Het Engelse Yorkshire wordt de locatie waar Marianne Vos in 2019 op zoek gaat naar haar 13(!) WK-trui. De wegwedstrijd op het wereldkampioenschap is het hoofddoel van het seizoen voor de intussen 31-jarige Nederlandse. Ze werd reeds 12 keer eerder wereldkampioene bij de elite, al dateert de laatste titel wel al van 2014. Een legendarisch overzicht.

Foto: Paul Hinninck.

Titel 12: WK veld 2014

De onverwachte weersveranderingen kunnen Marianne Vos op het modderige WK-parcours in eigen land in Hoogerheide niet uit haar lood slaan. Al na een ronde heeft ze helemaal haar draai gevonden. Na een kwartier heeft de tegenstand niks meer te zeggen en rijdt de Meeuwse solo naar haar 7e wereldtitel in het veld, de 6e op rij. De Italiaanse Eva Lechner eindigt met meer dan een minuut achterstand op de 2e plaats, voor de Britse Helen Wyman.

Titel 11: WK weg 2013

Na start in Montecatini Terme zijn het Vos en 2 concurrentes die de finale op het WK in Firenze betwisten. Bij de laatste beklimming van de Via Salvati, op 6 km van de meet, gaat Vos er alleen vandoor. De Zweedse Emma Johansson en de Italiaanse Rossella Ratto finishen op 15 seconden. Het is de 3e WK-titel op de weg voor Vos.

Titel 10: WK veld 2013

Op het gladde parcours in het Amerikaanse Louisville voelt Marianne Vos zich meteen in haar sas. Er is nog wel een blitzstart van de Française Chainel-Lefevre, maar de 1e ronde is nog niet voorbij of haar triomftocht is al ingezet. De Amerikaanse Katie Compton pakt op anderhalve minuut het zilver, brons is voor Chainel-Lefevre. Voor Vos is het de 5e wereldtitel op rij in het veld.

Titel 9: WK weg 2012

De vrouwen krijgen een aangenaam zonnetje op het heuvelachtige parcours in en rondom Valkenburg. Een speciale koers voor Marianne Vos, want in eigen land. Op 35 km van de meet zet Vos op de Cauberg de achtervolging in op de kopgroep, waar de piepjonge Anna van der Breggen als ideale springplank dient. Eens in de kopgroep wordt er alleen nog naar Vos gekeken. Die laat het niet aan haar hart komen en knalt er op de laatste keer Cauberg alleen vandoor. Na Olympisch goud in Londen flitst Marianne Vos op grootse wijze naar haar 2e wereldtitel op de weg.

Titel 8: WK veld 2012

In het zand van Koksijde demonstreert Vos haar hegemonie in het veldrijden. Na een halve ronde ligt ze al alleen op kop. Andermaal wordt het een one-woman-show. In de strijd voor het overige metaal klopt Sanne Cant Daphny van den Brand en wordt zo de 1e Belgische ooit op podium van een WK veldrijden. Vos laat na afloop weten dat ze technisch nochtans niet bijzonder sterk was en dat ze de titel dan maar op kracht binnenhaalde. Haar 5e regenboogtrui in het veld is het.

Foto: Paul Hinninck.

Titel 7: WK baan/Scratch 2011

Marianne Vos troeft op de baan in Apeldoorn na 40 rondjes de Australische Katherine Bates en de Britse Danielle King af in de sprint. Het is op dat moment de 2e medaille op dat WK voor de Nederlandse baanploeg. Voor Vos de 2e en voorlopig laatste wereldtitel op een velodroom.

Titel 6: WK veld 2011

In het bevroren Saarland ligt de omloop in Sankt Wendel er voor Vos ideaal bij. De concurrentie vindt ook de sleutel niet om haar te elimineren. In de 1e ronden komt Vos meermaals ten val, maar vooral favoriete Katie Compton vergeet daarvan te profiteren. Wat later rijdt Vos alleen weg, tot haar eigen verrassing, laat ze nadien horen. Haar slotronde is de snelste van de hele cross. Op de verlossende krijtstreep op de Duitse tartanbaan leidt haar nieuwe wereldtitel tot oprechte blijdschap.

Titel 5: WK veld 2010

Marianne Vos toont zich op het gladde parcours in het Tsjechische Tábor andermaal een klasse apart. Ze rijdt met nog 3 ronden te gaan weg van de tegenstand en wint met 45 seconden voorsprong op de Duitse Hanka Kupfernagel. Op haar 22e is dit voor Vos al haar 3e wereldtitel veldrijden. Landgenote Daphny van den Brand maakt het Oranjefeestje compleet door het brons te grijpen. “De laatste ronde gaf me een gevoel van een ereronde”, laat Vos optekenen. “Dan weet je dat je echt de beste bent.”

Titel 4: WK veld 2009

Vos laat in Hoogerheide de Duitse Kupfernagel het tempo bepalen en gunt haar grote rivale geen meter ruimte. Haar doel: in het wiel blijven en haar kans grijpen in de sprint. Zo gezegd, zo gedaan. Ze klopt de uittredende wereldkampioene en ook de Amerikaanse Compton op overtuigende wijze. Vos’ 2e wereldtitel in het veld, haar 2e in eigen land ook.

Titel 3: WK baan/Puntenkoers 2008

Marianne Vos rijdt op het WK baanwielrennen in het Engelse Manchester naar de gouden medaille in de Puntenkoers. De 20-jarige Nederlandse haalt het voor de Deense Trine Schmidt en de Italiaanse Vera Carrara. Vos is daarmee de 1e renster die wereldkampioene wordt op de piste nadat ze dat eerder ook al verwezenlijkte in het veldrijden en op de weg. Op hetzelfde onderdeel wordt ze dat jaar ook Olympisch kampioene.

Titel 2: WK weg 2006

Fenomenaal wat de 19-jarige Marianne Vos uit die fijne kuiten schudt op het WK wegwielrennen in Salzburg. Ze zet onderweg zonder blozen haar voet naast die van topfavorieten Brändli en Cooke en houdt op het einde nog genoeg jus over om 14 medevluchters het nakijken te geven in de sprint. 3 dagen later zit Vos als studente biomedische wetenschappen gewoon weer op de schoolbanken, om vervolgens haar regenboogtrui aan trekken voor het nieuwe veldritseizoen.

Titel 1: WK veld 2006

Op nauwelijks 18-jarige leeftijd kroont Marianne Vos zich tot wereldkampioene veldrijden bij de elite. Ze profiteert op het WK in Zeddam van een lekke band van titelfavoriete Daphny van den Brand én het kopwerk van uittredend wereldkampioene Hanka Kupfernagel. In de sprint kent Vos geen enkel probleem met de Duitse. Het is haar 2e wereldtitel nadat ze in 2004 al wereldkampioene op de weg werd bij de beloften.

 

Total
794
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*