In Loenhout werd 20 jaar geleden de 1e cross voor vrouwen georganiseerd, afgelopen week had de Noord-Kempense gemeente ook de primeur om de 1e cross voor meisjes junioren op te zetten. De winst ging naar de Gelderse 1e jaars juniore Sofie van Rooijen, die er een fenomenaal 2018 opheeft zitten en regerend Nederlands kampioene is op de weg. Het was voor Van Rooijen overigens haar 1e cross in België.

Foto: Julia Zwaan.

“Het was voor mij een hele mooie ervaring om een cross in België te rijden, dat vooral”, zegt Van Rooijen. “Het was mijn 1e cross ooit in België en om dan gelijk te winnen, dat is natuurlijk fantastisch. Dat het dan nog de allereerste cross ooit voor meisjes junioren is, maakt het te gek. Zeker heel speciaal om daar te winnen. Ik had er nochtans niet speciaal naar toegewerkt, deze wedstrijd paste gewoon in mijn schema. Ik heb zeker niet het gevoel dat ik geschiedenis heb geschreven. Het voelt nu gewoon voor mij alsof ik gewoon een wedstrijd heb gewonnen, terwijl het eigenlijk superspeciaal is dat ik daar heb gewonnen. Misschien komt het besef later nog.”

MVDP

Voor de 16-jarige Van Rooijen is het niet evident om in België te komen koersen. “Ik woon in Driel, in Gelderland en heb naast een oudere zus die ook nog gekoerst heeft ook nog 2 jongere zussen en een jongere broer”, legt ze uit. Met 7 mensen thuis is het altijd heel veel gedoe als we met z’n allen ergens naartoe moeten gaan. Ik rij daarom eigenlijk van jongs af aan alleen maar in Nederland. Het is voor mijn ouders en stuk makkelijker om naar wedstrijden in Nederland te gaan dan om elk weekend naar België te komen. Maar we hadden besloten dat ik deze winter wel eens een wedstrijd in België zou rijden.”

Foto: Julia Zwaan.

In 2020 is er in het Zwitserse Dübendorf het 1e WK ooit voor meisjes junioren. “Het zou geweldig zijn om daar aan de start te staan”, zegt Van Rooijen. “Het zou mijn 1e WK zijn, want voor Denemarken deze maand ben ik nog niet bij de selectie gehaald. Sowieso is het een mooi doel om naar toe te werken komend seizoen. Mijn grote voorbeeld is Mathieu van der Poel. Ik vind het echt mooi dat hij in 3 disciplines Nederlands kampioen is. Ik wel zelf ook graag in verschillende disciplines goed zijn. Met zijn prestaties stimuleert hij mij alvast.”

32 zeges

En of. Van Rooijen trekt niet alleen in het veld haar streng. “Ik heb in 2018 alles samen 32 wedstrijden kunnen winnen. Ik heb 1 overwinning kunnen halen in het veld vorige winter bij de 2e jaars nieuwelingen. Op de weg heb ik 25 overwinningen behaald, waarvan het Nederlands Kampioenschap. In het veld staat de teller deze winter op 6 zeges. Dus ja, je kan wel stellen dat 2018 echt een topseizoen was!”

Wat moet 2019 voor Van Rooijen op sportief vlak brengen? “Het wordt een mooi seizoen, ik ga voor het APB juniorenteam van Servais Knaven rijden. Ik zou heel graag naar het EK en WK willen gaan op de weg”, kijkt ze vooruit. “Voor de rest wil ik dit veldritseizoen nog mooi afsluiten en me vervolgens voorbereiden op de weg. Ik wil vooral veel mooie wedstrijden rijden en veel voorin meekoersen. En dan hoop ik in de winter van 19-20 meer in België te kunnen crossen. Mijn grootste ambitie ligt toch in het veld. In het veld heb je wat meer afwisseling en daarom vind ik het ietsje leuker dan de weg, maar het liefste wil ik zo lang mogelijk weg en veld samen combineren.”

Total
427
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*