De naam Polar klinkt bij sporters erg bekend in de oren. De Finnen staan al jaren bekend om hun uitstekende producten waarbij de hartslagmeting centraal staat. Toen ze met de Grit X op de markt kwamen, werd het horloge gelauwerd om zijn kwaliteiten. Maar het cliënteel beperkte zich vooral tot de outdoorsporter, terwijl de fietser voornamelijk bij de traditionele gps-toestellen bleef. Met de nieuwe Polar Grit X Pro willen ze nu ook de fietser bereiken. Eens kijken of ze dat ook kunnen.

Jaren geleden kon je voor het verzamelen van data niet aan Polar voorbij. Hun kwaliteit en accuraatheid werden alom geroemd en waren toen de benchmark. Maar toen meer producenten zich op de markt stortten en hartslagmeting met gps-meting en navigatie combineerden, zagen we in ons fietswereldje een grote verschuiving naar een grote Amerikaanse concurrent. Om die aan te kunnen moest Polar stevig uitpakken en besloot het om hun Grit X te upgraden. Die wordt in de Pro-versie interessant voor een bijkomend cliënteel. Outdoorliefhebbers trekken tegenwoordig immers graag met de fiets voor een paar dagen in de natuur. Mountainbikers kennen al langer de geneugten van de vrije natuur, maar met de komst van de gravelbike vinden meer en meer fietsers de weg naar onze bossen.
En op dat kruispunt wil Polar graag de Grit X Pro positioneren. Een multisporthorloge volgepropt met allerhande features. Een robuust en stevig horloge dat al jouw data registreert, navigeert en ook voor enkele mooie extra’s zorgt. En wanneer we enkele vastgeroeste ideeën even opzij willen zetten, is het zelfs voor de doorsnee fietsliefhebber een interessant toestel.
Veel features
De Polar Grit X Pro ziet er in ieder geval erg goed uit. Het geheel oogt resoluut sportief en robuust. Terwijl bij de Grit X de lens uit gorillaglas bestaat, krijgt de Grit X Pro een lens in saffierglas. Daarvan is geweten dat dit absolute top is. Waar bij andere horloges na een tijdje al wat beschadigingen verschijnen, is bij onze Grit X Pro ook na een met valpartijen, zon en regen en modder en zand gekruide maand geen krasje te bespeuren. Een robuustheid die door het stevige polsbandje in FKM (fluorelastomeer) nog eens wordt bevestigd. Polar gaat er dan ook prat op dat de Grit X Pro voldoet aan de Military-standards (Mil-Std-810G), de zwaarste standaard die er bestaat.
Wie Polar kent, weet dat ze hun horloges voorzien van veel en allerlei features. Bij de Grit X Pro komen er daar nog enkele bij. We zetten de voornaamste even op een rij:
Nieuwe route- and hoogteprofielen, turn-by-turn begeleiding door Komoot met Track Back-functie, Hill Splitter waarmee je klimmen en dalen kunt analyseren. Barometrische hoogtemeter, locatiecoördinaten, daglichttijden en kompas. Monitoren van het energieverbruik met FuelWise voor drink en eet-reminders.
Training Load Pro en Recovery Pro geven je inzichten voor je herstel, inclusief automatisch berekening van cardio- en spierbelasting. Slaap- en hersteldata maken duidelijk hoe je ‘s nachts herstelt van je training. Verschillende tests zoals Running- en Cycling Performance tests, Leg Recovery test en orthostatische test geven je inzicht in je trainingszones, je conditie, prestaties en vooruitgang.
Voeg daar nog hartslagmeting aan de pols, verbinding met je smartwatch, het weerbericht, een activiteitsscore, prestatieweergave, muziekbediening en je trainingsprogramma aan toe. Maar daar houdt het niet bij op. Naast routebegeleiding via Komoot (waarbij je je terug kunt laten leiden naar het startpunt) vind je ook nog ook Strava live-segments en ademhalingsoefeningen. Uiteraard mag (in)-activiteitsregistratie niet ontbreken en vind je in de trainingsprogramma’s ook stretching en coretraining terug. En multisport betekent dat je er ook mee kunt lopen en zwemmen. Hardloopvermogen aan de pols: check. Waterdicht tot 100 meter diepte: check.





Trillingen
Maar wat levert dat nu op in de praktijk. De bediening van het horloge is een eitje. Met de bovenste en de onderste knop aan de rechterzijde van het horloge wandel je door de verscheidene hoofdthema’s. Of je doet dit met de swipefunctie. Met de knop in het midden ga je verder in het desbetreffende menu. Dit lukt ook met een tik met de vinger, maar met handschoenen moesten we toch enkele keren proberen vooraleer het scherm wilde voortgaan. Van de andere kant zorgt dit er dan weer voor dat je horloge door de wrijving van je mouw of je handschoen geen ongewenste veranderingen doet of de opname zelfs stopzet. En je kan het touchscreen altijd vergrendelen. Wijzelf gebruikten altijd de knopfunctie en enkel thuis in huis vertrouwden we op de swipe-functie.
De navigatie vind je in het menu Start Training. Assisted-GPS, GLONASS-, Galileo- en QZSS-systemen zorgen voor een nauwkeurige plaatsbepaling. De navigatie turn-by-turn en de weergave op het scherm is vrij eenvoudig met een route en pijl die de afslag aangeeft. Verder krijg je op een bepaald moment de afstand tot de afslag en wanneer je moet afslaan. Maar we moeten toegeven dat we enkele keren ons afslagpunt hebben gemist. De melding wordt begeleidt door een trilling maar zeker op gravel voelden we de trilling niet altijd. Door aandachtiger te zijn bij het naderen van een afslag werd dat weer opgelost. Maar midden in het bos op een bochtige singletrack is het niet eenvoudig om je hand van het stuur te nemen om te kijken waar je naartoe moet. Tegelijkertijd krijg je wel inzicht in het hoogteprofiel en kan je ook op je stappen terugkeren.
Batterij
In de trainingsfunctie kan je overigens je drink- en eetreminder instellen naar eigen behoefte. Zelfs je recuperatie ‘s nachts wordt geanalyseerd met daarbij een aanbeveling voor je volgende training. En natuurlijk kan je via Polar Flow allerhande trainingsprogramma’s importeren in je Grit X Pro.
Een andere verbetering tegenover vorige modellen is de hartslagmeting aan de pols. Waar de meting aan de pols vroeger al eens volledig de mist inging, mag je die nu wel accuraat noemen. Wel merkten we dat de meting soms wat achter liep. Vooral bij het rijden van sprintintervals waar de hartslag erg snel omhoog gaat, duurde het wat te lang eer het horloge de hartslag correct aanduidde. Een borstband bracht de oplossing. De meting tijdens de nacht was dan weer volledig juist.
Ondanks al die features gaat de batterij van de Grit X Pro erg lang mee. Zelfs met alle hartslagmeting- en gps-functies op gaat de Grit X Pro 40 uur lang mee. In gewone status met permanente hartslagmeting blijft hij zelfs 100 uur of bijna 5 dagen actief. In eco-modus zelfs een week.
High-level sporthorloge
Met Polar Flow kan je achteraf al je data uitvlooien om je training te beoordelen. Die overvloed van data kan aanvankelijk voor verwarring zorgen, maar door die data geregeld te analyseren en de rapporten te lezen, krijg je een duidelijker inzicht in je conditie.
De Polar Grit X Pro is er voor de multisporter die diep in zijn data wil grijpen. Met Polar Flow krijgt hij een duidelijk inzicht in hoe het met zijn conditie gesteld is. Een klein voorbehoud hebben we voor de hartslagmeting aan de pols en de navigatie. Maar dat zijn dingen waaraan we gewend zijn geraakt na een maandje met de Polar Grit X Pro aan de pols. Die ouwe getrouwe Polar H10 hartslagband lost dat prima op en bij een tuimelperte op ons favoriete MTB-parcours hoeven we geen schrik meer te hebben voor een kapotte gps, terwijl we toch alle data kunnen vergaren.
Zoals alle high-level sporthorloges is dit horloge niet goedkoop: 499 tot 649 euro. Maar wie met data aan de slag wil en wil verbeteren, zit met de Grit X Pro zeker goed. Tel daar nog heel wat extra features bij op en je krijgt met de Polar Grit X Pro een tophorloge. Toch nog een kerstcadeautje?
Ontdek meer reviews in onze materiaalzone!
Zorg dat je ingeschreven bent op onze nieuwsbrief en maak deze maand kans op 5 fietsstickerpakketten van FIETSNAAMSTICKERS!

De winnaars worden bekendgemaakt op 1 januari 2022 – mail je naam en volledige adresgegevens alvast naar liefdevoordekoers@wielerverhaal.com en laat ons weten waarom jij zo’n pakketje verdient!