Toen de VRT in 2006 de Vlaamse komische televisieserie ‘Willy’s en Marjetten’ uitzond, was dat allerminst een succes. Het programma leefde echter verder op het internet en kreeg een ware cultstatus. Nog steeds zit de humor van de serie erg ingebakken bij de Vlaamse jongeren en behoren een aantal quotes bijna tot het Vlaams erfgoed. Wij stelden een lange route samen die door de dorpjes uit de serie leidt.
Oost-Vlaanderen
Volgens de overlevering is de naam ‘Willy’s en Marjetten’ afgeleid op het taalgebruik van een Gentse muzikant. De amateuristische manier waarop reportages in elkaar worden gestoken en de presentatie wordt gedaan, leek aanvankelijk niet te passen bij de verwachtingen van het grote publiek. Toen de absurde humor doordrong tot het doelpubliek van de serie werd dit echter een schot in de roos.
In de vele interviews en reportages wordt duidelijk dat het programma zich afspeelt in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, waar onder meer het Meetjesland gelegen is. Bij de politie is er een ware concurrentiestrijd tussen het korps van Wachtebeke en Zaffelare en wordt er ook verwezen naar Zelzate. Verder worden plaatsjes als Stekene, Moerbeke en Oosteeklo geregeld vernoemd. Toch zijn veel opnames gemaakt in de Vlaams-Brabantse gemeente Vossem.
Parkcross
De startplaats van onze fietsroute ligt aan Sportpark Den Akker in Oedelem. Hier is heel wat parkeergelegenheid en kan je rustig de fiets klaarzetten voor een lange rit. Vrijwel meteen verlaten we de drukke dorpskern voor de landelijke omgeving van het Meetjesland. We rijden ook voorbij de plek waar de Parkcross van Maldegem verreden wordt. De laatste winnaars in het Sint-Annapark heten Laurens Sweeck en Annemarie Worst.
Na 15 km komen we aan het Schipdonkkanaal, waar je heerlijk rustig kunt wegdromen. Om de afwisseling niet te verliezen, draaien we echter verder tot in Sint-Laureins en komen we uit aan de Nederlandse grens. Er is in deze regio weinig verkeer en de wind heeft er vaak vrij spel. We rijden vlak langs Sas van Gent, muziekliefhebbers denken wellicht meteen aan de Annelies uit het lied van Louis Neefs.
Fanclub in café De Rembrandt
We rijden vervolgens het Zeekanaal Gent-Terneuzen over en komen in het centrum van het land van Willy’s en Marjetten. Zelzate en Wachtebeke komen voortdurend terug in de serie, ook al zijn de opnames hier beperkt. De Fanclub rond Monica Sweetheart is wel gevestigd in het Café Rembrandt op het Dorpsplein. En in Wachtebeke ligt ook een Slagerij Geert (& Linda), al is elke link met het programma vermoedelijk eerder toevallig.
Echt mooi is het centrum van Wachtebeke niet, daarom pikken we vervolgens even een passage mee in Domein Puyenbroeck. Het Provinciaal Domein is op een zonnige dag wel echt de moeite waard. Je moet er af en toe een wandelaar omzeilen, maar je kunt er ook lekker verpozen. Music for Life vond hier reeds plaats en Studio Brussel had gelijk bij de keuze voor deze locatie. Inmiddels hebben we ook al 65 km achter de kiezen. Een versnapering is hier zeker verdiend.
José De Cauwer
Langs de Moervaart rijden we verder richting het Waasland. José De Cauwer zou ons hier vast perfect kunnen rondleiden, wij moeten echter verder. Want Zaffelare wacht, het dorpje waar de Neveneffecten en co al eens graag mee lachen. In de praktijk stelt de gemeente niet bijster veel voor. Op die manier rijden we Gent in en via het noorden van de stad bereiken we uiteindelijk de Brugse Vaart.
Het laatste gedeelte van de route is opnieuw lekker easy. Langs het water is het peddelen tot in Beernem. Af en toe ruilen we het water in voor landelijke stukken en polderomgeving. De fiets- en voetgangersbrug met kenmerkende rode palen is een laatste headliner op deze route. Na 157 km en 36 meter staan we terug aan de wagen. Op heel de route hebben we amper 123 hoogtemeters verzameld, maar nu weten we tenminste waar alle Willy’s en Marjetten hun thuisoord hebben.
Download GPX WielerVerhaal Fietsroute Willy’s en Marjetten – 157 km!