In het Baskische San Sebastián vindt zaterdag de jaarlijkse Clásica plaats. Voor Baskische renners en supporters een feestdag, al is de kenmerkende Zorreguieta – de Baskische hoed die de winnaar ontvangt – slechts zelden voor een echte local. Ooit was Beñat Intxausti nochtans voorbestemd om de klassieker te winnen, maar intussen reed hij al 2 jaar geen noemenswaardige koers meer uit.

Beñat Intxausti. Foto: Team Sky.

Alejandro Valverde (Murcia), Luis Leon Sanchez (Murcia), Carlos Barredo (Asturië), Xavier Florencio (Catalonië), Constantino Zaballa (Cantabrië), Miguel Perdiguero (Madrid) en Miguel Induraín (Navarra) schreven allemaal de klimwedstrijd op hun naam. Zij komen uit andere uithoeken van Spanje, wat maakt dat de Clasicá al sinds 1987 geen Baskische winnaar meer had. Marino Lejarreta won toen voor de 3e keer de voormalige wereldbekermanche, nadat hij in 1981 en 1982 ook al de 1e edities op zijn naam had geschreven. Lejarreta is een naam als een klok. Hij reed maar liefst 4 keer de 3 grote rondes in een jaar, een record dat pas door Adam Hansen werd verbroken. De Bask haalde daarin liefst 7 keer de top 10 in de Giro, 3 keer de top 10 in de Tour en 5 keer de top 10 in de Vuelta.

Trauma

Behalve Iñaki Gastón (1986) is Lejarreta nog steeds de enige Bask die ooit San Sebastián won. Mikel Landa, Mikel Nieve en de broertjes Izagirre proberen wel, maar vallen de laatste jaren altijd net naast het podium. Ook in de tijden van Euskaltel lukte het Samuel Sanchez, Igor Anton en Iban Mayo nooit om voor eigen volg te zegevieren. Het pijnlijkste verhaal is dat van Inxtausti. Die brak voor de oranje formatie door in 2010 met een 2e plaats in het eindklassement van de Ronde van het Baskenland. Hij was toen amper 24 en kreeg meteen een contract bij het nog hoger aangeschreven Movistar.

Team Sky had in 2016 met Intxausti dezelfde plannen als met onder meer Nieve en Landa. Die kleine klimmertjes van Euskaltel bleken ideaal om bergop het tempo te bepalen voor de echt grote kanonnen. In 2016 kwam Intxausti echter geen poot meer vooruit. Er werd klierkoorts vastgesteld, rusten was het enige devies. Omdat de Bask te snel terug wou hervatten, bleef hij sukkelen. Het virus kwam terug, in 2017 zat hij een heel seizoen te wachten op betere tijden. Enkel aan de Clasicá San Sebastián nam hij deel, eind oktober stond hij ook aan de start van de Tour of Guangxi. Om in de 2e etappe moedeloos op te geven.

Tegen alle logica in gaf Brailsford zijn Baskische renner een nieuw contract. Op die manier bestendigde hij het vertrouwen in de intussen 31-jarige renner. Intxausti probeerde in de Ronde van Noorwegen maar moest na 1 dag opgeven. In de Hammer Stavanger was hij aanwezig voor Sky, al viel hij amper op. Ooit komt hij vast wel terug, vraag is wat de getekende Bask dan nog rest.

Total
43
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*