Begin september 2018 berichtten we hier nog over het afscheid van regerend Europees kampioen veldrijden Kenny Geluykens (lees hier). Naar het veld heeft de Kempenaar geen heimwee, maar de fiets op stal laten is ook niet bepaald wat hij de voorbije weken en maanden gedaan heeft Zijn nieuwe carrière staat voor de deur. Komende maanden moet blijken welke richting die definitief zal uitgaan.

Hoe lang heb je moeten bekomen van je beslissing om te stoppen met veldrijden?

Kenny Geluykens: “Toen ik de keuze maakte om te stoppen met de cross was ik er 100% van overtuigd dat dat de juiste keuze was. En ik heb nog altijd geen spijt van die beslissing. Maar mentaal heeft het eerlijk gezegd lang geduurd voor ik het allemaal achter mij kon laten. Ik heb 17 jaar lang gecrosst, dat veeg je niet zo maar weg. Ik heb een paar weken terug een afspraak gemaakt bij mijn sportpsychologe en dat heeft me deugd gedaan.”

Wist je snel wat je wilde gaan doen?

Kenny Geluykens: “Ik wil gewoon de dingen doen die ik graag doe en een heel jaar gezond sportief bezig blijven. Als ik zin heb in een wegkoers ga ik een wegkoers rijden en als ik zin heb in een MTB-race ga ik dat ook doen. Ik ga kijken wat dat dit jaar gaat geven en dan kan ik nog zien welke discipline mij het beste ligt. De voorbije jaren lag de focus op het veldrijden en gebruikte ik de zomer als voorbereiding voor de cross. Toen ik vorig jaar na het veldritseizoen aan mijn wegseizoen begon, heb ik elke koers gereden als of het mijn laatste was. Van de 14 wegkoersen ben ik toen 10 keer in de top 10 gefinisht.”

Hoe ben je bij het strandracen gekomen?

Kenny Geluykens: “Via een ploegmaat en een goede vriend die al jaren beachracen. Ze hadden me al een paar keer proberen overtuigen dat ik toch eens een poging moest komen doen, dat het mij wel zou liggen. En voilà.”

Je hebt nu 2 wedstrijden in de benen. Vertel!

Kenny Geluykens: “Mijn 1e wedstrijd  was de Subaru Beach Battle in Nederland. Ik had bewust de keuze gemaakt om daar te starten omdat er een reeks voor amateurs en masters was. Zo kon ik er rustig inkomen. We gingen met 450 deelnemers van start en ik mocht van de organisatie in de 1e startbox staan. Ik kende een goede start en geraakte in de kopgroep. Op het einde van de koers reden we met 3 aan de leiding. Ik werd 2e omdat ik me in de laatste zandstrook voor de aankomst vast reed. Achteraf gezien stonden mijn banden veel te hard. Mijn 2e wedstrijd was de Ednine beachchallenge in Koksijde. Ik moest hier wel in de laatste box starten en kende een slechte start. Ondanks een goede wedstrijd kon in toch de zege pakken op de korte afstand.”

Wat zijn de grote verschillen tussen veld en strand?

Kenny Geluykens: “In het veld bij de amateurs duurde de wedstrijden 40 minuten, alleen de kampioenschappen – K en WK – waren 50 minuten. Een beachrace duurt gemiddeld ongeveer tussen 1 en anderhalf uur, wat toch wel een aanpassing is voor mij. In de beachraces start je ook met alle deelnemers samen: profs, masters, dames, recreanten,….”

Welke discipline is het zwaarst en waarom?

Kenny Geluykens: “Moeilijke vraag! Ze zijn allebei zwaar maar anders. In het veldrijden valt het wel eens stil of heb je stukken dat je eventjes kunt bekomen. Als je eens een slechte start hebt, kan je nog altijd naar voren rijden. Dat is in het beachracen veel moeilijker omdat omdat alle deelnemers samen starten. Sommige profs komen regelmatig een beachrace meedoen als voorbereiding op hun wegseizoen. In Koksijde reed ik net achter de kopgroep van een 15-tal renners met een paar profs zoals Timothy Dupont en Laurens De Vreese. Als die jongens dan net op kop rijden of doortrekken is het bijna onmogelijk om terug te komen. Als je op het strand niet goed genoeg bent, word je er gewoon af gereden. Als je ziet dat Lars boom vorig weekend Europees kampioen beachrace is geworden zegt dat genoeg over het niveau op het strand. Daarom probeer ik de korte afstand te combineren met de lange afstand. Op de korte kan ik meedoen voor de zege en de lange afstand kan ik gebruiken om beter te worden en meer ervaring op te doen.”

Je gaat komend voorjaar ook op de weg fietsen. Wat zijn de concrete plannen?

Kenny Geluykens: “Ik ga nog een 7 à 8 beachraces doen en begin dan normaal – als alles meezit – direct aan het voorjaar. Zo kan ik eens zien wat dat zegt. Als ik geen beachrace heb, probeer ik in het weekend samen met ploegmaat Jeff Vertommen wat duurtrainingen te doen richting het Hageland.”

Wat heb je nu zelf nog met de cross?

Kenny Geluykens: “Ik probeer af en toe naar Wout (Van Aert, red) te gaan kijken en volg het zeker nog op tv. Ik ben in september samen met Wout naar Amerika geweest, wat een erg leuke ervaring was. Een paar weken terug ben ik ook naar de wereldbeker in Tábor gaan kijken. Als het past gaan we af en toe ook samen trainen. De cross is altijd mijn leven geweest, ik heb hele mooie momenten beleefd en ben in verschillende landen geweest. Ik zal het nooit vergeten, maar ik heb er vooralsnog ook geen heimwee naar.”

Total
106
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*