Voor de 1e keer sinds mensenheugenis wordt de Amstel Gold Race al tijdens het 2e weekend van april verreden. Dat heeft alles te maken met de ‘ruil’ met Parijs-Roubaix, de klassieker die omwille van de Franse verkiezingen een week werd opgeschoven. Bijgevolg krijgen we zondag een opmerkelijk deelnemersveld – heel wat prominente figuren zitten immers nog in Baskenland. 7 figuren op de startlijst sprongen ons in het oog.
Tom Dumoulin – 60:1 bij Bingoal
Vorig jaar was hij nog een opvallende toeschouwer bij de Amstel Gold Race, nu staat Tom Dumoulin weer in eigen persoon aan de start. Het zal de 1e keer zijn sinds 2016 dat hij zijn ‘thuiskoers’ rijdt, want ‘De Vlinder van Maastricht’ woont in Kanne op een steenworp van het parcours. Vreemd genoeg kon Dumoulin nog nooit echt een geweldig resultaat realiseren in Nederlands Limburg. In zijn 5 vorige optredens was een 20e plaats in 2014 zijn beste uitslag. In de Volta Limburg Classic draaide hij wel warm met een 6e plaats. Bij afwezigheid van Wout van Aert kan hij zondag misschien wel een finale rijden.
Stefan Küng – 100:1 bij Bingoal
De Zwitser Stefan Küng maakt op zijn 28e zijn debuut in de Amstel Gold Race. Opmerkelijk genoeg stond de renner van Groupama-FDJ nog nooit aan de start in de Nederlandse klassieker. In zijn periode bij BMC waren er natuurlijk andere (Belgische) speerpunten en bij Groupama-FDJ was er de laatste jaren onder meer David Gaudu, dus werd er niet meer echt op de Zwitser gerekend. Nu doen de Fransen dat wel, zeker omdat Küng bezig is aan een fantastisch voorjaar. In de Omloop (12e), E3 Saxo Bank Classic (3e), Dwars door Vlaanderen (6e) en de Ronde van Vlaanderen (5e) was hij er dichtbij. Zelfs in Parijs-Nice werd hij 21e, een teken dat hij ook over de langere heuvels geraakt. En laat dat zondag nu juist een vereiste zijn voor een goed resultaat.
Warren Barguil – 40:1 bij Bingoal
In 2017 was Warren Barguil de revelatie van de Ronde van Frankrijk. Hij won 2 ritten en het bergklassement en eindigde ook nog als 10e in het eindklassement. Vervolgens verliet hij het toenmalige Team Sunweb en ging het toch net wat minder, ook al herhaalde hij zijn 10e plaats in 2019. Dit jaar is de inmiddels 30-jarige Fransman helemaal boven water gekomen. Hij won een etappe in de Tirreno-Adriatico en zegevierde ook in de Gran Premio Miguel Indurain. De Amstel moet hem in principe het beste liggen van alle klassiekers. In 2016 werd hij al eens 15e en dit jaar is het bij Arkéa Samsic allemaal wat beter dan voorheen. Misschien geldt dat voor Barguil ook.
Juan Ayuso – 40:1 bij Bingoal
UAE heeft wel wat wonderkinderen in de rangen en Juan Ayuso is zonder meer 1 van hen. De amper 19-jarige Spanjaard maakt zijn debuut in de heuvelklassiekers. Dat kan ook moeilijk anders, want vorig jaar was hij rond deze tijd nog in volle opbouw naar de Baby Giro – die hij uiteindelijk ook winnend kon afsluiten. Ayuso heeft niet de minste moeite met het niveau bij de profs. Hij reed in de Drôme Classic (4e) en de Trofeo Laigueglia (2e) al naar dichte ereplaatsen en was ronduit uitmuntend in de Ronde van Catalonië (5e in het eindklassement). De Spanjaard kan nu al voor de verrassing zorgen bij zijn debuut in Nederland.
Victor Campenaerts – 125:1 bij Bingoal
Nog zo’n opmerkelijke debutant in de Gold Race. Vocsnor startte nog nooit in deze semiklassieker, maar zal ongetwijfeld het parcours al eens bestudeerd hebben. Anderhalve week geleden vond met Dwars door Vlaanderen zijn grote doel van het voorjaar plaats. Hij werd er 4e en die vorm kan onmogelijk volledig verdwenen zijn. De renner van Lotto Soudal (30) merkte al meermaals op dat lange klassiekers niet echt zijn ding zijn, dus we verwachten hem na 254 km niet meer vooraan. Opvallen doet de Belg doorgaans wel. Breekt hij straks de finale open met een vroege aanval?
Jan Tratnik – 40:1 bij Bingoal
Vreemde jongen, deze Sloveen. Op zijn 32ste ontdekt hij zichzelf plots volledig als voorjaarsrenner. In het verleden stond hij in deze wedstrijden louter als knecht aan de start. Zijn beste resultaat is een 47ste plek vorig seizoen. Maar dit jaar is alles anders. In Milaan – Sanremo werd hij zowaar 9e, een resultaat dat hij herhaalde in Dwars door Vlaanderen. En in de Ronde van Vlaanderen voerde hij zowaar de forcing op de tweede passage op de Paterberg. Slovenië was al aan het feest in de Strade (Pogacar) en Sanremo (Mohoric), doet Tratnik daar nog een klinkende zege bij?
Philippe Gilbert – 200:1 bij Bingoal
We moeten hem vermelden, dat heeft de 4-voudige winnaar absoluut verdiend. Enkel Jan Raas won deze Amstel Gold Race vaker dan Gilbert (5 keer). Van alle koersen was dit misschien de wedstrijd die Gilbert het beste lag, tenminste toen er nog werd gefinisht op de Cauberg. In feite won hij deze race zelfs 5 keer, want zijn wereldtitel behaalde hij ook op deze grond. Gilbert staat voor de 15e keer aan de start. De 1e keer was in 2004, toen hij 34e werd. Pas vanaf 2009 (4e) begon hij echt te oogsten. Hij won uiteindelijk in 2010, 2011, 2014 en 2017. Naar eigen zeggen is hij dit seizoen nog geen 100% gezond geweest, dus het zal heel waarschijnlijk bij dit indrukwekkende klavertje 4 blijven.
Voor onze partner Bingoal, dé Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen, zijn Mathieu van der Poel en Tom Pidcock de favorieten voor deze Amstel Gold Race. Met verder in de top 5 Michael Matthews, Christophe Laporte en Matej Mohoric. Kijk hier voor hun noteringen en die van andere outsiders.