Als je hem nog eens tegenkomt op de fiets zal het toch louter voor de fun zijn. Brian Bulgac, intussen netjes op tram 3, zette anderhalf jaar geleden al een punt achter zijn carrière, die op zijn 24e nochtans veelbelovend was begonnen bij de Belgische Lotto-ploeg. Maar hoewel hij langs een achterdeur verdwenen is, heeft de man uit Almere er wel vrede mee.


“Het is helemaal afgelopen”, zegt Brian Bulgac. “Om alles helemaal af te sluiten, ben ik nog even voor het fabrieksteam Baum Cycles 24-uurraces gaan rijden, maar uiteindelijk ben ik maar 1 keer echt in actie gekomen, voor een koers in Frankrijk was dat. Ik heb daar een half jaartje gezeten, meer niet. En dat was al helemaal voor de fun. Het klopt dat ik na mijn laatste jaar als prof – in 2015 bij LottoNL-Jumbo – nog even plannen had om bij het Oostenrijkse procontinentale Vorarlberg te gaan rijden, maar ik had toen al de motivatie niet meer. En dus is dat project nooit doorgegaan.”

Het is nu helemaal gedaan. “Ik fiets niet meer”, bevestigt Bulgac. “Soms nog eens voor het plezier, maar niet meer dan een keer in de maand. Het is al bijna 2 jaar geleden. Ik was het plezier helemaal kwijt. Ik heb nu een nieuw leven, werk in een bandenzaak. En ik moet zeggen dat ik er nog steeds vrede mee heb.”

Stress

In 2012 werd Brian Bulgac als inkomende transfer voorgesteld bij het toenmalige Lotto-Belisol, in een statig gebouw in Brussel was dat. “In 2011 reed ik als belofte bij Rabobank en won dat jaar de Triptyque Ardennais en de Ronde van Luik. Daardoor kwam Lotto aankloppen en daar ben ik natuurlijk op ingegaan”, herinnert Bulgac zich. “Mijn doel was veel bij te leren en mezelf door te ontwikkelen tot een waardige prof. Ik was voordien een goeie belofte en wilde die lijn graag doortrekken.”

Feit is wel dat Bulgacs contract na die 2 seizoenen bij de loterijploeg niet werd verlengd. “Je kan daar natuurlijk veel over vertellen. Maar ik heb er veel van geleerd. Ik heb verkeerde keuzes gemaakt, dingen die ik nu anders zou doen. Ik had bijvoorbeeld veel harder achter mijn eigen keuzes moeten staan. Een weg kiezen en er vol voor gaan. Dat heb ik destijds niet gedaan: ik had veel stress, was bang om verkeerde dingen te doen en om af te gaan. Ik had me nooit bang mogen laten maken. Als je stress hebt, dan lukt het gewoon niet.”

Motivatie

Zeker dat 2e jaar liepen de dingen anders dan hij had gewild, laat Brian Bulgac verstaan. Moest hij op zoek naar een nieuwe ploeg, maar dat liep niet van een leien dakje. “Ik was in onderhandeling met Giant-Shimano (de voorloper van het huidige Team Sunweb, red), maar dat bleef maar duren. Op een gegeven moment heb ik dan beslist om me aan te sluiten bij Parkhotel Valkenburg, maar daar heb ik enkel de Ronde van Taiwan en 2 1-dagskoersen voor gereden. Ook al omdat ik wel wist dat ik toch naar Giant zou gaan.”

Zijn avonturen bij eerst Giant-Shimano en vervolgens LottoNL-Jumbo werden niet bepaald een grandioos succes. “Door omstandigheden kwam het er sportief niet uit, en dan wordt de motivatie ook al snel wat minder”, probeert Bulgac naar een verklaring te zoeken. “Een val op het verkeerde moment, vermogens die je niet meer haalt,… Het werd snel lastig voor mij….”

“Maar ik had zeker het niveau wel voor de WorldTour”, besluit Bulgac. “Misschien niet als kopman, maar wel om die toppers bij te staan. Dat zag je wel bij Lotto-Belisol, maar het is nu eenmaal anders gelopen.”

Schrijf je nu in!

Total
39
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*