Jonas Rickaert, de ‘superloods’ van Alpecin-Fenix, is er in de Ronde van Italië niet bij, dus is deze taak nu weggelegd voor Alexander Krieger. Op zijn 29ste komt de Duitse loods pas echt aan de oppervlakte nadat hij jaren doorbracht in de 2e klasse van de koers. Wie is deze Duitse krachtpatser en wat moet je over hem weten?

Verkeerde omgeving
Alexander Krieger is afkomstig van Stuttgart en behoorde bij de jeugd regelmatig tot de nationale ploeg van Duitsland. Toen Jasper Stuyven in Moskou als 1e jaars junior wereldkampioen werd voor Arnaud Démare en Marco Haller, werd Krieger 19e. Hij was er ploegmaat van onder meer Michel Koch en Ron Pfeifer, wat iets zegt over het talent dat de Duitsers toen ter beschikking hadden. Ook Jasha Sütterlin was er toen bij, die zou wel een mooie carrière uitbouwen en rijdt nu voor Team DSM.
Bij de beloften reed Krieger regelmatig mooie uitslagen, maar kwam hij nooit in de juiste omgeving terecht. Van Team Heizomat trok hij naar het Rad-Net Rose Team (als ploegmaat van Pascal Ackermann), waarna hij stage mocht lopen bij Team NetApp-Endura. Hij kreeg nergens echt de kans om volwaardig prof te worden en via Team Stuttgart belandde hij uiteindelijk bij het Luxemburgse Léopard, waar hij 5 seizoen zou blijven – waarvan 1 in het Development Team.
Luxemburg
Bij Léopard werd Krieger een vaste kracht en eindigde hij quasi altijd tussen de 4e en 20e plaats in zowat de helft van de wedstrijden waar hij aan de start stond. Enkel die beslissende profzege of de doorslaggevende podiumplek ontbrak om een stapje hogerop te kunnen zetten. Anno 2019 waren de gebroeders Roodhooft met Corendon-Circus ook op het procontinentale niveau beland. In de Ronde van Luxemburg werd hun renner Marcel Meisen 2e in de proloog, Krieger eindigde als 6e. Misschien was het wel daar dat ze met elkaar in contact kwamen.
Bij de verdere uitbouw van de wegploeg van Alpecin-Fenix werd Krieger in 2020 mee aan boord genomen. Dat was de boost in zijn carrière die hij nodig had. Krieger surfte mee op de golf van het succes, met als hoogtepunt het Duits kampioenschap dat gewonnen werd door Meisen, terwijl Krieger zelf 3e eindigde. Vervolgens zou Krieger zelf de ereplaatsen aan elkaar rijgen. Na het kampioenschap eindigde hij op een maand tijd 8 keer bij de snelste 5. De 1e profzege wilde echter maar niet lukken.
Valpartijen
Afgelopen winter had Krieger een zwaar trainingsongeluk. Bij een val brak hij onder meer zijn rechterarm en linkerelleboog. Daardoor kon hij pas in de Ronde van Turkije hervatten en lanceerde hij Jasper Philipsen een paar keer richting podium. Aan het einde van de 4e rit kwam hij echter opnieuw zwaar ten val en moest hij opgeven. Gelukkig bleef hij altijd bij bewustzijn en liep hij geen breuken op. Meer zelfs: Alexander Krieger kon naar de Giro om er loods te wezen voor Tim Merlier.
De rest van het verhaal is bekend. Al bij de 1e poging won Merlier de massasprint in een Grote Ronde. Dat had hij voor een groot deel te danken aan zijn gangmaker. Die bracht de Belg in de binnenkant van de bocht tot aan het wiel van Viviani en die maakte het glansrijk af. Ook woensdag bij de 2e massasprint leverde hij perfect werk, helaas schoot de kopman uit zijn klikpedaal. 29 jaar is Krieger vandaag, toch lijkt het alsof zijn carrière nu pas écht begint.
2 comments
Fijn om bredere kennis van de koers hier te mogen opdoen. Zelfs de bio van de auteur wekt inspiratie. Mooi. Dank voor de verdieping.
De man achter al die renners die bij Alpecin-pheniks boven zichzelf uitstijgen is de heer Kristof De KEGEL Kijk maar naar de prestaties van Gianni Vermeersch, Jonas Rickaert , Jiimmy Janssens en andere zoals KRIEGER. Die ploeg staat echt op World-Tour niveau, zelfs zonder Van der Poel.