Parelvissers, De Melkerie en SVGG opgelet: hier komt De Zwanezang. Heel wat Vlaamse renners maken er de laatste maanden een hobby van om hun trainingsgroepje een naam te geven en op die manier hun trainingen en social media wat kleur te geven. Enkele Heistenaren vonden het tijd om zich nu ook kenbaar te maken. Maak kennis met ‘De Zwanezang’.

Even voor de goede orde: de Parelvissers is het kampioenengezelschap met onder meer Greg Van Avermaet en de broertjes Naesen, Sportvrienden van Gruut Gent (SVGG) verzamelt onder meer Tiesj Benoot, Edward Theuns en Bert De Backer en De Melkerie is het groepje van Jens Debusschere, Yves Lampaert, Tim Declercq en consoorten. Het gezelschap is erg veranderlijk, maar allemaal maken ze evenveel pret. Dankzij voornamelijk Instagram lijkt het voor de fans wel alsof ze in het wiel van hun voorbeelden zitten. De geciteerde groepen verzamelen zich voornamelijk in ‘de Vlaanders’, dus was het hoog tijd voor een Brabantse variant.

Absolute top

Hendrik, Laurens en Diether Sweeck vormen het hart van ‘De Zwanezang’. Waarom het woord zonder ‘n’ wordt geschreven, moet iemand ons wel nog eens uitleggen. De gebroeders Sweeck kennen we natuurlijk voornamelijk van het veldrijden, maar onderschat hen ook niet op de weg. Denk maar aan zijn successen in de Ronde van Namen en de zege in de GP Jean-Pierre Monseré. Diether fietst wat meer in de schaduw van ‘de Lau’, maar stond deze winter toch maar mooi op het podium van de cross in Zonnebeke. Hendrik kiest vaak voor de meer regionale crossen, waar hij tot de absolute top behoort.

De broertjes hebben met Sean De Bie een ervaren rot in hun midden. Ooit was De Bie ook een erg talentvolle veldrijder, maar hij koos voor de weg en deed dat met succes. Hij werd prof bij de Lotto-ploeg en stapte deze winter over naar Veranda’s Willems-Crelan. Begin februari won hij de Ster van Bessèges. Terwijl de broertjes Sweeck vorige winter op televisie te zien waren in ‘Kroonprinsen’, leerde het grote publiek De Bie kennen dankzij ‘Jonge Benen’.

De Bie heeft met Michael Goolaerts ook een ploegmaat bij het 6-tal van De Zwanezang. Goolaerts is een hardrijder pur sang die stelselmatig zijn carrière uitbouwt. Op amper 20-jarige leeftijd werd hij al eens 5e in een etappe in de Ster van Bessèges. Op dat moment was hij echter nog groen achter de oren. In 2016 groeide hij een jaartje verder bij de beloften van Lotto-Soudal met een etappezege in de Tour du Loir et Cher. Sinds vorig jaar rijdt hij bij zijn oude ploeg en dit jaar heeft hij duidelijk een stap voorwaarts gezet. Vooral zijn 9e plaats in de Johan Museeuw Classic valt op, maar wie 20e wordt in Kuurne-Brussel-Kuurne heeft zeker kwaliteiten.

Transfers?

Lennert Hoefkens is misschien wel de minst bekende van de bende. Hij is dan ook de jongste van allemaal. De stevig gebouwde renner van Heist Cycling Team heeft zeker zijn nut in de groep, want met zijn diploma Lichamelijke Opvoeding weet hij alles over een sportlichaam.

De laatste dagen zien we de ene foto na de andere van ‘De Zwanezang’. Dat vinden we als liefhebbers natuurlijk zeker fijn. De vraag is: wie wordt de volgende groep die opstaat? Krijgen ze in de Kempen een opvolger voor ‘De Vrienden van de Vaart’? Of moeten we het eerder hebben van transfers binnen de trainingsgroepjes? Zolang de trainingsgroepjes in de finale van de grote koersen maar niet tegen elkaar rijden, zouden we zeggen!

Total
240
Shares

2 commentaires

  1. Zwanezang komt van “Die Swaene” de zwaan, het symbool van Heist-op-den-Berg. Al deze renners zijn afkomstig van Heist en zijn deelgemeenten, dus van de Zuiderkempen en niet uit het Brabantse, al is Schriek net op de grens. Daarom ook kozen zij voor de naam “De Zwanezang”, op zn Heists gezegd.

  2. Idd leuk artikel. Maar zeker niet (vlaams) brabant. Eerder antwerps gebied. Voor brabantse verhalen zal je een groepje moeten opzoeken rond bv Jasper Stuyven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*