De continentale ploeg An Post Chain Reaction moet het volgend jaar doen zonder zijn Nederlandse aanwinst Davy Gunst. De 22-jarige Zeeuw moet stoppen om gezondheidsproblemen. Zijn hart zorgt al een gans jaar voor problemen en risico’s nemen is uitgesloten.

Davy, waarom precies moet je stoppen met koersen?

Davy Gunst: “Een hartritmestoornis dwingt mij ertoe. We hebben een jaar lang geprobeerd een oplossing te vinden met de beste dokters van Europa, maar jammer genoeg mocht het niet zo zijn. Er blijken op 4 locaties in het hart storingen te komen. Daar is helaas niks aan te doen.”

Wanneer kreeg je de eerste keer problemen, wat voelde je toen en wat waren de resultaten van de eerste onderzoeken?

Davy Gunst: “Het begon eigenlijk allemaal vorig jaar al in februari, nadat ik op training was aangereden en waarbij ik  ruggenwervels, bekken en sacrum brak. Ik begon opnieuw met trainen en toen kwamen er al eens hartritmestoornissen naar boven. Die werden nog als ongevaarlijk beschouwd, maar in de winter van 2017 verergerde de situatie en werd het tijdens de GP Marseillaise en de daaropvolgende Ster van Bessège – waar ik om die reden ook moest opgeven – en de Volta ao Alentejo zo erg dat verder onderzoek absoluut nodig was.”

Hoe evolueerde die situatie?

Davy Gunst: “Ik trok van onderzoek naar onderzoek. Eerst in Girona en Barcelona, waar al snel bleek dat de zaak toch wel ernstig was. Ik werd geopereerd in Barcelona door dokter Guerra, maar zonder resultaat. Later volgden er nog 2 operaties in Antwerpen door de gekende arts Dr. Heidbuchel, maar ook dit zonder succes. Toen werd mij verteld dat het voortzetten van mijn carrière eigenlijk geen optie meer was.”

Was het een moeilijke beslissing om te stoppen?

Davy Gunst: “Ik had eigenlijk geen andere keuze, mijn gezondheid heeft altijd prioriteit. Ik fiets heel graag, maar niet ten koste van alles.”

Je gaat nu opnieuw studeren?

Davy Gunst: “Ik ga een studie International Business and Management volgen in Breda. Dat zal een nieuwe stap in mijn leven zijn. Ik denk dat deze studie erg aansluit bij enerzijds mijn interesses en anderzijds mijn avontuurlijke kararakter, dat ik toch heb overgehouden uit mijn wielercarriere.”

Wil je later nog iets doen in het wielermilieu?

Davy Gunst: “Vanaf volgend jaar zal ik medeploegleider worden bij de junioren van Willebrord Wil Vooruit. Zo hoop ik mijn kennis te kunnen delen en de jongens de stap te laten maken naar een continentale formatie. Als dat lukt, zal ik het goed gedaan hebben, denk ik, en daar zal ik dan ook mijn voldoening uithalen. Ik ben dan ook erg blij dat Kees Kuijlen, Henk Keller en mijn vader Marcel Gunst mij deze kans bieden.”

Fotomateriaal: Davy Gunst en Anpost CR.