Wie googelt naar Tomas Kopecky komt al gauw uit bij een Slovaakse ijshockeyspeler, maar de Tomas Kopecky die ons interesseert, woont natuurlijk in Leiden, bij Den Haag. De 2e jaars junior van Acrog-Balen BC is aan een opmerkelijk seizoen bezig en dat zal de grote teams met het oog op de toekomst wel wakker schudden.

Winst in Bogense. In de kleuren van Tsjechië, en dus niet in het Oranje van Nederland. Foto: Christopher Jobb – www.christopherjobb.de.

Winst in de Wereldbeker van Bogense, 2e plaats in de Superprestige van Asper-Gavere, 2e op het EK in Tábor – zowaar een thuiswedstrijd, 2e in de Superprestige van Ruddervoorde, 3e in de Wereldbeker van Koksijde, 4e in de Superprestige van Boom, 2e in de Superprestige van Zonhoven. Hij is ook leider in de Superprestige en coleider in de Wereldbeker. Ziedaar het oersterke seizoensbegin van Tomas Kopecky. De Tsjechische Nederlander – of is het nu omgekeerd? – heeft tot dusver nog niet te veel ontgoocheld. “Het seizoen was nochtans moeizaam begonnen”, stelt Kopecky. “Ik heb in de zomer veel duurtrainingen getraind en miste het echte crossgevoel. Dat is er pas vanaf oktober gekomen, na een aantal wedstrijden. Sindsdien gaat het wel voortvarend.”

Slimme zet! Of niet?

Geboren uit een Tsjechische vader – maar geen familie van het Belgische talent Lotte Kopecky – en een Nederlandse moeder woonde Tomas Kopecky zijn eerste levensjaren in Engeland. “Mijn vader en moeder waren in Engeland om te werken en hebben elkaar daar ontmoet. Ik ben dan ook in Darlington geboren.” Op zijn 2e al verhuisde het gezin naar Leiden, Zuid-Holland. “Sindsdien woon ik daar, dus het is logisch dat ik het Nederlands helemaal meester ben”, zegt hij. Wel kwam hij met een dubbele nationaliteit voor een belangrijk keuzemoment te staan. “Ik moest kiezen voor welke nationale ploeg ik wilde rijden en dat werd uiteindelijk de Tsjechische”, vertelt de mondige Kopecky.

Foto: Bram Van Lent.

Die keuze werd overigens niet met de vinger in de wind gemaakt. “Het zou veel moeilijker zijn om een nationale selectie voor Nederland af te dwingen dan voor Tsjechië”, zegt hij gedecideerd. Evenmin een keuze van het hart, dus? “Dat is inderdaad wel iets wat mensen mij verwijten. Sommigen vinden het echt niet kunnen omdat ik in Nederland ben opgegroeid en hier nog steeds woon en school loop. Maar wat mij betreft is het gewoon een slimme zet. Een kans die je krijgt, moet je gewoon durven pakken, vind ik.”

“Het is een heel mooie ervaring bij de Tsjechische ploeg”, vertelt Kopecky. “Ik werk er goed onder bondscoach Petr Dlask en kan het ook goed vinden met de andere crossers. Ik ken die jongens nog niet zo lang, want van mijn 9e tot mijn 15e heb ik de kampioenschappen in Nederland afgewerkt. ”

Zijn vader was nooit een begenadigde fietser, noch op de weg, noch op het veld, laat Tomas Kopecky verstaan. “Maar hij heeft ons wel erg geïnspireerd”, zegt de junior. “Samen met mijn broer fiets en cross ik al van kleins af, altijd met plezier voorop. Mijn vader spoorde ons aan om ermee voort te doen en daarom zie ik hem ook als mijn idool. De liefde voor de sport is mettertijd alleen maar gegroeid. Zeker het veldrijden is een kleine wereld waar de sfeer altijd optimaal is. Daar hou ik erg van. Amusement is voor mij het hoogste goed. Puur sportief spreekt vooral het spektakel mij aan. Ik droom er wel van om prof te worden, maar plezier hebben in wat je doet is eigenlijk veel belangrijker. In geen geval zal ik mijn studies opgeven, ik wil iets achter de hand hebben als het met de sport niet lukt.”