Fietscomputers zijn niet meer weg te denken op het stuur van menig wielerliefhebber. De tijd van een kabelaangedreven kilometertellers inclusief een snelheidsmeter met trillende naald in de verre omgeving van jouw snelheid is al lang voorbij. Vergeten die eerste elektronische snelheidsmetertjes die er bij de eerste de beste regenbui de brui aan gaven. Naast zelf trappen mag je alles aan de elektronica overlaten. We gingen op pad met de Bryton 750.

Grote spelers in de markt zijn Garmin en Wahoo, maar ook een merk als Bryton is geen onbekende meer. Het positioneert zich eerder als lowbudget in een erg competitieve sector. Wel worstelt het Taiwanese merk net als minder bekende collega’s met een slechter imago. Zowat als Dacia, het doet wat het doen moet maar daar blijft het bij. Overigens, zonder veel poeha en bling bling hoeft geen nadeel te zijn. Maar net als in de autosector wordt het verschil steeds kleiner en lonken ook de kleinere spelers met steeds betere toestellen en meer mogelijkheden naar het hogere segment. Maar dan wel voor een aanzienlijk lagere prijs.
Interessante eigenschappen
Met zijn scherm van 2,8 inch gaat de Bryton 750 de concurrentie aan met de Garmin 830 en de Wahoo Element Roam. Het design oogt niet zo gelikt als dat van Garmin, maar de 750 deelt de robuuste uitstraling met de Element Roam. De prijs start bij een goede 250 euro voor de 750 E (toestel met sportmount) tot 320 euro voor de complete 750 T (inclusief snelheids- en cadansmeter en hartslagmeter). Ondanks de behoorlijk lage prijs kan de 750 heel wat interessante eigenschappen voorleggen. Zo kom je met een batterijcapaciteit tot 20 uur nooit in de problemen. Het 2,8 inch kleurentouchscreen (TFT) is goed afleesbaar en wat maten en gewicht betreft ontloopt de 750 zijn concurrenten niet.
Dankzij Wifi, Bluetooth LE, ANT en FE-C is hij op niveau en kan je de 750 verbinden met allerhande externe sensoren, toestellen of netwerken. Maar ook ondersteuning van Steps, Di2, eTap, EPS ontbreken niet. Net zomin als een synchronisatie met de meeste gekende sportapps. Navigeren doe je met voorgeïnstalleerde kaarten die geregeld worden bijgewerkt. En dat navigeren kan zelfs via spraak. Kortom, aan features geen gebrek. Ik moet misschien nog maar eens dieper in de gebruiksaanwijzing duiken om alles door te nemen, maar ik kan jullie verzekeren dat de lijst indrukwekkend lang is. En ja, je snelheid geeft hij ook aan.
Spraakfuncties
De Bryton 750 functioneert optimaal als je hem combineert met de Bryton Active app op je telefoon. Bij het opstarten van de 750 krijg je een QR-code te zien. Wanneer je die scant met je smartphone wordt de app automatisch gedownload. Met die app stel je je toestel in maar hij helpt je ook tijdens het fietsen. Zo kan je je tijdens je rit bijvoorbeeld naar een of ander adres laten navigeren zonder dat je dit op voorhand hebt ingesteld. Dat kan trouwens met een spraakfunctie. Je geeft de bestemming op, je telefoon berekent de route en stuurt die direct naar je toestel. Makkelijker kan haast niet, maar het kost wat tijd.
Uiteraard kan je ook zelf op voorhand een route uittekenen of een gpx uploaden. Als je moet omrijden berekent de app een nieuwe route. Of als je tijdens je rit naar een waypoint wil navigeren; berekent de app de route en stuurt die dan naar je fietscomputer. Klinkt ingewikkeld, maar onthoud vooral dat je hierdoor makkelijk naar een ‘tussenstop’ kan rijden die je niet op je route had voorzien. Bovendien word je bij een ‘rerouting’ of ‘waar zit ik nu weer’ niet opnieuw naar je beginpunt geleid.
Trainingen maken
De gebruiksaanwijzing is in het Nederlands te downloaden van de site Bryton.com. Ze leert je stap voor stap hoe je alle functies aanpakt. Ik ben niet zo een gadgetliefhebber en geef toe dat ik enkele keren stevig heb gevloekt. Maar na enkele keren proberen kon zelfs ik ermee aan de slag. Zo ontdekte ik dat ik in de app ook trainingen kon aanmaken. Die krijg je dan op je 750 te zien via duidelijke aanwijzingen. Dankzij de ANT+ en FE-C kan je die trainingen zelfs naar je smarttrainer sturen.
Verder kan je de Bryton 750 zowel met knoppen als met het touchscreen bedienen. En dat is maar goed. Swipen in regenweer of met handschoenen gaat bij de meeste fietscomputers niet altijd vlot en ook de Bryton 750 vormt hier geen uitzondering. Eenmaal op pad is het makkelijk door de pagina’s bladeren met de onderste knop aan de rechterkant van het toestel. Het scherm heeft niet de helderheid of de duidelijkheid van mijn Garmin 1030. Toch heb ik tijdens mijn ritten geen problemen om het scherm af te lezen. Met de achtergrondverlichting aan is het trouwens beter. Maar dat kost je natuurlijk wat batterijduur. Na een rit van een goede 4 uur met alle mogelijkheden ingeschakeld heb ik nog zowat 60% batterij over. Dagtrips mogen dus geen probleem zijn.
Iets langer wachten
Kortom, bijna het ideale toestel. In een directe vergelijking met zijn grote concullega’s komt de Bryton net dat tikkeltje tekort. Moest alles wat sneller werken en wat duidelijker zijn zou de Bryton 750 zonder problemen zijn voet naast zijn grote concurrenten kunnen zetten. Maar als je rekening houdt met de prijs en geen problemen maakt van een secondje langer wachten en een wat minder gedetailleerd scherm is de keuze gauw gemaakt. Trouwens, met een prijsverschil van goed 150 euro komen die blitse schoenen ook weer in zicht. Zeker als je die van WielerVerhaal niet zou winnen.
Lees meer materiaalreviews op WielerVerhaal.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op deze Empire schoenen van Giro, twv. 247 euro!

De winnaars worden bekendgemaakt op 31 januari 2021 – mail je schoenmaat alvast naar liefdevoordekoers@wielerverhaal.com om je kans te verdubbelen! (de winnaars van de WielerVerhaal cross-T-shirts (december 2020) werden persoonlijk verwittigd)