Hij rijdt pas zijn 1e winter bij een serieus gestructureerd profteam en dat heeft Lander Loockx vooralsnog geen windeieren gelegd. De Leuvense student van Creafin-TÜV SÜD won zondag nog de 1e editie van de Brussels Universities Cyclocross en hoort daardoor bij de topfavorieten voor het BK bij de beloften. Al wil de Leuvense student voedings- en dieetkunde zelf geen grote woorden gebruiken.

Foto: Bram Van Lent.

Lander Loockx leeft rustig naar het BK toe, al wijzen er sinds afgelopen weekend wel meer vingers in zijn richting als het Belgisch kampioenschap bij de beloften ter sprake komt. “Ik probeer het te bekijken als een gewone wedstrijd”, steekt hij voorzichtig van wal. “Ik kan alvast niet klagen over het parcours, want het ligt er hier in Kruibeke redelijk zwaar bij. Dat is in mijn voordeel, want hoe zwaarder, hoe liever ik het heb. Wat de tegenstand betreft denk ik vooral te moeten kijken naar Timo Kielich (de regerend Belgisch kampioen mountainbiken bij de beloften, red), want hij kan zeer goed pieken. Daarnaast kijk ik ook naar jongens als Toon Vandebosch en Niels Vandeputte, die allebei sterk aan het rijden zijn.”

Loockx rijdt pas sinds dit seizoen voor de professionele formatie Creafin-TÜV SÜD, maar hij zit wel al in zijn laatste jaar bij de beloften. Dat brengt bij de meeste renners doorgaan wat druk met zich mee. Of een Belgische titel kan helpen om een profcontract te versieren? “Slecht zal het niet doen”, grijnst Loockx. “Zeker in je laatste jaar bij de beloften kan dat van pas komen, dat zeker. Ik wil zeker prof worden, dat mag de discussie niet zijn. Maar ik moet nog stappen zetten. Ik probeer vast bij de beste 5 beloften te horen en mijn UCI-ranking te verbeteren zodat ik naar de wereldbekers kan. Ik sta nu 52e, dus dat komt wel goed.”

Examens

Loockx won de laatste cross voor het BK. Dat zet hem des te meer in de spotlights voor zondag. “Maar het geeft me niet meer druk, integendeel. Ik heb nu al een mooie overwinning beet. Die winst in Brussel pakken ze niet meer af, dus ik kan net iets meer ontspannen toeleven naar zondag. De examens daarentegen maken het dan weer niet gemakkelijker. Het is voortdurend wikken en wegen tussen trainen en studeren, want ik moet natuurlijk ook voldoende rust kunnen nemen.”

Zijn situatie zorgt ervoor dat Loockx wel nog behoorlijk wat progressie kan boeken. “Ik heb met de ploeg een mooie zomer gehad en een aantal zwaardere wedstrijden kunnen rijden. Daardoor heb ik een stap voorwaarts gezet en dat verklaart ook mijn goeie seizoen tot dusver. Ik ga nu niet zeggen dat ik Belgisch kampioen ga worden, want hoog van de toren blazen doe ik niet graag. Er kan veel gebeuren op zo’n speciale dag, maar ik zal mijn kansen voluit verdedigen.”

Total
235
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*