Een rit winnen in de Tour, daarmee is de carrière van heel wat Belgische wielrenners geslaagd. Vraag het maar aan Dylan Teuns, Serge Baguet of Marc Wauters. Met 22 zijn ze dit jaar, het hoogste aantal deze eeuw. Daar zitten enkele grote namen bij, dus leven we op goede hoop. Dit zijn onze vijf kandidaten op Belgisch dagsucces, we geven meteen ook mee waar hun grootste kans ligt.

Greg Van Avermaet
Met 2 ritzeges en 11 dagen in de gele trui is Greg Van Avermaet de beste Belgische Tourrenner van het huidige peloton. Zelf zal hij misschien ook de ploegentijdrit met BMC in 2015 nog meetellen. Die overwinning in Rodez een aantal dagen later was natuurlijk wielergeschiedenis. Veel insiders beschouwen die zege als zijn definitieve doorbraak. Een jaar later volgde ook succes in Le Lioran, wat hem 3 dagen in het geel opleverde. Net als nu was dat een olympisch jaar, dus dat belooft. Vorig jaar was Gouden Greg er 3 keer dichtbij. In Nice won hij zelfs de pelotonsprint, helaas waren de 3 vogels al gaan vliegen. Kan Greg op zijn 36e nog scoren? Wie 3e kan worden in de Ronde van Vlaanderen heeft dat altijd in zich. En de gele leeuwtjes krijgt hij ook zeker nog altijd kwijt.
Ideale gelegenheid: openingsetappe van Brest naar Landerneau. De ogen zullen gericht zijn op Van der Poel, Alaphilippe, Van Aert en de sprinters. GVA kan profiteren van de luwte en heeft iets met de gele trui. Vorig jaar won hij in de 2e etappe de pelotonsprint. Dat zal zaterdag wellicht volstaan voor de dubbel.
Jasper Stuyven
1 van de weinige renners in het peloton die dit jaar al een koers won die nog hoger in te schatten is dan een rit in de Tour. De winnaar van Milaan-Sanremo jaagt echter al jaren op succes in Frankrijk. Het zat erin, die bewuste etappe naar Cherbourg (2016). Hij leek er op weg naar de dubbel, maar strandde op 500 meter. Het zat er zeker ook in richting Mende, maar Fraile en Alaphilippe zorgden ervoor dat een indrukwekkende aanval niet werd bekroond. Het zat er ook nog een keer in richting Brioude (2019) of Champagnole (2020), maar dat beetje geluk dat Stuyven wel had in La Primavera had hij nooit in de Tour. De Leuvenaar is dit jaar opnieuw in vorm. Dat blijkt uit de 2 4e plaatsen in de Dauphiné en zijn 8e plaats op het BK. Met een Monument op zak is de killer in Stuyven misschien eindelijk opgestaan.
Ideale gelegenheid: rit 7 van Vierzon naar Le Creusot. Deze etappe heeft wat weg van Milaan-Sanremo. Over 249 km, de langste rit in tijden, moeten in de finale een paar pittige heuvels beklommen worden. Normaal gezien te zwaar voor sprinters, maar niet zwaar genoeg voor klimmers. Enter de klassieke renners, enter Jasper Stuyven.
Tim Merlier
De 28-jarige sprintbom van Alpecin-Fenix won recent nog maar zijn 1e etappe in een grote ronde. Dat deed hij in de Giro wel met brio. Merlier heeft het vertrouwen en met Rickaert is ook zijn gedroomde loods erbij. Bovendien is hij dit jaar een echte afmaker, zie maar zijn zeges in Le Samyn, GP Monseré, Bredene-Koksijde, Ronde van Limburg en Elfstedenronde. Bij zijn ploeg gaat alle aandacht naar Van der Poel en bovendien is zijn seizoen reeds geslaagd. Merlier kan dus relaxed naar de sprint en eens hij de baan voor zich heeft, kunnen er maar weinigen hem nog remonteren.
Ideale gelegenheid: rit 4 van Redon naar Fougères. Voor Merlier zijn de slopende 1e dagen wellicht wat zwaar en zal het bij de ploeg voor MVDP zijn. De korte etappe van 150 km naar Fougères ligt hem perfect. Tenzij hij een dag eerder al zijn kans ging en het op dinsdag voor ploegmaat Jasper Philipsen is.
Wout van Aert
Uiteraard kan je niet om de Belgische kampioen heen. De blindedarmontsteking leek roet in het eten te gooien, maar nu is de 26-jarige alleskunner toch in orde. De afgelopen 2 seizoenen won hij 3 keer in de Tour en maakte hij ook indruk als knecht voor Primoz Roglic. Dit jaar zou hij nog vaker zijn eigen kans mogen gaan. Nog meer dan van etappewinst, droomt van Aert wellicht van geel. Cruciaal wordt de tijdrit op woensdag. Het wordt wellicht een secondenspel, maar Van Aert trekt dit jaar doorgaans aan het langste eind wanneer het écht nipt is.
Ideale gelegenheid: rit 5 van Changé naar Laval Espace Mayenne. In het openingsweekend mist Van Aert mogelijk nog de absolute topvorm om Van der Poel en Alaphilippe te kloppen, maar in het tijdrijden is hij wellicht de allerbeste. Zeker nu Filippo Ganna er niet bij is, is Van Aert favoriet. Bovendien focust de Kempenaar ook op een medaille op de Spelen en heeft hij dus nog meer gefocust op het tijdrijden. Mogelijk hangt aan tijdritwinst ook de gele trui vast, 30 juni is voor hem dus D-Day.
Thomas De Gendt
Natuurlijk hebben we ook aan sprinters Edward Theuns en Jasper Philipsen gedacht en waarom zouden Oliver Naesen of Xandro Meurisse in een ontsnapping kansloos zijn? Gilbert en Teuns wonnen in het verleden al etappes, Benoot was er al enkele malen erg dichtbij en Tosh Van der Sande en Brent Van Moer zijn bezig aan een sterk seizoen. Er zijn dus veel ijzers in het vuur, want we hebben Giro-ritwinnaar Campenaers en good old Jan Bakelants nog niet genoemd… Maar toch, aan Thomas De Gendt kunnen we echt niet voorbij. De marathonman deed het dit jaar andermaal in Catalonië, maar viel door fysieke ongemakken tegen in de Giro. De focus ligt al een hele tijd op de Tour en met 2 ritzeges weet de Oost-Vlaming perfect hoe hij dit moet aanpakken. De 34-jarige renner van Lotto Soudal zal zich eerst focussen op het werk voor Caleb Ewan en later zijn kans gaan.
Ideale gelegenheid: rit 14 van Carcasonne naar Quillan. Het zal wel kriebelen bij De Gendt om nog eens over zijn Ventoux te trekken, maar de hoge bergen zijn voor hem de laatste jaren vaak wat te lang. Op zijn best is hij in het middengebergte, waar hij al zijn kracht kwijt kan. Rit 14 lijkt te lastig voor sprinters, met de zware Col de Saint-Louis (2e categorie). Voor De Gendt is dit de ideale dag. Net als in 2019, toen hij ook won op een zaterdag.
Voor alle noteringen rond de Tour de France kan je uiteraard terecht bij onze partner Bingoal, dé Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen. Het aanbod is erg ruim en op maat van elke échte wielerfans.