De Noor Alexander Kristoff won woensdag de Scheldeprijs. De 34-jarige sprinter zit in de herfst van zijn carrière en kan er zeker van zijn dat er opvolging klaar staat. Juniorenwereldkampioen Per Strand Hagenes (18) en Stian Fredheim (19) rijden in hun eerste maanden bij de beloften van de ene ereplaats naar de andere. Zij worden begeleid door het Duitse sportmanagementbureau TMVSN, met de Belg Bram De Mol aan boord. “De meeste Noren beschikken naast talent ook over tactisch inzicht”, verklaart hij het succes.

Puzzel
Bram De Mol is een door de UCI gecertificeerd rennersagent die als country manager werkt bij TMVSN. Zij behartigen de belangen van onder meer Pascal Ackermann, Ilan Van Wilder, Johan Jacobs, Xandres Vervloesem en Alex Colman. Sinds vorig jaar sluiten Per Strand Hagenes – de wereldkampioen van Leuven – en Stian Fredheim zich aan in dat rijtje. “Wij helpen hen bij de zoektocht naar hun 1e profcontract en proberen hen ook de nodige kansen te geven”, vertelt De Mol. “In de verdere toekomst zouden we hen ook helpen met het beheren van hun vermogen.”
De contacten tussen de 2 Noorse raspaardjes en de manager werden vorig jaar gelegd. “We stonden al in contact met Hagenes en leerden zo ook Fredheim kennen. Na het WK werd er gepraat en werd het duidelijk dat de 2 allebei met ons wilden samenwerken. Zij kenden elkaar natuurlijk van de nationale ploeg, waarbij Fredheim vaak in dienst reed. Toen Fredheim dan Parijs-Roubaix voor junioren won, viel alles als een puzzel in elkaar.”
Opleidingsploegen
De 2 gingen bij de beloften wel elk een andere richting uit. Fredheim koos voor het Development Team van Uno-X, Hagenes tekende voor 2 jaar bij de beloftenploeg van Jumbo-Visma. “Het was 2 keer een keuze voor een bepaald project, niet tegen een ander”, vertelt De Mol. “Hagenes wees natuurlijk op de internationale uitstraling van Jumbo-Visma en hetgeen ze al bewezen hebben met renners in het verleden.”
Fredheim werd aan boord gehaald bij de jonkies van Uno-X, dat vorig jaar met Tobias Halland Johannessen de Toekomstronde won. “Renners van dergelijke opleidingsploegen mogen meerijden met de profs, behalve wanneer het om de WorldTour gaat”, duidt De Mol. “Dat biedt natuurlijk wel opportuniteiten. Zo reed Fredheim al de Dorpenomloop Rucphen en startte hij last minute ook in de Scheldeprijs, die hij evenwel niet kon uitrijden. Per maand bekijken we zijn programma en bestuderen we of er nieuwe mogelijkheden bij de profs zijn.”
2 en 3 in Triptyque des Monts et Châteaux
Feit is dat Hagenes en Fredheim bij de beloften nauwelijks een aanpassingsperiode kennen. Hagenes won de slotrit van de Triptyque des Monts et Châteaux en eindigt als 2e in het klassement nét voor Fredheim. Die laatste eindigde eerder ook al als 6e in de Olympia’s Tour. “Ze hebben bij de junioren natuurlijk al veel laten zien en dan merk je vaak dat dat bij de beloften gewoon wordt verder gezet. Fredheim had deze resultaten niet verwacht, maar is wel erg tevreden met de gang van zaken. Bij Uno-X bekijkt men nu al voorzichtig of een profcontract volgend jaar aan de orde is.”
Wat is dat toch met die Noren in de koers? De tweelingbroers Johannessen (check), Rasmus Tiller, Søren Wærenskjold (check) en nu ook deze 2 jongeren behoren allemaal tot de grootste talenten. “Noorwegen is inderdaad sterk bezig. Ze hebben 3 wielerscholen en laten de renners testen afleggen. De jongens met het meeste potentieel worden intensief opgevolgd. Zij mogen ook mee met de nationale ploeg. Noormannen, om ze zo maar even te noemen, zijn natuurlijk sterke gasten. Ze zijn gemaakt voor het klassieke werk en dankzij hun tactisch inzicht kunnen ze overal mee doen voor de overwinning. Wie de eerstvolgende Noor is die een Vlaamse voorjaarswedstrijd wint? Doe maar Fredheim of Hagenes, jullie mogen kiezen”, lacht De Mol tot slot.