Dat het zwaar was! Pascal Eenkhoorn (21) blaast het zweet van zijn gezicht, net nadat Team LottoNL-Jumbo de 3e plaats heeft weten veilig te stellen in de Hammer Series in Limburg. De neoprof uit Genemuiden, provincie Overijssel, won dit jaar al een mooie koers, maar het moet gezegd: het begon met een valse noot door dat pillenincident op stage. “Een grote fout”, beseft Eenkhoorn, die zich intussen ferm heeft herpakt.

“Mijn seizoensbegin is zeker en vast geslaagd”, zegt Eenkhoorn, terwijl hij aan het voetbalstadion van Fortuna Sittard de rollen opstapt. “Eerst en vooral was er natuurlijk mijn ritzege in de Coppi e Bartali. Een voetnoot kan ik dat niet noemen. Ik heb daar aan de ploegleiding laten zien dat ik het ondanks mijn jonge leeftijd ook kan afmaken als de omstandigheden eens een beetje meezitten. Dat geeft niet alleen mij vertrouwen maar ook de ploeg. Het is hét hoogtepunt van mijn voorjaar, gewoon omdat zelf winnen altijd leuker is.”

En er is meer heugelijk nieuws voor de Nederlander. “Dat ik als 1e jaars prof ervaring kon opdoen in zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix, dat had ik van tevoren niet durven dromen. Ik heb er enorm veel geleerd, in de 1e plaats dat die koersen gewoon van een ander niveau zijn bij de grote jongens. Ik ben er absoluut sterker uitgekomen. Langs de andere kant ben ik niet té verrast. Mijn voorjaar is wat ik ervan verwacht had. Ik kom van de opleidingsploeg van BMC, een superprofessionele ploeg. Dan weet je al wat profwielrennen inhoudt.”

Slaappillen

En toch. Eind december kwam het bericht dat Pascal Eenkhoorn samen met zijn ploegmaats Antwan Tolhoek en Juan Jose Lobato – die daarom ontslagen werd – op trainingskamp zonder medeweten van de ploegleiding en de medische staf slaapmedicatie had gebruikt. Eenkhoorn werd 2 maanden geschorst, maar kreeg wel een 2e kans. “Ik ben echt superblij met die 2e kans”, zegt hij nu. “Het is natuurlijk een heel grote fout geweest van mij om die zonde te begaan. Het was onstuimig. Dit mag gewoon nooit meer gebeuren.”

“Ik lig echter nog steeds positief in de groep en dat doet voelt goed. Team LottoNL-Jumbo is ook de ideale ploeg voor mij. Ze hebben de voorbije jaren laten zien dat ze elk jaar opnieuw stappen zetten. Dit is gewoon een absolute topploeg. Bovendien is het een Nederlandse ploeg: eigen cultuur, eigen taal, dat scheelt een stuk om aan te passen bij een nieuwe ploeg. Er is trouwens nooit sprake geweest om prof te worden bij BMC. De ploeg had nooit zekerheid over het voortbestaan en bovendien was ik vroeg in contact met LottoNL én zaten we meteen op dezelfde golflengte. Dan moet je niet te veel twijfelen.”

Grote ronde?

Het seizoen is nog lang, nog kansen genoeg om de goede lijn door te trekken voor Eenkhoorn. “Ik rijd straks de Ronde van Slovenië, waar ik de Tourploeg zal ondersteunen. Daarna volgt het nationaal kampioenschap en dan ga ik op stage. Ik weet niet of ik dit seizoen al een grote ronde ga rijden. Misschien is het beter voor mijn lichaam om daar nog een jaartje mee te wachten. Je kan er als ploeg voor kiezen om een een jonge renner een deel te laten rijden, zoals Lotto Soudal nu gaat doen met Bjorg Lambrecht in de Vuelta, maar ik rijd in de zomer ook nog Utah, Colorado en een koers in Engeland na elkaar. Dat is eigenlijk al een mooie simulatie.”

Fotomateriaal: Pascal Eenkhoorn, Team LottoNL-Jumbo.

Total
69
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*