Op woensdag 17 april zal de Brabantse Pijl het klassieke voorjaar van Flanders Classics 2019 afsluiten. Na de kasseienkoersen is De Brabantse Pijl de opener van het 4-luik voor de klimmerstypes in het peloton, gevolgd door de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers. De wedstrijd van de mannen gaat zoals de voorbije jaren van start in Leuven en eindigt in Overijse, met onderweg een extra lokale lus in Beersel-Huizingen. Ook de vrouwen, die starten en finishen in Gooik, kan iedereen tijdens 2 passages in Beersel aan het werk zien.

Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick / Overijse – Brabantse Pijl, 15 april 2015, aankomst (A05) / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Link

Dubbele passage over Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat

De wedstrijd van de mannen wordt om 12u30 voor het stadhuis van Leuven op gang geschoten. In de rit van 200 km krijgen de renners 32 hellingen voorgeschoteld. Na een vlakke aanloop via Overijse en Eigenbrakel zet het peloton koers naar Beersel, waar de Alsemberg na 50 km wedstrijd wacht. Flanders Classics, in samenwerking met WSC Rode Sportief, kiest er in 2019 voor om de regio die in het verleden de thuisbasis was voor De Brabantse Pijl extra in de kijker te zetten. Er worden 2 lokale ronden ingevoerd in Beersel, dat van oudsher tot het DNA van deze wedstrijd behoort, met passages door Dworp-Huizingen-Lot-Beersel en beklimmingen van 3 hellingen: Bruine Put,
Menisberg en Lotsestraat. 2 keer zal het peloton dus deze 3 hellingen terugvinden op de lokale ronde van 16,3 km. Na de dubbele passage in Beersel trekt het peloton via Sint-Genesius-Rode weer richting Overijse voor de finale.

Ook bij de vrouwenwedstrijd kiest Flanders Classics, in samenwerking met WSC Rode Sportief en Pajot Sports vzw, voor extra aandacht voor Beersel. In afwachting van de passage van de mannen kan het publiek er ook de vrouwen aan het werk zien. De Brabantse Pijl voor vrouwen is aan z’n 2e editie toe. Hun wedstrijd gaat om 12 uur van start in Gooik, voor een rit van 137 km. De vrouwen rijden vanuit Gooik naar Beersel, waar ze 2 keer exact dezelfde ronde als hun mannelijke collega’s afwerken, met dus ook voor hen 2 passages over de Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat.

Ongewijzigde finales in Overijse en Gooik

De finale van de mannenwedstrijd speelt zich zoals de voorbije jaren af in en rond Overijse. Via de Hertstraat (op 91 km van de finish) bereikt het peloton Overijse. Vooraleer de lokale ronden zich aanbieden, maakt het peloton een ommetje met beklimming van de Lanestraat in Tombeek. Daarna pikken de renners in op het lokale parcours met een 1e passage op de Holstheide, IJskelderlaan en Schavei én een 1e van in totaal 4 passages aan de aankomst (op 70 km van de finish).

Hierna volgt de finale in Overijse, die ongewijzigd blijft met 3 lokale ronden van 23,4 km en dus ook 3 passages langs Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en Schavei. Bij de 4e en laatste passage aan de aankomst wacht de finish van de 59e editie van De Brabantse Pijl en kennen we de opvolger van Tim Wellens.

De vrouwen rijden na de passage in Beersel, met 6 hellingen, weer richting Gooik voor de finale. Bij het binnenrijden van Gooik wachten de kasseien van de Schavolliestraat een 1e keer, net als een doortocht aan de finish. Daarna starten ook de vrouwen aan hun finale met 3 lokale ronden (op 56 km van de finish). Met de vermaarde kasseien van de Schavolliestraat in iedere ronde. Bij de 4e en laatste passage aan de finish weten we wie de Italiaanse Marta Bastianelli zal opvolgen.

Dit is een persbericht van Flanders Classics.

Total
170
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*