De 17-jarige Lise Van Wunsel uit Wechelderzande begint straks aan haar 1e seizoen bij de beloften en heeft daarom een stevige knoop doorgehakt. Het mountainbiken zal ze herleiden tot een minimum om volledig te kunnen focussen op het veld. Daar krijgt ze vanaf 1 september de kans toe bij Acrog-Pauwels Sauzen, de opleidingsploeg van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice.

Foto: Kristel Van Gilst.

Om te beginnen, wat voor een team is Vanomobil, waar je de voorbije seizoen voor uitkwam?

Lise Van Wunsel: “Zij gaven mij de kans om in hun team te komen rijden toen ik nog niet zo lang daarvoor was beginnen biken, dus ik rijd er inmiddels al enkele jaren voor. Ze hebben me heel erg geholpen om te groeien en daar ben ik hen zeer dankbaar voor. Ze bleven me altijd steunen, ook al had ik een blessure of ging het even minder, ze waren er altijd voor me en legden ook totaal geen druk. Altijd stonden ze klaar om voor me te supporteren en me te troosten als de wedstrijd niet zo goed was verlopen als verwacht. Ik beschouwde mijn ploegmaten niet enkel als mijn ploegmaten maar als vrienden. Het is een hele hechte ploeg en iedereen staat klaar voor iedereen. De ploeg draait om plezier maken en een hechte groep vormen; de ploegleiders zijn er zeker in geslaagd om dat voor mekaar te krijgen.”

Hoe heb je de voorbije 2 seizoenen als junior beleefd?

Lise Van Wunsel: “De jaren gingen met veel ups en downs. In mijn 1e jaar heb ik als jongste van de bende heel hard mijn best moeten doen om mijn mannetje te kunnen staan tussen al die toppers – ik moest in de A-crossen immers bij de vrouwen elite starten. Maar dat is me behoorlijk goed gelukt. Natuurlijk reed ik geen top 10-plaatsen, maar voor mijn leeftijd deed ik het super bij de elite. Een blessure aan de pols maakte een vroegtijdig einde aan mijn seizoen en moest de laatste wedstrijden laten schieten. Een aanhoudende blessure aan mijn knie zorgde voor een slechte start van het cyclocrossseizoen als 2e jaars. Maar ik ben blijven doorbijten en mijn harde werk werd na een paar weken toch mooi beloond met enkele mooie prestaties. Ik haalde zelfs enkele top 3-plaatsen bij de meisjes junioren – die niet officieel op het podium mogen in de A-crossen – en 2 podiums in B-crossen. Ik was over het algemeen zeer tevreden over mijn seizoen, vooral door de progressie die ik maakte.”

Foto: Wim Verbeek.

Hoe heb je de voorbije jaren je tijd verdeeld tussen MTB en veldrijden?

Lise Van Wunsel: “Ik focuste mij vooral op de cross, nam dan een korte rustperiode van 1 à 2 weken en begon dan weer aan het mountainbike. Maar meestal stopte mijn mountainbike seizoen ook vroeger omdat ik dan weer moest opbouwen voor de cross. Het combineren was moeilijk, we waren bijna elk weekend weg, het hele jaar door en dat voelde ik ook af en toe aan mijn lichaam. Daardoor leek het mij en mijn ouders de beste optie om te focussen op het veld.”

Vanaf 1 september rijd je voor de opleidingsploeg van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Hoe is die overgang tot stand gekomen?

Lise Van Wunsel: “Ik was opzoek naar een goede crossploeg met een goede opleiding en begeleiding. Zo kwamen we terecht bij Acrog-Pauwels Sauzen. Er was nog wel wat interesse vanuit andere ploegen, maar na een gesprek met de manager van Acrog was ik direct overtuigd dat deze ploeg de beste keuze voor mij zou zijn. Vooral omdat er geen druk is naar uitslagen toe en ikzelf de wedstrijden mag kiezen die ik wil rijden.”

Foto: Wim Verbeek.

Waarom vanaf deze winter volledige focus op het veld?

Lise Van Wunsel: “Het combineren tussen mountainbike en veldrijden was moeilijk en ik was op een punt gekomen dat kiezen voor 1 discipline echt wel nodig was. Aangezien ik veldrijden nog net iets leuker vind en het ook leuk vind om in de koude te rijden, heb ik gekozen voor het veld. Ik was me de voorbije jaren al aan het voorbereiden op die overstap door mijn seizoen in het mountainbike in te korten, maar vanaf deze winter is het een 1e keer volledige focus op veldrijden.”

Ga je ook blijven mountainbiken in de zomer?

Lise Van Wunsel: “Ik vind mountainbike nog altijd zeer tof en je wordt er ook technisch beter van. Daarom zal ik het mountainbiken nooit volledig laten vallen. Maar het aantal mountainbike wedstrijden waarin ik zal starten, is nu al sterk gedaald. Tot nu toe heb ik nog maar aan 3 wedstrijden deelgenomen en veel zal ik er dit seizoen ook niet meer doen. Ook ben ik sinds deze zomer op de weg aan het koersen, als voorbereiding op het veld. Dat had ik in het verleden nog nooit gedaan, aangezien ik veel tijd besteedde aan het mountainbike. Ik voelde wel dat ik die snelheid miste en dat ik op snelle crossen vaak wat minder goed was.”

Total
199
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*