De Belgische beloften kunnen in 2018 niet meer rekenen op de diensten van Jean-Pierre Dubois. De jeugdbondscoach van België werd na te magere resultaten en een verschil in visie aan de deur gezet bij de wielerbond. Dubois was 12 jaar actief bij Belgian Cycling en noemt deze beslissing van hogerhand een slag in zijn gezicht. Maar zoals het een gentlemen betaamt, heeft Dubois geen enkele rancune.

Tussen de Belgische wielerbond en Jean-Pierre Dubois, die vooral de beloften onder zijn hoede had, was er een verschil in visie ontstaan. “Het is zo dat de wielerbond me niet kon volgen in de nationale selecties die ik maakte”, stelt Dubois. “Ik selecteerde bepaalde renners en bij de bond wilden ze liever andere namen zien. Dat is natuurlijk vervelend. Je kan altijd andere jongens meenemen, maar het is makkelijk om na de koers te zeggen dat er andere renners mee hadden  gemoeten. Als je dan verwijten krijgt, vind ik dat niet echt terecht. En als je andere ideeën hebt, moet je niet verder gaan met elkaar. Uiteindelijk is het dus logisch dat onze wegen scheiden.”

Dat Dubois nu plots de bons krijgt, zorgt wel voor wat wrevel. “Ik was op de hoogte van het feit dat de bond niet tevreden was met vooral het WK, maar dan hadden ze op dat moment toch een beslissing kunnen nemen? Nu zijn we 2 maanden verder, was ik extra vroeg met alle voorbereidingen voor 2018 begonnen, ik had al bepaalde plannen met een aantal renners,…. En dan plots dit nieuws. Dat had ik op dit moment totaal niet meer zien aankomen. Dat doet natuurlijk pijn, het is een slag in mijn gezicht. Misschien had ik na het WK zelf een gesprek moeten eisen….”

WK: scoren

Het WK en EK waren gezien de mogelijkheden onvoldoende, liet de bond na het WK al verstaan. Hoe evalueert Dubois zelf die kampioenschappen? “Het WK is natuurlijk een belangrijk moment, zeker gezien de massale aanwezigheid van de media. We krijgen dan plots heel veel media-aandacht en dan moeten de resultaten volgen. Uiteindelijk zijn WK’s ook gemaakt om je te tonen en ik moet toegeven dat dat allemaal wat tegenvalt. Op papier oogt het mager, maar anderzijds heeft de jeugdwerking  de voorbije jaren echt wel goed gewerkt. De uitslagen in de wereldbekers en de Nations Cup worden in mijn ogen niet naar waarde geschat. En dat is jammer.”

We hoorden dat renners meer zouden moeten worden beperkt in hun programma bij hun eigen ploeg. Vraag is: kan dat wel? “Door het drukke programma van de ploegen is dat inderdaad een moeilijke zaak”, beaamt Dubois. “Als bondscoach heb je nooit voldoende momenten samen met je renners. We hebben daar de voorbije jaren bij de bond hard aan gewerkt, maar het kan nog beter. Er moeten nog meer gezamenlijke momenten komen met de renners.”

Hart voor de koers

Afgerekend worden op 1 of 2 specifieke momenten doet Dubois wel pijn, maar de Henegouwer is ook wel realistisch. “Het is zoals ik zei: WK’s dienen om te scoren. Dat is elk jaar weer een belangrijk moment. Jos Smets en Carlo Bomans hebben me in de voorbije 12 jaar gesteund in de opleidingsvisie. Ik ben wel ontgoocheld, maar ik heb geen rancune. Ik ga mijn gewezen collega’s zeker nog zien in de koers en ik wens ze oprecht veel succes. Zelf ga ik nu uitkijken naar een nieuwe uitdaging. Het is nu wat laat om een ploeg te vinden voor 2018, maar ik kan me in tussentijd herbronnen en dan vind ik wel iets nieuws voor 2019. Ik ben op de markt, want mijn hart klopt nog steeds voor de koers.”

Fotomateriaal: Jean-Pierre Dubois.