Bij zadeltasjes denken de meeste wielertoeristen vooral aan de minder elegante zwarte tasjes die onder het zadel hangen te bengelen. En in koers hebben ze die ondingen ook niet. Maar er wordt steeds meer aandacht besteed aan de kwaliteit van zadeltasjes en zeker bij het boomen van de gravelscene wordt het aanbod steeds groter. Van simpele tasjes die doen wat ze moeten doen over degelijke waterdichte tasjes tot elegante luxe-tasjes met net iets meer. Daar vinden we onder meer de Evoc terug. En die hebben al jaren ervaring.
Loam: chique en stylish
Wij gingen op stap met de EVOC Handlebar Pack BOA, de EVOC Frame Pack en de EVOC Saddle Pack BOA. De naam BOA slaat eigenlijk op de bevestiging aan de zadelpen. In plaats van de klassieke velcrostrip gebruikt het in München gevestigde EVOC de bekende BOA-sluiting die we zo dikwijls tegenkomen op onze fietsschoenen. Die sluiting staat al langer bekend om haar kwaliteit en stevigheid. Bovendien is ze herstelbaar terwijl een velcrosluiting vervangen niet aan iedereen besteed is. Daarnaast is de sluiting voorzien van een soort elastomeer wig die de zadelpen niet beschadigt. En die sluiting werkt. Eens je de tas op de juiste plek hebt en de BOA hebt aangespannen, beweegt die voor geen meter. Voor de bevestiging aan de zadelrail doet EVOC beroep op de vertrouwde velcro’s. Maar aangezien die mooi boven het tasje zitten en buiten het bereik van zand en vuil blijven, mag dit niet voor problemen zorgen.
De Handlebar Pack BOA stuurtas in de erg mooie loamkleur oogt chique en stylish. De stof is waterdicht en dankzij het stevige ophangsysteem met BOA-sluiting laat de tas zich makkelijk bevestigen. Bovendien laat de Handlebar Pack BOA zich makkelijk reinigen. Na enkele passages door de modder was een eenvoudige wasbeurt met een sopje voldoende om alles weer lekker loam en shiny te krijgen. De tas komt in 2 maten: 2,5 en 5 liter. Toch groeit de 30 cm brede tas dan slechts enkele centimeters in diameter.
Binnenin de tas zorgen verstevigingen ervoor dat de tas ook goed zijn ronde vorm bewaard en niet slap ligt te klapperen als ze leeg is. In onze maat L raken we makkelijk een truitje, een reserve bibshort en een windjack kwijt en stopten er wat douchespullen en een kleine handdoek bij. Sluiten doen we de EVOC Handlebar Pack BOA met een oprolsysteem dat alles mooi waterdicht afsluit.
EVOC Frame Pack
De EVOC Frame Pack in maat M heeft een inhoud van 3,5 liter. Hij weegt 220 gram en meet 47x15x5,5 cm. Hierdoor past hij op heel wat frames. Met de rechter rits krijg je toegang tot een groot vak waar je makkelijk grote dingen als een pomp en wat lichte kledij voor ‘s avond in kwijt kan. We kregen er zelf een paar lichte moccasins bij ingepropt. Aan de andere zijde is het vak opgedeeld in 3 aparte vakken waardoor je kleinere zaken nadien makkelijk kunt terugvinden. Deze Frame Pack wordt met 5 velcrosluitingen bevestigd, waarbij EVOC ruim beschermende folie heeft voorzien om schuurplekken te vermijden.
Ook bij deze zadeltas vinden we de BOA-sluiting terug. In de 230 gram zware en 125 euro kostende Evoc Saddle Pack BOA is er voldoende plaats voor kledij, wat reserveonderdelen en eventueel wat eten. Voldoende voor een dagtrip met overnachting. Wie langer weg wil, moet ofwel toegevingen doen of ook de bijhorende stuurtas kiezen, de Handlebar Pack BOA. Die komt in verscheidene maten. De 2,5 liter grote medium die wij testen meet maar een kleine 13 cm diameter en past mooi tussen de bochten van het stuur en laat toch genoeg plaats vrij om de handen op het stuur te plaatsen. Mooi! Eens de BOA aangespannen, zit de tas stevig verankerd en springt ze niet op bij een slecht wegdek. De Large-versie is 15 cm in doorsnede maar lijkt een veel grotere inhoud te hebben. In ieder geval hebben we nu genoeg plaats om meerdere dagen op stap te gaan. We zijn klaar om te vertrekken.
De test
Voor onze test trekken we er enkele dagen op uit. Gepakt en gezakt gravelen we naar Valkenburg, verblijven er een nachtje en keren de dag erop weer terug. Op de heenreis passeren we Hasselt langs de zuidkant en leggen we 104 km af met 630 positieve hoogtemeters. We hebben er heel wat singletracks ingebouwd zodat we de stevigheid van de EVOC-combo goed kunnen beoordelen maar ook of de tassen onze stuurvaardigheid beïnvloeden. De volgende dag rijden we dan weer via de noordzijde van Hasselt terug naar huis. Zo doorkruisen we onze provincie via de mooiste wegen en vergaren we intussen weer heel wat kilometers. En het was een voltreffer.
Nergens stoorde de tassen ons tijdens het rijden. De stuurtas zat muurvast en bijkomende stuurcorrecties bleven helemaal afwezig. Ook de zadeltas zat als gebeiteld en aan de reacties van de fiets was niet te merken dat er extra gewicht aan de uiteinden hing. Dat gold ook voor de frametas. Maar we gingen dan ook niet tot het gaatje. Op geen enkel moment namen we risico’s om maar toch enkele seconden te kunnen winnen. Tuurlijk niet, deze tocht was er om te genieten. Heerlijk ontspannen fietsen door de natuur en die met al onze zintuigen opnemen.
De tassen-combo van EVOC weet te overtuigen. Het stevige materiaal en de goede afwerking laten de slappe, heen en weer slingerende tasjes gauw vergeten. En nee, een tent en een slaapzak hadden we niet mee. EVOC richt zich met deze collectie niet op de diehard graveltist. Eerder op de dagdagelijkse fietser die extra bagagecapaciteit best weet te appreciëren. Toegegeven, de tassen kosten wat. Maar daar staat een uitstekende kwaliteit en, zeker in de loamuitvoering, heel wat uitstraling tegenover. En geef toe, hoe het er uitziet, is voor een fietser net zo belangrijk als de degelijkheid. En laat dat net 2 dingen zijn die EVOC hier op overtuigende wijze weet te combineren.