenissen over en rond Tom Boonen zijn natuurlijk eindeloos. Die van bijvoorbeeld Kevin Hulsmans is wel heel treffend. De huidige ploegleider van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice haalt als 1 van de mooiste momenten de groepssfeer aan. Toen Boonen in 2005 Parijs-Roubaix had gewonnen, kwam Hulsmans als 6e op de piste gedraaid. Boonen knalde zijn vuist richting Hulsmans en die vierde zo guitig mee dat hij nog werd ingehaald door een resem renners en zo uiteindelijk pas 15e werd. “Maar ik heb daar nooit spijt van gehad”, zegt Hulsmans nu. “We hebben altijd samen met de ganse ploeg een traject afgelegd en voor mij telde alleen dat Tom gewonnen had. Mijn eigen resultaat kon me op dat moment gestolen worden, ik was er helemaal niet mee bezig.”

Wat Iljo Keisse dan weer bijblijft, is de onwaarschijnlijke professionaliteit die Boonen een heel jaar lang aan de dag legde en hoe hij toch ook af en toe de remmen kon loslaten. “Tom was een echte leider en dat voelde je heel hard binnen de ploeg”, zegt Keisse. “Rijden mét Tom of zónder Tom, dat was een wereld van verschil. De tegenstanders keken ook heel anders naar ons als Tom er niet bij was.”

Nick Nuyens op zijn beurt kan dan weer de laatste ronde van het WK van 2005 in Madrid, waar Boonen wereldkampioen werd, klakkeloos uit het hoofd navertellen. “Ik krijg er nog kippenvel van”, lacht hij. Na dat WK kwam Boonen op zijn kamer en vond daar het t-shirt met als opschrift ‘Will fuck on first date’. Een hilarisch moment. Maar of dat ook van Nuyens komt…? Daarover leest u meer in het boek!

50 hadden er 100 kunnen zijn

De 50 renners – het hadden er volgens de auteur evengoed 100 kunnen zijn – die samen met Tom Boonen terugblikken op de koers van toen: Alessandro Ballan, Carlos Barredo, Tiesj Benoot, Paolo Bettini, Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Jens Debusschere, Steven De Jongh, Stijn Devolder, Kevin De Weert, Juan Antonio Flecha, Oscar Freire, Gorik Gardeyn, Philippe Gilbert, Andre Greipel, Mathew Hayman, George Hincapie, Moreno Hofland, Kevin Hulsmans, Thor Hushovd, Iljo Keisse, Marcel Kittel, Andreas Klier, Servais Knaven, Nikolas Maes, Tony Martin, Robbie McEwen, Johan Museeuw, Oliver Naesen, Nick Nuyens, Rob Peeters, Pippo Pozzato, Jürgen Roelandts, Peter Sagan, Marcel Sieberg, Ian Stannard, Gert Steegmans, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Stijn Vandenbergh, Jurgen Van Goolen, Guillaume Van Keirsbulck, Sep Vanmarcke, Peter Van Petegem, Johan Vansummeren, Rik Verbrugghe, Maarten Wynants en Erik Zabel.

WINACTIE! WielerVerhaal mag zijn trouwe lezerspubliek belonen met 5 exemplaren van deze knaller! Het enige wat u hoeft te doen om kans te maken op dit boek is de prijsvraag beantwoorden vóór 20 oktober 2017. Prijsvraag: welke ex-ploegmaat van Boonen klopte de wereldkampioen van 2005 op het BK van 2007 in Ronse? Het antwoord was Stijn Devolder. De 5 gelukkige winnaars ontvangen het boek rechtstreeks via de uitgeverij!

Het boek ‘Jaren van bewondering’ is een uitgave van Borgerhoff & Lamberights en kost €22,50.