Niemand praat over Primoz Roglic. Hier en daar krijgt hij 1 luttel sterretje en hij lost zelf ook geen zinnig woord over zijn kansen op podium in de Tour. Nochtans heeft hij in het Baskenland, Romandië en Slovenië al lang getoond waartoe hij in staat is. Als voormalig schansspringer kan de sprong van Roglic wel eens héél ver reiken.

Het verhaal van Roglic is inmiddels wel gekend. Voormalig wereldkampioen schansspringen bij de jeugd, slachtoffer van valpartijen (zie video) en fysiek leed en dan maar begonnen met fietsen. Dat ging verrassend goed: de Sloveen was amper 23 toen hij in de ronde van zijn eigen land plots 15e werd. Toch bleef de talentvolle Primoz nog 2 jaar fietsen in rondes in Azerbeidzjan, Roemenië en Kroatië. Toen hij daar echter aan de lopende band begon te winnen, werd LottoNL-Jumbo wakker. In 2016 maakte Roglic bijgevolg zijn debuut in de WorldTour.

6 mei 2016 was de dag dat Roglic plotsklaps bekend was bij het grote publiek. Op een fractie van een seconde werd hij 2e in de proloog van de Giro in Apeldoorn, na thuisrenner Dumoulin. Een weekje later nam hij revanche door de langere tijdrit te winnen. De Sloveen werd ook nog eens 10e in de tijdrit van Rio, 7e op het EK tijdrijden en 5e op het WK tijdrijden. Aan klimmen dacht hij toen nog niet zoveel, hij wou vooral naam maken tegen de klok.

Lampje branden

In 2017 liet de Sloveen – nog altijd maar 27 – zien dat hij bergop meer kan dan de schade beperken. In de Algarve won hij het eindklassement en ook in de Tirreno (4e), Baskenland (5e), Romandië (3e) en de ZLM Tour (2e) zette hij een puik klassement op zijn naam. Zijn Tourdebuut kleurde hij met een fraaie ritzege in Serre-Chevalier met meer dan een minuut voorsprong op de 2e – Uran. Zijn vele aanvalswerk leverde hem ook de 2e plaats op in het bergklassement. Aan tijdritkwaliteiten had hij daarenboven allesbehalve ingeboet. Op het WK werd hij 2e tussen Dumoulin en Froome. En nog altijd ging er geen lampje branden…

Dit jaar doet Roglic er een schepje bovenop. Hij reed maar een zeer beperkte agenda, maar waar hij startte, klopte hij Uran, Bernal, Porte en Landa. LottoNL-Jumbo doet intussen alsof Kruijswijk als kopman naar de Tour trekt, maar dat is pure schijn. Bij Rasmussen hebben ze ooit hetzelfde spelletje gespeeld. De Deen deed alsof hij gewoon voor het bergklassement zou gaan, kreeg vrijgeleide in de 1e bergetappe en gaf het geel pas af toen zijn dopingverhalen naar buiten kwamen. Zonder Cassani had hij in Parijs met geel om de schouders gestaan en bij Rabobank wisten ze deksels goed dat de Deen daarvoor ging.

Roglic heeft zijn etappezege in de Tour en heeft al voor de bollen gestreden. Niet geloven als hij beweert dat dat opnieuw zijn ambities zijn. De Sloveen weet deksels goed waar hij aan begint. Laat iedereen maar kijken naar Froome, laat ze bij Movistar maar vechten voor het kopmanschap…. Roglic zwijgt, springt en hoopt te landen in Parijs.

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK
IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

Fotomatriaal: LaPresse – D’Alberto / Ferrari.

Total
73
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*