Tijdens de 61e editie van de Vlaamse Druivenkoers, die op donderdag 26 augustus 2021 op het programma staat, krijgt het peloton de kans om alle hellingen van het befaamde Flandrien Circuit van het WK in Vlaanderen aan een grondige verkenning te onderwerpen. De Druivenkoers kiest voor een parcourswijziging en haalt de WK-sfeer zo alvast een maand eerder naar 1 van de officiële WK-dorpen.

De Vlaamse Druivenkoers in Overijse staat exact 1 maand voor de laatste wedstrijd van het WK 2021 in Vlaanderen op het programma. Het is die WK-troefkaart die de Druivenkoers in augustus zal trekken. “Start en finish zijn ongewijzigd”, zegt Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics. “Ze liggen beide naar goede gewoonte in Overijse. Maar tussen het begin en het einde van de wedstrijd is er 1 en ander veranderd voor de komende editie. Het peloton krijgt maar liefst 3 keer de opeenvolging van de 5 WK-hellingen uit het Flandrien Circuit voor de wielen geschoven, dat is zelfs 1 keer meer dan tijdens het WK zelf. Ruimte genoeg dus om de hellingen te bestuderen.”
5 hellingen
De wedstrijd, die 192 km lang is, bestaat uit 5 lokale ronden. Tijdens de eerste 2 ronden, elk 23 km lang, beklimt het peloton al telkens 1 keer de Lanestraat. Na de 2e passage aan de finish wachten 3 lussen van telkens 48,5 km met daarin de Lanestraat gevolgd door de 5 WK-hellingen.
- S-Bocht Overijse – Taymansstraat
De beroemde S-Bocht in Overijse zorgde in het verleden al meermaals voor leuke helikopterbeelden in de afdaling. In de Brabantse Pijl, eerder dit seizoen, werd de S-Bocht voor het eerst ook omhoog gefietst in de laatste rechte lijn naar de finish. Nu zal het peloton in de Druivenkoers net als op het WK ook de extra hellende knik van de Taymansstraat voor de wielen geschoven krijgen.
- Bekestraat
Dit is 1 van die minder bekende hellingen op grondgebied Overijse. Een verborgen parel bedekt met kasseien en misschien wel dé verrassing van de lus.
- Veeweidestraat
Wie na het stoempen op de kasseien nog wat jus in de benen heeft, kan op de Veeweidestraat op de grote plateau de tegenstand nog eens extra pijn doen.
- Smeysberg
Minder onbekend is deze steile reus op grondgebied Huldenberg. De Smeysberg doemt plots voor de neus van het peloton op en luidt met z’n stijgingspercentages tot 17% zonder twijfel de finale in.
- Moskesstraat
5 km na de Smeysberg is de Moskesstraat de laatste klim in het uitdagende rijtje in en rond Overijse. In de Brabantse Pijl toonde de kasseihelling al tot 2 keer toe mee het verschil te maken. Dat zal in de Druivenkoers én een maand later tijdens het WK ongetwijfeld ook het geval zijn.
Wielerfeest
“Overijse staat niet alleen bekend om onze sappige druiven, maar ook om onze pittige wielerkoersen”, gaat Inge Lenseclaes, burgemeester van Overijse, enthousiast van start. “We zijn dan ook zeer fier dat onze gastvrije flandriengemeente dit jaar de wielertop mag verwelkomen tijdens het WK wielrennen op de weg van 23 tot 26 september en zijn ervan overtuigd dat de strijd beslecht zal worden op onze pittige bergjes: de Moskesstraat, de S-bocht-Taymansstraat of de Bekestraat. Voor het zover is, is er eerst nog onze klassieker, de Vlaamse Druivenkoers, die op het nu al bekende Flandrien Circuit gereden zal worden. Het wordt een echt wielerfeest!”
De 61e editie van de Vlaamse Druivenkoers belooft dus een generale repetitie voor het WK in Vlaanderen te worden. En daar kijkt burgemeester Lenseclaes nu al naar uit. “Maken we hetzelfde mee als in 1990, toen de winnaar van de Vlaamse Druivenkoers, Dirk De Wolf, 2e werd op het WK en Rudy Dhaenens, die 2e eindigde in de Vlaamse Druivenkoers, de wereldtitel pakte? Deze editie van de Vlaamse Druivenkoers zal ons in ieder geval bijblijven!”
Welke naam we na Florian Sénéchal aan de erelijst mogen toevoegen, weten we op donderdag 26 augustus 2021.
Rijd nu al de finale van het WK 2021 in Leuven: neem een voldoende kleine versnelling mee!