Succes afgelopen weekend voor een Nederlandse tiener op de piste in de Gentse Blaarmeersen. Juniore Juliët Eickhof uit Apeldoorn ging als grote winnares naar huis na de pistemeeting. Ze toonde zich de beste in de scratch en de temporonden en pakte in de afsluitende puntenkoers de 2e plaats. Goed voor eindwinst. Maar wie is deze jonge Nederlandse?

Foto: Jean Knop.

Waarom kwam je naar de AVS Cup op de Gentse Blaarmeersen afgezakt?

Juliët Eickhof: “De AVS Cup is een mooi blok van wedstrijden. Ik vind het fijn om een uitdaging te hebben en om in een andere cultuur te fietsen. Vaak leer je daar ook weer van. Ik vind het leuk dat het wordt georganiseerd en er zoveel aandacht aan wordt besteed! Dat is niet zo in Nederland. Wij hebben maar 3 wedstrijden, die worden georganiseerd op 3 verschillende banen en dat wordt als klassement genomen. Vaak voor het NK, een soort meet moment. Er zijn wel omniums tussendoor, maar niet vaak. Na de Nederlandse kampioenschappen in de maand december houdt het dan ook wel op qua wedstrijden. Bij de AVS Cup is dat anders, daar zie je heel het baanseizoen door een echte strijd. Een klassement zit er voor mij niet in omdat ik de wedstrijden in Nederland belangrijker vind. Ik zie de AVS Cup als een mooie training, momenten waar ik vooral uit kan leren. Of je nou 1e of laatste wordt, het is belangrijk om kritisch te zijn voor jezelf.”

Hoe verdeel je je tijd tussen weg en baan?

Juliët Eickhof: “Ik denk daar eigenlijk niet zo over na. Ik ben 16 en nog veel te jong om over tijdverdeling te dubben. Ik vind de sport nu leuk en dat wil ik zo houden. Later, als ik echt verder wil, dan zal ik serieuzer gaan trainen. Ik vind over het algemeen de baan wel leuker dan de weg. Je moet doen waar je zin in hebt. Het baanseizoen begint zo’n beetje in oktober met als kers op de taart de Nederlandse kampioenschappen in december. In januari kijk ik dan verder. Ik stond vorig jaar op de reservelijst voor de 6-daagse van Rotterdam, maar uiteindelijk werd ik niet ingezet. Jammer, want ik ben altijd wel in voor een uitdaging. Daarna kwam er nog een interland en dan ik de weg op gegaan. Het is fijn om de baan erbij te hebben. In die tijd van het jaar is het bij slecht weer nog zo gezellig. Afgelopen jaar ben ik in februari met mijn club Restore naar Mallorca geweest om een week lang met de meiden te trainen. Ik hou er niet van om alleen te trainen, al zal ik ook nooit veel kletsen onderweg.”

Foto: Jean Knop.

Waarom baan en weg?

Juliët Eickhof: “Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Mijn vader deed vroeger aan baan- en wegwielrennen. Ze hebben mij nooit gedwongen, ik was gewoon nieuwsgierig. Ik ben begonnen als een klein meisje op de baan en daarna de weg opgegaan. Ik heb nooit veldrijden of iets dergelijks geprobeerd. Koude en modder zijn ook niet aan mij besteed. Ik heb ook een hekel aan fietsen schoonmaken.”

Wat zijn je kwaliteiten als renster?

Juliët Eickhof: “Ik heb veel inzicht en ben redelijk slim. Ik kan goed afzien en val bijna nooit. Afgelopen zomer ging ik tijdens de Jeugdtour onderuit door een leuke band in een bocht, maar de laatste keer dat ik echt viel was 5 jaar geleden. Ik rem liever dan dat ik val. Ik zie het nut er niet van in.” (lacht)

Waar situeer je jezelf op Nederlands en wereldvlak in jouw leeftijdscategorie?

Juliët Eickhof: “Op Nederlands vlak behoor ik wel tot de besten. Er is veel strijd en je merkt dat we daar echt sterker van worden. Het is erop of eronder. Op wereldvlak weet ik het niet zo. Ik heb de interland gereden, maar mijn focus lag die week vooral op school. Uiteindelijk zijn het de cijfers die tellen en niet zozeer de uitslagen. Ik had graag het EK en/of WK willen rijden, maar ik was niet uitgenodigd. Ik heb tijdens de AVS Cup wel eens tegen Shari Bossuyt gereden. Ze rijdt veel internationaal en krijgt ook veel kansen van de bond. Dat is mooi om te zien. Ik vind dat ze zich daardoor goed ontwikkelt en de nodige stappen maakt.”

Foto: Jean Knop.

Hoe was je 1e wegseizoen als juniore?

Juliët Eickhof: “Doordat ik naar Restore ben gegaan, heb ik mooie wedstrijden gereden. Zoals de Nations Cups van Gent-Wevelgem, Healthy Ageing Tour en Omloop van Borsele. Daarnaast ook Nederlandse klassiekers en een criterium. Ook heb ik de International Belgian Youth Tour en de European Junior Cycling Tour in Assen gereden. Verder waren er de KNWU tijdritcompetitie en districtskampioenschappen. Ik heb hier niet altijd fantastische resultaten gereden maar het gaat er mij vooral om plezier te beleven en zelfkritisch te zijn over de performances zelf.”

Total
113
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*