Op economisch vlak gaat het met vele teams niet de goeie richting uit en dat is ook het geval voor het Deense procontinental Riwal Securitas, dat nog een geldschieter zoekt en ook zijn fietsleverancier en kledijsponsor kwijt is. Behoorlijk slecht nieuws dus voor Piotr Havik, de Zuid-Hollander die op zijn 26e eindelijk als een echte prof kon beginnen leven.
Ons telefonisch interview met Piotr Havik wordt met een kwartier verlaat, want een berichtje meldt: “Ben over de wasmand gestruikeld en knie ligt weer open, vol bloed”. In Brugge-De Panne ging Havik tegen de grond. “De schaafwonden herstellen redelijk goed, behalve die op heup en knie, die vrij diep waren. Als ik mijn knie aanraak, gaat die al open, dus dat is wat voorzichtig zijn.”
Het is niet Haviks grootste zorg momenteel, want zijn team Riwal Securitas stuurde afgelopen weekend een interne mail uit. “Het exacte verhaal ken ik ook niet, maar er is ons wel gezegd dat de nieuwe fietsenpartner zich teruggetrokken heeft en ook de nieuwe kledijsponsor heeft afgehaakt. Dit seizoen reden we nog op Pinarello-fietsen, maar die lieten in maart al weten niet te zullen doorgaan met die sponsoring als gevolg van de coronacrisis. Hoe dan ook, het is weer 2 stappen terug voor het team.”
Onzekerheid
Ook voor zijn persoonlijke situatie is dit voor Havik een klap. “Ik had gehoopt om mij te laten zien in de Scheldeprijs en Brugge-De Panne om zo het verschil te maken in de onderhandelingen met de teams waar ik toen mee aan tafel zat, maar alle ploegen houden de boot af. Er komen wellicht nog veel WorldTour-renners op de markt, onder meer van CCC en NTT. Iedereen is op zoek naar de beste renners voor het minste geld, maar ik kan zelf niet meer zakken met mijn prijs. Mijn managementbureau Zeloo heeft een uitgebreide portefeuille en Rik van Dongen praat voor mij met veel ploegen. Vooral de Belgische en Noord-Franse teams passen het beste bij mijn profiel, maar iedereen wacht dus af.”
Havik laat zijn slaap nog niet voor 2021, maar het begint wel een moeilijke situatie worden. “Het meest vervelende is dat we nog altijd niet weten of Riwal volgend jaar doorgaat of niet. Ze hebben nu uitstel aangevraagd bij de UCI en zouden willen vragen om 16 renners onder contract te kunnen hebben in plaats van de verplichte 20, zodat het financieel toch nog zou kunnen rondkomen. Maar zolang ik geen ‘ja’ of ‘nee’ krijg, kan ik me niet verder oriënteren. Het vertrouwen is nu natuurlijk wel wat weg en andere projecten liggen daardoor wat stil. Maar ik kan ook niet te vroeg keuzes maken.”
Commerciële Economie
Een terugkeer naar BEAT Cycling Club behoort misschien tot de mogelijkheden. “We hebben nog geen concreet contact gehad, want bij BEAT weten ze ook dat ik vooralsnog focus op het procontinentale niveau, of eventueel WorldTour maar dat lijkt me gezien de omstandigheden wel erg onwaarschijnlijk. Ik had misschien al gehoopt op slecht nieuws van Riwal, dan kon ik al eens gaan horen bij continentale teams, maar zolang dat niet het geval is kan ik mijn eigen ruiten niet ingooien.”
Havik heeft een bachelordiploma in de Commerciële Economie behaald aan de Hogeschool Rotterdam. “Met specialisatie in sportmarketing en -events”, voegt hij eraan toe. “Ik kan misschien in het wielrennen aan de slag, ja, maar het lijkt me nog wat vroeg. Het is niet dat je me volgend jaar bij Jumbo-Visma moet verwachten. Dan zou ik nog eerder kiezen voor een sportmarketingbureau als Triple Double. Maar ik hoor nog steeds thuis in het profpeloton, dus laat me daar nu nog maar even op focussen.”
Coronaverschijnselen
Dat verdient de Rotterdammer ook, want afgelopen winter zette hij een enorme stap. “Ik had de voorbije winter op trainingskamp in Girona het gevoel dat ik voor het eerst echt als prof kon leven. Ik zette ook effectieve stappen in absolute vermogens maar ook in klimvermogen en Watts per kilo. Er speelden geen andere randzaken en dat maakte me echt beter. Dat heb ik in het prille voorjaar toen niet kunnen laten zien wegens die coronaverschijnselen in de Saudi Tour.”
Positief testen deed Havik niet. “Er was toen nog weinig bekend over het coronavirus en testen waren nog zeker niet gebruikelijk. Maar ik kan wel zeggen dat ik me nog nooit zo ziek gevoeld heb als toen. Ik heb er 4 dagen op bed gelegen en had zo last van de longen dat ik amper kon ademen. In augustus heb ik me dan opnieuw laten testen en toen waren er geen antistoffen in mijn lichaam. Maar blijkbaar kan je antistoffen op een paar maanden verliezen, dus ik weet het niet of ik ook daadwerkelijk corona heb gehad.”