Het nieuwe mountainbikeseizoen staat voor de deur en de kalender voor 2022 is zo goed als vastgelegd. Toch zijn er tegenover vorig seizoen een aantal veranderingen doorgevoerd. Binnenkort krijgen we de 1e resultaten te zien van wat het werk achter de schermen heeft opgeleverd. Die veranderingen worden benadrukt door een nieuwe naam: we zeggen vaarwel aan de Flanders MTB Cup maar verwelkomen wel Cycling Vlaanderen MTB Series.

Met die rebranding wil Cycling Vlaanderen de series een nieuw elan geven, maar ook een duidelijke identiteit. Het doel is om de MTB-wedstrijden verder op te waarderen en zo jeugd- en amateur mountainbikers de kans te geven om hun sport te beoefenen op hun niveau, maar ook om hen meer mogelijkheden te bieden naar de toekomst toe. Naast de wedstrijden wordt er immers ook gewerkt aan een meer doorgedreven opleiding voor jeugdrenners.
In hun publicatie ‘De Juiste Cadans‘ geeft Cycling Vlaanderen aan wat de beste te volgen stappen zijn, maar er zullen ook specifieke open (techniek)trainingen worden georganiseerd. Een kerngroep van renners zal een specifieke begeleiding krijgen richting deelname aan (inter)nationale wedstrijden. Hierdoor wordt de talentontwikkeling met Cycling-coach Jeff Luyten verder uitgebouwd. Later volgt hierover meer nieuws.
Een klein maar niet onbelangrijk punt is de zichtbaarheid en de uitstraling van het nieuwe kampioenschap. Naast nieuwe pijlen en een nieuwe banner voor het podium is er bijvoorbeeld ook meer mogelijkheid om foto’s te nemen van de winnaars en wordt de snelste fiets in het zonnetje gezet. Verder zullen er meer verslagen en persberichten worden gepubliceerd. Zo wordt de exposure vergroot, wat interessant is voor eventuele sponsors.
Kampioen(e) van Vlaanderen
Tegelijkertijd wordt ook het wedstrijdgegeven aangepast. Daarbij wordt er veel aandacht geschonken aan de jeugd. Zo is de serie gekoppeld aan een heus kampioenschap. Met maar liefst 12 KIDS-wedstrijden en 10 wedstrijden voor volwassenen in 18 categorieën strijden jongens, meisjes, mannen en vrouwen voor de titel van Kampioen(e) van Vlaanderen. Niet de vorm van de dag, maar regelmaat en inzet zorgen voor een juister resultaat. Verder zullen vanaf nu de meisjes in een eigen groep starten, achter de jongens, en niet meer met de jongens worden gemixt. Ook worden de wedstrijden voor de vrouwen vanaf de nieuwelingen gegroepeerd in een middagblok.
Maar er is niet alleen aan de jeugd gedacht. Ook bij de masters is er een verandering. Die hadden het wat moeilijk met de korte tijdsduur waarin ze hun wedstrijd moesten afhaspelen. Zoals het een goede diesel betaamt, wordt hun wedstrijd nu niet meer beperkt tot 1 uur.
Dat het goede werk wordt geapprecieerd, blijkt uit het feit dat er meer en meer interesse is uit andere disciplines. Hoogstwaarschijnlijk zal 1 of andere topper ook zijn bijdrage hebben in die interesse, maar het is duidelijk dat het competitie-mountainbiken in de lift zit. Ook in de verscheidene commissies is er voelbaar interesse en officials en commissarissen komen hun oor te luisteren leggen.
Ereplaatsen
De mountainbikecommissie van Cycling Vlaanderen wil ook verder een verbindende rol spelen. Zo kunnen de organisatoren steeds op hun steun rekenen. Door die steun en een vaste structuur kan enerzijds het niveau opgekrikt worden en tegelijkertijd wordt ook de basiswerking verder uitgebouwd. Het doel van de federatie is immers om onze jeugd de beste kansen te kunnen geven en te laten doorstromen om later ook in UCI-wedstrijden te strijden voor de ereplaatsen.