Ze had eigenlijk meer verwacht van haar debuutseizoen in Nederlandse dienst, maar toch wil Nathalie Verschelden niet te veel klagen. De Belseelse is nog altijd maar 24 en heeft bij Jos Feron Lady Force – bijna – alles wat ze wensen kan. Als voormalig Belgisch jeugdkampioene blijft ze echter ambitieus genoeg om de teugels niet te laten vieren of anderzijds het hoofd te laten hangen. En dus is ze al op eigen houtje aan het seizoen 2019 begonnen!

Hoe kijk je terug op je 1e seizoen bij Jos Feron Lady Force? Wat was + en wat – ?

Nathalie Verschelden: “Qua prestaties heb ik gemengde gevoelens. Ik mag niet klagen, want het is niet zo dat ik een slecht seizoen heb gereden. Ik heb ook 2 keer kunnen winnen, waaronder in mijn eigen dorp Belsele, dus dat was zeker wel een hoogtepunt. Maar als vervolg op de vorige jaren had ik er toch meer van verwacht. Ik had gehoopt om op internationaal niveau meer mee te spelen en dat is er niet echt uit gekomen. Op dat gebied ben ik wel wat teleurgesteld. Dat zorgt natuurlijk wel meteen weer voor veel motivatie voor het nieuwe seizoen. Ik ben niet van plan om het zomaar op te geven. Over de ploeg ben ik wel zeer tevreden, ik heb helemaal geen spijt van mijn overstap naar Jos Feron Lady Force.”

Jos Feron is geen UCI. Merkte je dat aan kleine verschillen?

Nathalie Verschelden: “Het grootste verschil zit volgens mij simpelweg in het budget. Ons team moet het met veel minder financiële middelen stellen, maar de manier van werken is wel bijna gelijkaardig. We hebben een uitgebreide staff die heel positief omgaat met de rensters, de sfeer is gewoonweg super. Bij trainingen en wedstrijden is altijd alles tot in de puntjes verzorgd: voeding, besprekingen, massages en ga zo maar door. We mogen niet starten in een aantal wedstrijden – die van de WorldTour zijn enkel voor UCI-teams – maar voor de rest rijden we een heel mooi, uitgebreid en internationaal programma. Dat is zeker ook een grote meerwaarde aan ons team. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik ooit opnieuw de overstap wil maken naar een UCI-team, maar dat weet onze ploegleiding ook. Ik droom er nog steeds van om met wielrennen mijn brood te verdienen.”

Heb je grote verschillen gemerkt in de Nederlandse wielercultuur, vergeleken met België?

Nathalie Verschelden: “Zoals ik hierboven ook al beschreef, is de werking van ons team heel erg professioneel. Met alle respect voor de Belgische clubteams natuurlijk, ik wil hen zeker niet in een negatief daglicht stellen. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat het wielrennen in Nederland over het algemeen verder staat dan in België. Het hogere niveau zorgt ervoor dat de Nederlandse clubteams ook in de breedte zeer sterk bezet zijn en het is heel fijn om door sterke rensters omringd te zijn. Zo til je elkaar naar een hoger niveau, waardoor je in een positieve spiraal terechtkomt.”

Welke redenen hebben je genoopt om bij te tekenen voor 2019?

Nathalie Verschelden: “De belangrijkste redenen zijn de professionele omkadering, de sterkte van het team in de breedte, de goede sfeer en het uitgebreide internationale programma, wat ik hierboven ook allemaal beschreef. Ik voel me enorm gemotiveerd in ons team en dat kan de prestaties alleen maar ten goede komen. We zijn een groep die sterk aan elkaar hangt en tegelijkertijd ook het hoogst mogelijke wil bereiken, dat is een unieke combinatie.”

Je bent al aan het nieuwe seizoen begonnen. Is dat niet héél vroeg? En hoe zien jouw trainingen er dan uit in deze 1e weken?

Nathalie Verschelden: “Dat is misschien inderdaad wel vroeg, maar de trainingen worden op dit moment nog rustig opgebouwd. Ik ben nu vooral bezig met krachttraining. Het volume aan uren op de fiets is nog beperkt, maar het voelt goed om alweer bezig te zijn. Het geeft me vertrouwen voor volgend jaar. Ik werk sinds begin oktober ook samen met een andere trainer, omdat ik na een aantal jaar een frisse wind in mijn carrière nodig had, zonder afbreuk te doen aan mijn vroegere samenwerkingen. Ik kijk mede daardoor al heel erg uit naar volgend seizoen, maar de winter is nog lang. Hopelijk blijf ik gezond en blessurevrij, zodat ik me optimaal kan voorbereiden op het seizoen 2019.”

In 2012 werd je Belgisch kampioene bij de junioren. Denk je dat je dat ook bij de profs kunt realiseren?

Nathalie Verschelden: “Dat blijft natuurlijk een supermooie herinnering. Ik droom er in ieder geval wel van om die prestatie te herhalen bij de profs. Zonder hoogmoedig te willen zijn: volgens mij is het wel mogelijk en daar moet ik dan ook in geloven. Als je niet gelooft dat je het kan, lukt het sowieso niet. Vorig jaar in Antwerpen heb ik volgens mij laten zien dat ik het wel in mij heb, de 2 jaren daarvoor eindigde ik telkens in de top 10vop het Belgisch kampioenschap. Zo’n kampioenschap is nog moeilijker te winnen dan een andere wedstrijd en we hebben in België ook enkele internationale toprensters. Ik blijf gewoon hard werken om een zo hoog mogelijk niveau te bereiken en wie weet lukt het dan wel een keer om die tricoloretrui te veroveren. Mijn ambities zijn in ieder geval nog steeds heel hoog.”

In welke facetten is er voor jou nog het meeste groeimarge?

Nathalie Verschelden: “Vooral in het mentale aspect en de wedstrijdtactiek kan ik zeker nog groeien. Als ik daar sterker in word, kan ik ongetwijfeld nog stappen vooruit zetten. Het is zeker ook mogelijk om nog specifieker te gaan werken op mijn fysieke sterktes, om die beter uit te spelen en te verbeteren, en mijn zwaktes weg te werken. Ik blijf er dus in geloven dat ik mijn niveau nog verder kan opkrikken.”

Total
124
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*