Carbon clinchers waren enkele jaren terug nog een absoluut luxeproduct voor je fiets. Als je iemand zag rijden met hoge carbon velgen, bleef je nakijken. Het maakte zelfs niet uit welk frame errond was gezet. Anno 2019 is het bijna een must-have upgrade om als wielertoerist serieus genomen te worden. Dat is misschien overdreven, maar ze zijn in ieder geval niet meer weg te denken uit de lokale groepsritten of toertochten.
Ook in de markt heb je niet langer een handvol, maar een container of 5 vol aan keuze van verschillende merken en modellen. En met de opkomst van schijfremmen is het eeuwige besproken nadeel van de carbon clincher ook meteen de wereld uit verholpen, en dan hebben we het over de remkracht. Dat is in dit geval geen eigenschap waarmee een producent het verschil kan maken; jarenlange research om de perfecte carbonnen remrand te bekomen kan de vuilbak in.
To the point: er zijn tegenwoordig zeer goede wielsets op de markt die qua prestatie en duurzaamheid slechts marginale verschillen hebben ten opzichte van elkaar, echter zijn er nog heel grote prijsverschillen te zien. Het is een kwestie om af te wegen waarom je juist die aankoop wilt doen en in hoeverre je die verwachtingen ingelost wilt zien.
Stealth Wheels
Stealth is een Belgische wielbouwer die uitgebreid assortiment van wielen samenstelt en met oog voor kwaliteit opbouwt vanuit België. Dit is meteen een heel groot voordeel om voor een Stealth-wielset te kiezen. Mochten er problemen optreden, hoef je helemaal niet ver om het probleem snel opgelost te krijgen. Ook het feit dat de kwaliteitscontrole en de opbouw in België plaatsvindt, kan voor sommigen toch voor enige gerustheid zorgen.
Een allrounder
Wij hadden de eer om 2 maanden met de Raptor 55 Disc, gebouwd rond de Hope 4RS-naaf, rond te toeren. Het 1e wat meteen duidelijk werd na enkele ritten in zeer verschillende weersomstandigheden, is dat het hier gaat om een geweldige allrounder. Hoe doen ze dat? De hoogte van de velg zorgt voor aerodynamisch voordeel en makkelijker aan te houden snelheden. Het relatief laag gewicht bevordert de behendigheid en prestaties in het klimwerk. De velgbreedte verbetert de wegligging doordat bredere banden zich beter kunnen vormen rond de velg.
En ten slotte is er de spaakspanning die de laterale beweeglijkheid beperkt en dus elke pedaalslag omzet in pure snelheid. Kortom, alle eigenschappen van een goede allrounder. Natuurlijk zijn er van wielset tot wielset subtiele gradaties in deze eigenschappen. Wat ons betreft scoort de Raptor op al deze eigenschappen bovengemiddeld en zeker in vergelijking met de prijs.
Specs:
- Velghoogte: 55mm
- Gewicht: 1726gr (gewogen door mezelf)
- Velgbreedte buiten: 27,5mm
- Velgbreedte binnen: 20mm
- Materiaal: UD matt / carbon
- Aantal spaken: 24/24
- Max. rijdersgewicht: 125kg
- Max. bandenspanning: 9bar
- Spaken: Sapix CX Ray
- Naven: Hope 4RS
- Remversie: Disc
- Velg uitvoering: Tubeless ready
- Bestickering: Gloss black
- Prijs: € 1.344,99
Aero gains
Dankzij de velghoogte van 55mm bieden ze een aerodynamisch voordeel ten opzichte van een lage velg. Dit is 1 van demarginal gains die je effectief kan voelen ten opzichte van een traditionele lage velg. Het is echter veel lastiger om een verschil te voelen tussen verschillende hoge carbon velgen tussen 50 en 60mm hoogte. Er zijn wellicht wel verschillen, maar die zijn van een grootteorde dat de doorsnee wielertoerist of niet-professionele racer er geen extra voordeel uit haalt om pakweg 1.000 euro meer te betalen voor een claim waarbij je mogelijks 5 watt extra zou besparen.
Het wiel gedraagt zich ondanks de diepte maar dankzij de afgeronde U-vorm verbazend goed in zijwind. Natuurlijk gaat die niet zo stabiel rijden als een lage velg, maar het was pas bij stevige windstoten van om en bij de 5-6bft – ja, we zijn zowaar gaan fietsen met zulke windstoten – dat er toch wat zenuwachtig gedrag moest gecompenseerd worden.
Een racer
Een verschil dat dan weer wel zeer voelbaar kan zijn in de klasse van middelhoge velgen, is de laterale stijfheid. Hoe stijver het wiel, hoe beter je je kracht omgezet voelt worden bij versnellingen, een eigenschap die zeer goed van pas komt bij lokale criteriumkoersen. Het nadeel hier is dat je inboet in comfort bij het rijden over een ruw wegdek of kasseien. Dat is dus ook bij de Raptor het geval. Mits ik zelf gewend ben om op aerofieten en wielsets te rijden, is dit voor mij niet per se een negatieve ervaring. Indien dit wel als negatief ervaren wordt, raad ik aan om – indien mogelijk – 28mm bandjes te plaatsen of eens tubeless wielen uit te proberen. In beide gevallen kan je de druk wat lager zetten als je weet dat je op wat ruwere wegen gaat botsen.
Ik ben verbaasd en eigenlijk zeer positief verrast dat Stealth Wheels bij hun producten ook de mogelijke nadelen toelicht. Een producent heeft meestal enkel de positieve eigenschappen te melden. Het feit dat Stealth dat niet doet, geeft hen toch wat meer betrouwbaarheid over de claims die ze doen.
Duurzaam
Wat duurzaamheid betreft kan ik veel moeilijker een inschatting doen. Op 2 maanden tijd kan ik daar onmogelijk uitspraken over doen. For what it’s worth: het product op zich voelt en ziet er wel zeer robuust en kwalitatief uit. De onderdelen die Stealth gebruikt zijn dan ook zeer gerespecteerde waardes in de sector. De Sapim CX Ray spaken zijn wellicht de meest gebruikte en best gewaardeerde die er te vinden zijn. Ook de naven die Stealth aanbiedt zijn bomb-proof. Zowel Hope, DT-Swiss als Tune-naven zijn reeds vele malen getest en goedgekeurd. De enige en meest budgetvriendelijke optie waar ik vragen bij heb, zijn de naven van Stealth zelf. Die heb ik echter (nog) niet kunnen testen.
Conclusie
Iedereen die zoekt naar een betrouwbare upgrade die zijn/haar prestatie zal bevorderen, is deze Raptor 55 zeker een te overwegen optie. In die prijscategorie vind je echter heel wat wielbouwers die een gelijkaardig aanbod kunnen doen, het zal dus geen gemakkelijke keuze worden. Leuk om te weten is dat je via de configurator een wielset kan samenstellen die volledig past bij je noden en je smaak. Je kan immers ook kiezen tussen verschillende naaf- en spaakkleuren, maar ook in bestikkering heb je bijna 20 opties inclusief enkele speciale kleureffecten.
En ik kan het niet genoeg benadrukken: een wielset aanschaffen van een wielbouwer om de hoek heeft gewoon z’n voordelen. Hoe duur je wielset ook is, na verloop van tijd heeft elk rollend onderdeel immers z’n onderhoud nodig. Kortom, ik heb zeer weinig negatieve kanten gevonden, ze laten nergens steken vallen en in elke eigenschap presteert deze set gewoon zeer degelijk!
Last but not least: de Raptor – ‘killing’ naam trouwens – ziet er ook gewoon heel vet uit. Althans, dat vind ik van de review set met de gloss black bestickering. Heel leuk hoe die er bij minder zonlicht zeer subtiel uitziet en onder een bepaalde hoek dan weer zeer contrastrijk een weerkaatsing biedt van het logo.
Voor meer info over de wielset en het hele Stealth Wheels gamma: https://www.stealthwheels.be/
Check ook eens hun configurator: https://www.stealthwheels.be/configurator/