Iedereen had de voorbije weken en maanden de mond vol van Frank Vandenbroucke, en dus hielden wij ons bij WielerVerhaal een beetje in. Nu de storm gaan liggen is, laten wij God uit Ploegsteert graag nog wat meer over de tongen rollen. En dus grasduinden we in zijn dit voorjaar voorgestelde biografie, op de markt gebracht door Uitgeverij Kannibaal en geschreven door Stijn Vanderhaeghe – die intussen al behoorlijk wat pluimen op zijn kerfstok heeft steken. Als u het boek nog niet gekocht had, dan weet u na het lezen van de markantste passage wat u te doen staat.

Bernard Sainz (de soigneur van VDB, red) bemoeit zich gaandeweg met alles. Zelfs met de fietspositie van de renners die hij begeleidt. Als man van de wereld verbleef ‘dokter Mabuse’ ooit een tijd in Afrika. Daar viel het hem onder meer op dat de vroegere Afrikaanse leidersfiguren altijd afgebeeld werden met een stevige erectie. Dat bracht hem op het idee dat een koerszadel eigenlijk het verlengde is van de penis. En in welke toestand staat die bij een echte leider? Juist, recht omhoog. Waarop zijn fietsende volgelingen hun zadel plots met de punt naar boven begonnen te zetten als was het een fallussymbool. Die ‘geniale ingeving’ heeft toen nog voor een golf van urinebuis- en prostaatproblemen gezorgd in wielermilieus. Alles voor de sport, nietwaar.

Is Frank tenslotte niet, los van alle pech, bezig aan een ijzersterk seizoensbegin? En bovendien heeft vriend Philippe hem meermaals op het hart gedrukt dat Sainz totaal geen drugs of dopingproducten gebruikt. Van de talrijke flesjes uit zijn huisapotheek zal je het alvast niet aflezen, want daar hangt helemaal niks op. Naam noch etiket. Driewerf helaas, maar alleen al in september 2017 werd Bernard Sainz door een Franse rechtbank nog tot 9 maanden cel en een boete van 20.000 euro veroordeeld wegens het aanzetten van wielrenners tot dopinggebruik, met als doel zichzelf te verrijken.

3 jaar voordien kijkt hij voor het hof van beroep in Parijs ook al aan tegen een celstraf van 2 jaar, waarvan 20 maanden voorwaardelijk, voor… het stimuleren van dopinggebruik. In 2013 krijgt hij een boete van 3.000 euro in een zaak rond verboden middelen bij racepaarden. Zelf blijft hij nochtans altijd staalhard alle beschuldigingen ontkennen door het ontbreken van tastbare of concrete bewijzen. Maar het kwaad is geschied.

‘VDB, de biografie’ is te koop in de boekhandel. Een must voor elke wielerfanaat!

Total
52
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*