Na een vroege verrassingsaanval van INEOS Grenadiers en een paar spelletjes haasje-over mocht Dylan van Baarle de overwinning in Parijs-Roubaix 2022 op zijn palmares schrijven. Winnen deed hij in een gemiddeld recordtempo van 45,8 km/u, wat deze editie tot de snelste ooit in de geschiedenis van de Helleklassieker maakt. Sinds dit seizoen rijdt het team in Bioracer speedwear, uitgerust met aerodynamische en koelende technologieën. Toeval of niet?

30% lichter
Na een kletsnatte editie in 2021 waren de weergoden de renners zondag goedgezind. Onder een stralende zon en met de wind in de rug verteerden ze de helse kasseien van Parijs-Roubaix. Team INEOS zat duidelijk in een flow. Op weg naar de 1e kasseistrook maakten de troepen van Servais Knaven en co slim gebruik van de wind en trokken na amper 50 km de koers al volledig open. Zo maakten ze de loodzware voorjaarsklassieker nóg zwaarder.
Pas na een achtervolgingsrace van 110 km kon de achtervolgende groep met topfavorieten het gat dichtrijden. Plots leek de koers toch nog niet gereden. Na enkele spelletjes haasje-over versnelde Dylan van Baarle op de kasseistrook van Camphin-en-Pévèle en liet de concurrentie dan toch definitief achter om het alleen af te maken op de mythische en sfeervolle Vélodrome André Pétrieux in Roubaix. Met zijn beresterke prestatie brak de Nederlander een record. Van Baarle vloog door de Hel van het Noorden aan een recordtempo. Met een gemiddelde snelheid van 45,8 km/u deed hij het 0,5 km/u sneller dan Greg Van Avermaet, de vorige recordhouder, in 2017.
Sinds dit seizoen rijden de INEOS Grenadiers in de Belgische speedwear van Bioracer, meer bepaald in op maat gemaakte racepakken. De geoptimaliseerde race position fit dwingt de renner in een aerodynamische houding. Net als bij de tijdritpakken bepaalt Bioracer voor elke renner individueel de lengte van de mouwen en broekspijpen in functie van aerodynamica. Op strategische plaatsen in de mouwen zit bovendien Stratos Stripe. Deze ultralichte stof met een karakteristieke krijtstreep werd speciaal voor het peloton ontwikkeld en voor Tokio 2020 geoptimaliseerd. Met een juiste plaatsing verhoogt het de efficiëntie. Bovendien maken de ultralichte stoffen het pak 30% lichter en extra comfortabel voor de renners.
Dubbele achterzakken
“In aanloop van Tokio 2020 hebben we deze versie van de Grafeen stof zelf ontwikkeld”, vertelt Jelmer Jacobs van Bioracer. “Het is een lichte geweven stof waar we het grafeen in een spinnenwebprofiel langs de binnenzijde bedrukken. We zijn deze gaan gebruiken voor zowel de Olympische wegrit met Wout van Aert als de Olympische tijdrit met Annemiek van Vleuten.” Ter info, Bioracer is ook kledijpartner van zowel de Belgische als Nederlandse wegploeg.
“Bij de start van de samenwerking met INEOS waren de renners direct fan van het Olympische Road Race pak”, geeft Jacobs nog mee. “Bij hun vorige kledingleverancier hadden ze voor wedstrijden in warm weer geen aerodynamisch wedstrijdpak.
“Het pak zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur van de renners beter onder controle wordt gehouden. Tijdens zwaardere inspanning heeft een lichaam (motor) maximale koeling nodig. Verder bevordert het de prestatie door de verwerkte aerodynamische stoffen op de mouw en de racefit pasvorm. Enkele details zijn bijvoorbeeld de dubbele laag lichte mesh achterzakken. Op de meeste wedstrijdpakken zijn er slechts 2 pockets. Wat het moeilijk maakt je voeding te sorteren, met een dubbele laag kunnen ze een betere opsplitsing maken en ook eentje voor het afval – want tegenwoordig is het verboden afval op de straat te gooien in UCI-wedstrijden, het kan enkel in de daarvoor voorziene zones.”
Verschil
Aangezien de renners het in monumenten als Parijs-Roubaix vaak 1 tegen 1 opnemen tegen elkaar speelt de wind een grotere rol en maken deze marginal gains wel degelijk het verschil. Ook thermoregulatie speelt daarbij een rol. De koelende grafeentechnologie hielp de Grenadiers 250 km lang hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Op die manier verloren ze geen kostbare energie aan oververhitting en konden ze hun inspanningen op weg naar wielergeschiedenis volhouden.
Al deze kleine ingrepen samen leveren zo’n 25 watt voordeel op tegenover een standaardkit. Op een afstand van 250 km kan dat wel degelijk het verschil maken. Met dat in het achterhoofd durfde INEOS al vroeg voltallig in de aanval te gaan en het peloton in twee te breken. Na de successen in de Amstel Gold Race, de Brabantse Pijl en de Ronde van het Baskenland was het voorjaar nu al een absolute topperiode voor zowel de renners als alle betrokken partners.