De Belgen deden het afgelopen zaterdag uitstekend in de Omloop Het Nieuwsblad met 4 renners in de top 5. Ook Stuyven (10e) was mee met de 1e groep en dan was er ook nog de knappe prestatie van Matis Louvel (14e). De 22-jarige renner van Arkéa Samsic mag je met wat goede wil een halve Belg noemen, aangezien hij in Luik woont. Hij is zonder twijfel iemand om de komende weken in de gaten te houden.
Arkéa Samsic doet het al heel 2022 erg goed en posteerde zondag in Kuurne 3 renners bij de eerste 7. Zaterdag overleefde enkel Louvel de schifting vooraan, wat voor een jongen van 22 erg knap is. Dat deze lange Flandrien over talent beschikt, was wel al langer geweten. Hij is afkomstig uit Normandië en koerst al zijn hele leven geregeld in ons land. Op die manier kwam hij ook bij ons op de radar te staan.
Als 1e jaars junior werd Louvel 10e op het Frans kampioenschap. Een jaar later volgde de internationale doorbraak met een ritzege en de 3e plaats in het eindklassement van de Valromey Tour. Hij streed er onder meer met Xandres Vervloesem – vandaag prof bij Lotto Soudal – en Florian Vermeersch voor de successen. Bij ons werd hij ook nog 9e in La Route des Géants, een wedstrijd die gewonnen werd door Remco Evenepoel in de periode dat die nog niet overal onklopbaar was. Zo raakte Louvel geselecteerd voor het WK in Bergen en daar werd hij beste Fransman op een 14e plaats.
Louvel won als 2e jaars belofte in 2019 een etappe in de prestigieuze Ronde de l’Isard en kwam zo in het vizier van Groupama-FDJ, waar hij stage mocht lopen. Dat jaar behaalde hij brons op het Frans kampioenschap en mocht hij opnieuw naar het WK. In Harrogate bolde hij als 100e over de meet, ruim 10 minuten na Nils Eekhoff en Samuele Battistella.
Castilla y Leon
Toch was men bij Arkéa overtuigd van zijn talent. Een jaar later reed Louvel al in het profpeloton. Met bijvoorbeeld een 25e plaats in Dwars door het Hageland bleek hij meteen een voorkeur te hebben voor het klassieke werk bij ons. Aan het eind van het jaar werd hij overigens opnieuw 3e op het beloftenkampioenschap van Frankrijk.
Vorig jaar, anno 2021, deed Louvel het opnieuw een beetje beter, met zijn grote doorbraak op 29 juli. In de Vuelta a Castilla y Leon, voor de gelegenheid een eendagswedstrijd, schoof hij mee met een vroege vlucht. 2 medevluchters vielen letterlijk weg en Louvel zette door met Stefano Oldani. Op de wegen van het WK van 2014 in Ponferrada reed hij uiteindelijk solo naar de finish. De rest eindigde op respectabele afstand. Aan het einde van het seizoen volgden nog een aantal ereplaatsen en een nieuwe selectie voor het WK bij de beloften, waarin hij vooraan overleefde en 34e werd.
En kijk, dit jaar is Louvel weer wat sterker geworden. Eind januari werd hij al knap 5e in de Trofeo Alcudia, toch voor Michael Matthews. Geen toevalstreffer want 2 weken later stond hij op het podium van de Vuelta Ciclista a la Region de Murcia Costa Calida, naast de Italiaanse ploegmaten Covi en Trentin. Dat beloofde voor het openingsweekend in België en Louvel maakte die verwachtingen dus waar.
Wandeltempo op de Muur
Het is een grappig feit dat de Fransman vorig jaar nog allerlaatste werd in de Omloop. Op meer dan 9 minuten bolde hij toen als 140e over de streep. Zelf dacht hij dat er nog wat jongens achterop gebleven waren, maar die waren in realiteit afgestapt. Bovendien maakte Louvel eerder die dag deel uit van de vroege vlucht, dus hij reed in principe een zeer verdienstelijke koers. Dat enkele supporters hem op de Muur van Geraardsbergen voorbij wandelden, is hem meteen vergeven.
Louvel woont in Luik met zijn vriendin, die er studeert. Nemen we eens een kijkje op zijn Strava-account, dan blijkt dat hij steeds vaker de Vlaamse Ardennen bezoekt. Toch vind je hem in ons land nog het vaakst aan de boorden van de Maas. Straks zou hij ook aantreden in de Ronde van Vlaanderen. Toch benieuwd hoe hij het daar zal doen.