Straffe numero, op weg naar Krosno. In de Poolse Solidarnosc race zette Alfdan De Decker woensdag een indrukwekkende vertoning neer op weg naar winst in de koninginnenrit. De laatstejaarsbelofte van Lotto Soudal U23 laat zo zien dat hij een profcontract waard is.

Vertel eens over je zege in de Solidarnosc race, Alfdan.

Alfdan De Decker: “Het was op papier de zwaarste rit van deze ronde met op 15 en 9 km van de meet nog 2 keer dezelfde steile klim. Bij de 1e doortocht voelde ik al dat het moeilijk ging worden om met de besten boven te komen. Ik besloot dus te anticiperen en geraakte voorop met nog een andere renner. Zo begonnen we met 40 seconden voorsprong aan de laatste klim. Op 200m van de top werden we ingelopen, maar met hulp van m’n ploegmaat Stijn Daemen kon ik in de afdaling terug bij de 1e groep aansluiten. Alex Colman bracht me uitstekend door de laatste bochten en zette me af op 300m van de meet. Ik begon op kop en kon nog net standhouden!”

Betekent deze winst meer dan bijvoorbeeld de 2e plaats in de GP Criquielion half mei?

Alfdan De Decker: “Ik denk dat deze 2 koersen niet echt te vergelijken zijn. In de GP Criquielion was ik vooral ontgoocheld met de 2e plaats. Deze overwinning komt na een rustpauze van 3 weken en een moeilijke periode met het verlies van m’n grootvader. Dat ik win op de dag van zijn begrafenis maakt het nog specialer.”

Welke prestaties schat je nog hoog in sinds je bij de Lotto-ploeg zit?

Alfdan De Decker: “Mijn seizoensbegin met de overwinning in Brussel-Opwijk en een 3e plek in GP de Lillers schat ik wel hoog in. Dat bewijst dat ik deze winter toch nog een stapje vooruit heb gezet. Mijn overwinning in de Ronde van Midden-Nederland vorig seizoen was ook mooi omdat dat mijn 1e UCI-zege was.”

Anderhalf jaar geleden maakte je de overstap naar de Lotto-ploeg. In welke zin ben je sindsdien geëvolueerd?

Alfdan De Decker: “Ik heb het mijn 1e jaren bij de beloften supergoed gehad. Ik kon rustig groeien. Bij het Home Solution-Soenens CT kon ik al eens proeven van buitenlandse wedstrijden en heb ik veel geleerd. Bij Lotto Soudal heb ik wel verdere progressie gemaakt. Het uitgebreide programma met supermooie koersen hebben me gemaakt tot de coureur die ik nu ben. Ook ik ben dus supercontent met de kans die ik gehad heb van Kurt Van De Wouwer.”

Je bent nu laatstejaarsbelofte. Stijgt de spanning voor dat profcontract?

Alfdan De Decker: “Ik ben er tot nog toe niet te veel mee bezig geweest, maar nu begint het toch te kriebelen. Ik moet proberen zo goed mogelijk te presteren zodat ik later zeker geen spijt heb of met een gewrongen gevoel zit dat er meer in zat. Als er dan een profcontract uit de bus valt, zal ik de gelukkigste mens van de wereld zijn, denk ik.” 😉

Heb je daar al over gesproken met de ploegleiding of hebben ze al signalen gegeven?

Alfdan De Decker: “Ik heb een manager die die dingen regelt. Zo moet ik er zelf niet te veel aan denken of er wakker van liggen.”

Heb je een plan B voor als je deze winter geen profcontract zou krijgen? Of is dat momenteel nog geen optie?

Alfdan De Decker: “Ik studeer nog altijd, dus als ik geen profcontract kan tekenen gaat mijn focus daar 200% naartoe en daarna zal ik ‘echt’ moeten gaan werken. Maar dat zien we dan wel.”

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK
IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

Fotomateriaal: Fien Vanhooydonck.

Total
294
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*