De Tour is aangekomen in het prachtige Bretagne en daar zijn we heel blij mee. In het land van Asterix en Obelix werd een heuvelachtige 2-daagse uitgetekend om de sleur van de sprintersetappes te breken. Vuurtorens aan de ruwe kustlijn, koersen over constant golvende wegen en ‘s avonds cider bij het eten: bonjour la Bretagne.

Foto: ASO.

België ontwaakte vandaag langzaam uit een roes van onoverwinnelijkheid en ongekend patriottisme. Meteen moest ons sporthart een nieuwe klap verwerken toen bleek dat Tiesj Benoot de Tour moet verlaten. De uitschakeling van de Belgen of de uitschakeling van Tiesj, ik weet niet wat het ergste is. De alleskunner van Lotto Soudal was klaar voor vuurwerk, gelukkig krijgt hij – in tegenstelling tot de Rode Duivels – volgend jaar een nieuwe kans. Uiteindelijk overleefde Greg gelukkig in het geel, dan hebben we toch nog niets om ons aan op te houden. En Le Mûr-de-Bretagne maakt zich intussen op voor Phil.

Pittoreske plaatsjes als Locronan, waar men het historische centrum voor de Tour zowaar asfalteerde, kleuren de uitzending. De Tour is hier graag en komt om de 3 jaar terug. Toch is het nog maar de 3e keer dat de Bretoense muur morgen als finishplaats dienst doet. De vorige keren won Cadel Evans (2011) en de verrassende Alexis Vuillermoz (2015). Zelf komt de kleine springveer van AG2R uit de Jura, maar in het land van Asterix en Obelix voelt hij zich prima op zijn plek. Zo won hij ook al twee keer de GP van Plumelec, eveneens gelegen in Bretagne.

Terwijl we hopen op Belgisch succes in Bretagne, zal men in Nederland misschien nog wel eens terugdenken aan 1 van de mooiste Tourdagen van deze eeuw. In 2002 was er in Plouay immers een volledig Nederlands podium in de Tour. Op de Franse feestdag won Karsten Kroon voor Rabobank de sprint van een kopgroep van 7 voor Servais Knaven en Erik Dekker. De startplaats is mogelijk een goed voorteken voor de Belgen, want in Brest won Eddy Merckx in 1974 de proloog. Dat jaar zou hij 8 ritten winnen en zijn laatste eindzege behalen.

Tijd voor een Bretoense slag dus. Hopelijk lopen de Belgen in tegenstelling tot het voetbal niet met hun hoofd contre le mur.

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK
IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

 

Total
63
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*