Zijn juniortijd zit erop en straks gaat er een heel nieuwe wereld open voor de 18-jarige Wesley Mol. De jongen uit Kapelle reed de voorbije seizoenen voor het Belgische Acrog-Balen maar zal zijn debuut bij de beloften maken bij het Spaanse Polartec-Kometa U23, de opleidingsploeg van Trek-Segafredo. Oud-Tourwinnaar Alberto Contador heeft daar de sportieve touwtjes in handen en Mol zal ook kunnen rekenen op de trainingssupport van een andere bekende naam uit het profpeloton.

Polartec-Kometa U23 richt zich niet uitsluitend op beloftevolle Spaanse wielrenners, de ploeg krijgt een internationaal gezicht en daarin heeft ook de 18-jarige Wesley Mol zijn plaats veroverd. “Ik heb in juli de Valromey Tour gereden in Frankrijk en heb daar aanvallend gekoerst en een 10e plaats in het eindklassement gereden”, zegt hij. “Daarna werd ik 7e in de Vuelta a la Rioja in Spanje en toen hebben ze me laten verstaan dat ze me wilden inlijven. Deze zomer hebben ze me dus al aangegeven dat er een contract voor mij lag te wachten. En vorig weekend ben ik dat ook effectief gaan tekenen in Madrid.”

In de Spaanse hoofdstad zat de Zeeuw samen met de ploegleiding. “Contador was er niet, wel zijn broer”, lacht hij. “Maar ook heel wat andere belangrijke mensen in de omkadering, zoals bijvoorbeeld ex-renner Carlos Barredo. Hij is nu trainer bij de ploeg. Ik denk dat ze me in dienst hebben genomen voor mijn aanvallende ingesteldheid en omdat ik vlot over de heuvels kan en lange klimmen liggen me ook gewoon goed. De bedoeling is dat ze me klaarstomen om de stap te zetten naar de continentale ploeg, die dezelfde naam draagt, om vervolgens door te groeien naar Trek-Segafredo.”

Studies

Toch heeft Mol maar een verbintenis voor 1 jaar. “Dat geldt voor elke nieuwe renner”, verduidelijkt de beloftevolle klimmer. “Als ik toon dat ik goed genoeg ben voor de continentale ploeg, wordt dat sowieso verlengd.” Zijn programma voor 2018 heeft Mol al eens vluchtig zien passeren. “Maar pas op het trainingskamp met de ploeg in december zullen we dat verder gaan specificeren”, legt hij uit. “Het ligt dus nog niet helemaal vast, al verwacht ik toch dat ze me vooral in de Spaanse rittenkoersen zullen brengen. Misschien ook af en toe in Italië en Frankrijk.”

Ondanks zijn gewaagde transfer wil Mol niet weten van het voortijdig beëindigen van zijn studies aan de Johan Cruijff College in Roosendaal. “Ik studeer Marketing- en Communicatie en moet normaal gezien in juli volgend jaar mijn diploma behalen. Dat is een school waar ze echt rekening houden met topsporters, dus dat zou geen probleem mogen vergen. De bedoeling is dat ik door de week gewoon les blijf volgen en dat ik in het weekend telkens naar Spanje vlieg om wedstrijden te rijden.”

Het wordt dus wel een stevig jaar voor Mol. “Klopt. De stap naar het belofteniveau is sowieso betrekkelijk groot. Het is dus moeilijk te zeggen wat ik er op sportief vlak van mag verwachten. Ervaring opdoen wordt belangrijk. Ik kijk er naar uit, want dit is toch geen kleine ploeg. Dit is een mooie stap voor mij in mijn nog prille loopbaan.”

Fotomateriaal: Bram Van Lent.